top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Oliko tämä syynä Eetu Kallioisen tuplapummiin?

Eetu Kallioinen nousi suurelle yleisölle täydellisestä tuntemattomuudesta koko kansan sankariksi tiistaina. Emme ole saaneet vielä katsojalukuja, mutta uskon että yli miljoona suomalaista seurasi Eetun taistelua Tokion skeet-radalla maanantaina kello 10.00.

Paineet olivat varmasti hirmuiset. mutta jäätävän rauhallisesti ampunut Kallioinen oli stolaisen tyyni, kunnes tuli se kolmannen ja neljännen sarjan ysi ja kymppikiekot.

Yhtä äkkiä Teemu ampui ohi kummastakin kiekosta. Ja kun sama toistui seuraavalla kierrokselle, putosi mitalista taistellut suomalainen mitaleilta.

Moni kysyi kisan jälkeen, miten ihmeessä Eetu ampui kaksi tuplapummia, ainoana ampujana finaalissa?

Sitä kysyi myös Eetu itseltään, mutta paikalla oleville toimittajille antamissaan haastatteluissa hän ei selitellyt asiaa.

Niinpä kysyin itse ammattilaisilta, miten niin pääsi käymään.

Kaikki ovat tietenkin tv-kuvan varassa, joten yksikään eivät pystyneet aistimaan kaikkia paikan päällä tapahtuneita muutoksia. Silti heidän arvionsa ovat parempia kuin meidän, satunnaisesti lajia seuraavien.

Yksi päähuomio, jonka Eetu itsekin mainitsi jossain sivulauseessa, oli se, että kisa ammuttiin eri aikaan kuin karsinta. Aurinko paistoi nyt eri suunnasta ja juuri reunapaikalta ammuttaessa se aiheutti ampujille vaikeuksia.

Kun finaalissa ammuttiin kaikkiaan 23 pummia, niin niistä tuolle oikeanpuoliselle C paikalle tuli peräti 12, eli yli puolet.

Paikka A tuotti kaikkiaan 5 pummia ja keskipaikka B, johon ammuttiin siis aina vain kaksi kiekkoa, tuotti kuusi pummia. Se on perinteisesti ollut se kisan vaikein paikka.

Eetukin totesi, että kiekot eivät näkyneet kunnolla taustaa vasten, Se oli varmasti pääsyy siihen, että kultamitalin voittanutta Vincent Hancockia lukuun ottamatta kaikki finalistit ampuivat vähintään yhden pummin juuri tuolla paikalla.

– Ei ollut teknisesti hyviä suorituksia kumpikaan. Ensimmäiseen tuplapummiin ei ollut ehkä valmistautuminen hyvä ja en ollut ehkä täysin valmis. Toinen tuplapummi oli teknisesti yhtä huono, mutta syytä en tiedä. Kaiken piti olla valmiina ja kunnossa, Kallioinen kertasi olympiakomitean tiedotteessa.

Niin tai näin, Kallioinen veti loistavan kisan ja nousi ampumapiireistä nyt kaiken kansan tietoisuuteen. Lajissa, jossa ei liiku suuria sponsorirahoja, tämä on vain hyvä asia.

Eetu on vasta 23 vuotias ja seuraavat kesäolympialaiset ovat jo kolmen vuoden päästä. Niihin kisoihin Kallioisen ei tarvitse enää lähteä tuntemattomana ampujana.

Vain 23-vuotias Kallioinen edustaa Ala-Hämeen Ampujia. Häntä valmentaa Timo Laitinen, joka edusti itsekin Suomea Sydneyn Olympialaisissa vuonna 2000. Kallioinen on saavuttanut tänä vuonna ennen olympiamatkaa jo EM-pronssia.

Ida Hulkko sijoittui 12:nneksi Tokion Olympialaisten sadan metrin rintauinnissa. Hulkko ui välierissä ajan 1.07,02 ja oli oman eränsä kuudes. Hulkko jäi 0,43 sekuntia sadan metrin rintauinnin finaalipaikasta.

Toinen aamuyön suomalainen olympia-areenoilla olimKalle Koljonen. Tapion Sulkaa edustava sulkapalloilija kaatoi alkulohko E:n avausottelussaan Itävallan Luka Wraberin 40 minuutissa erin 2-0 (21-13, 21-17).

– Olen tyytyväinen esitykseeni. Tämä oli urani ensimmäinen matsi Olympialaisissa; kun voittaa suoraan erin 2-0, ei voi olla kuin tyytyväinen. Toisessa erässä yritin ratkaista palloja vähän liian nopeasti. En alkanut kuitenkaan hermoilla, vaan palasin lopussa suunnitelmaan, joka toimi avauserässä. Loppu tulikin aika helposti, Koljonen kertoi.

Kaarle Tapper johtaa viidellä sijoituspisteellään laser standardin olympiaregattaa, kun kolme lähtöä on purjehdittu. Päivän ensimmäisessä lähdössä Tapper oli kolmas ja toisessa 14:s – tulos, joka tällä hetkellä putoaa Tapperin sijoituspisteistä huonoimpana sijoituspisteenä pois.

– Vähän kaksijakoinen päivä. Ensimmäinen lähtö oli tosi hyvä. Toisessa sain vähän huonon startin ja tein muutaman väärän reitinvalinnan. Pystyin nousemaan ihan kohtuulliselle sijalle, Tapper kuittasi.

Tuuli Petäjä-Sirénillä oli tasainen päivä purjelautailun RS:X-luokassa. Lähtösijoitusten 6, 11 ja 13 myötä vuoden 2012 olympiahopeamitalisti on kuuden lähdön jälkeen 56 sijoituspisteellään sijalla 14.

– Tänään oli hauska päivä. Tuuli aika paljonkin enemmän kuin eilen. Tuli paljon tuulenkääntymiä, ja se oli taktisesti aika hauskaa peliä. Tosi hyvin meni ajoittain, mutta ihan en pystynyt maaliin asti pitämään niitä hyviä sijoituksia, Petäjä-Sirén harmitteli.

Tuula Tenkasen päivä sen sijaan oli hankala ja hän purjehti toisen purjehduspäivän lähdöissä sijat 14 ja 33. Tenkanen on neljän lähdön jälkeen kokonaiskilpailun kymmenes.