top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Olympiakomitean puheenjohtajataisto kuumenee


Suomen olympiakomitea valitsee itselleen uuden puheenjohtajan marraskuun 21. päivänä. Viimeisen viikon aikana ”kilpailuun” on ilmoittautunut kaksi varteenotettavaa nimeä, Urheiluliitto esittää tehtävään Ilkka Kanervaa ja Taitoluisteluliitto Susanna Rahkamoa.


Heidän lisäkseen taustakeskusteluissa ovat nousseet esille Antti Zittingin ja Tapio Korjuksen nimet. Zitting on tällä hetkellä kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallituksen jäsen, eli hän on käytännössä kovimmalla kansainvälisellä paikalla suomalaisista urheilujohtajista. Zitting toimi aikaisemmin myös koripalloliiton puheenjohtajana.


Zittingillä on kannatusta niissä piireissä, jotka haluaisivat uudistaa Olympiakomiteaa. Olympiakomiteahan mielletään suuren yleisön silmissä huippu-urheilun järjestöksi, mutta käytännössähän se vastaa koko liikunnan kentästä. kun Olympiakomitea ja Valo yhdistyivät vuosia sitten.


Susanna Rahkamo on Olympiakomitean varapuheenjohtaja ja edustaa pehmeämpiä arvoja kuin Zitting. Kun taitoluisteluliitto asetti hänet ehdolle, kertoi Rahkamo pyrkivänsä tehtävään tosissaan.


Suomen urheiluliitto nimesi ehdokkaakseen Ilkka Kanervan, joka on ansioluetteloltaan ylivoimainen ehdokas. Kanerva on toiminut kansainvälien yleisurheililiiton WA:n ja Euroopan yleisurheiluliiton EAA:n hallituksessa. Lisäksi hän on pitkäaikainen SUL:n puheenjohtaja ja monivuotinen olympiakomitean varapuheenjohtaja. Ministerikokemuksesta nyt puhumattakaan.


Kanerva ajaisi olympiakomitean johdossa huippu-urheilun kehittämistä, valmennuksen tehostamista ja sitä, että urheilun koko sektori saisi parempaa huomiota valtiovallan taholta.


Urheilun ja liikunnan rahoitushan on menossa täysin uusiksi Veikkauksen tuottojen romahtamisen myötä, Kanerva haluaisi että liikunnan merkitystä yhteiskunnalle arvostettaisiin taloudellisesti myös muissa ministeriöissä kuin opetus- ja kulttuuriministeriössä.


Korjus on puolestaan toiminut pitkään Kuortaneen urheiluopiston huippu-urheiluyksikön johtajana ja hänellä on takana myös kaksi nelivuotiskautta Valtion Liikuntaneuvoston puheenjohtajana. Korjusta ollaan myös houkuteltu opetusministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan johtoon, kun viran nykyinen haltija Esko Ranto tulee eläkeikään.


Korjus olisi paikalle ylivoimainen nimi, mutta toistaiseksi on epäselvää haluaako Ranto (sdp) jatkaa virassaan vielä eläkeiän täyttymisen jälkeen. Jos paikka täytettäisiin keväällä, voisi ministerin virkaa pitävä Annika Saarikko (kesk) nimittää siihen keskustan mandaatilla liikuntaneuvostossa olleen Korjuksen ilman ongelmia; pätevämpää henkilöä tuskin löytyisi.


Näillä näkymin vahvimmat ehdokkaat Olympiakomitean johtoon ovat Rahkamo, Kanerva ja Zitting. Myös muita nimiä on ollut spekulaatioissa, mutta heistä tuskin on kolmikon haastajaksi.


Olympiakomitean puheenjohtajaa etsivä ehdollepanotoimikunta, jonka puheenjohtajana toimii Jukka Rauhala ei ole tiettävästi harkinnut vakavissaan liike-elämän johtajien suostuttelua tehtävään. Kentän viesti kun on selkeä, nyt Olympiakomitean johtoon halutaan urheilun koko kentän hyvin tunteva henkilö.


Jari Porttila

156 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page