top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Onko syytä olla huolissaan ?


Iivo Niskanen Falunissa sijat 33 ja 19.


Krista Pärmäkoski Falunissa sijat 19 ja 16.


MM-kisoihin on aikaa kuukausi, onko tässä jo syytä huolestua, kysyi moni suomalainen tv-vastaanottimen ääressä.


Itselleni tulee mieleen vuosi 1989 ja Lahden MM-kisat. Suomalaiset olivat taapertaneet kauden aikaisemmissa maailmancupin kisoissa ja kirjoitin silloin Uuteen Suomeen artikkelin, jossa asiantuntijat varoittelivat siitä, ettei se kuuluisa kunniankukko laula MM-kisoissa.


No, suomalaiset putsasivat palkintopöydän ja ottivat hiihdossa peräti 11 mitalia, kahdella matkalla suomalaisnaiset ottivat kolmoisvoiton.


Nyt tilanne ei valitettavasti ole sama ja kyllä, meidän on oltava ainakin hiukan huolissamme syömähampaittemme kunnosta.


Oletusarvo kun on, että kaikki Niskasen ja Pärmäkosken edellä olevat hiihtäjät tähtäävät huippukuntonsa MM-kisoihin. Jos heidän lähtötasonsa on nyt vähintään puoli minuuttia parempi kuin suomalaisten, niin kuinka todennäköistä on, että tilanne muuttuisi kuukaudessa suomalaisten eduksi?


Aivan. Ei kovinkaan todennäköistä.


Iivo Niskasen päämatka on MM-kisoissa 50 kilometrin perinteinen kisa. Kaikki muu on valmistautumista siihen ja se sataa Iivon laariin. Siinä kun Bolshunov ja norjalaiset kuluttavat itseään jo muilla matkoilla, Iivon tähtäin on vain kisojen päätösmatkalla.


Toki suomalainen varmasti hiihtää avaavia kisoja myös MM-ladulla, mutta menestysodotukset ovat suurimmillaan 50 kilometrin kisassa. Vaikka Falun näytti sen ikävimmän puolensa, niin uskon kaksikon Ohtonen-Niskanen osaavan virittää koneiston kuntoon kuukauden päähän.


Toki sen Falun näytti, että MM-kisoissa ei ole varaa epäonnistua suksihuollon puolella.


Onneksi Iivolla on takanaan Suomen osaavien rasvamestarien lisäksi Fischerin tehdastallin ”taikurit”. Voimme olla varmoja siitä, että kaluston eteen tehdään kaikki mahdollinen.


Krista Pärmäkosken tilanne ei sen sijaan ole ennusteiden mukaan yhtä hyvä. Naisten taso on nyt laajalla rintamalla niin kova, ettei suomalainen millään nouse tuohon joukkoon, jos ei pysty todelliseen ihmeeseen viimeistelyleirillä.


Lauantaina Krista jäi perinteisellä Kerttu Niskaselle 10 sekuntia. Jo se kertoo paljon Kristan ongelmista. Kummankin suomalaisen pitäisi pystyä ottamaan iso napsu eteenpäin, jotta he nousisivat siihen joukkoon, joka taistelee mitaleista.


Kuukautta ennen MM-kisoja näyttää siltä, että henkilökohtaisesta MM-mitalista voi haaveilla hiihdossa vain Iivo, lisäksi miehet ja naiset taistelevat viestissä mitaleista.


Positiivisena kehityksenä voi pitää sitä, että Falunissa Therese Johaug ei voittanut kumpaakaan henkilökohtaista matkaa. Väliaikalähdössä hän hävisi Jessie Digginsille ja yhteislähdössä hän ei poikkeuksellisesti päässyt irti ja jäi lopulta kolmanneksi.


Miesten puolella Aleksandr Bolshunov puolestaan otti kaksi voittoa ja näyttää jyräävän MM-menestykseen.


Jari Porttila

42 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page