top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Operaatio Suonenisku myös Lahden MM-hiihdoissa


Hiihdon MM-kisoissa paljastunut saksalaislääkärin veridoping-rinki on tuonut lääkäri Mark Schmidtille peräti viiden vuoden ehdottoman vankilatuomion. Tuomio julistettiin tänään Saksassa.


Poliisitutkimusten mukaan Schmidt antoi veridopingia hiihtäjille MM-kisoissa 2017 ja 2019, eli hänen laboratorionsa oli käytössä myös Lahden MM-kisoissa. Lisäksi hänen urheiljansa saivat veridopingia vuoden 2014 Sotshin ja 2018 Etelä-Korean talviolympialaisissa ja 2016 Rion kesäolympialaisissa.


Viranomaisten mukaan Schmidt pyöritti veridoping-rinkiä, jossa oli hiihtäjien ohella mukana pyöräilijöitä, kaikkiaan urheilijoita oli ringissä 23 kahdeksasta eri maasta. Schmidtiltä vietiin myös lääkärinoikeudet kolmeksi vuodeksi ja hän joutuu maksamaan sakkoja 158 000 euroa.


Hiihdon MM-kisojen yhteydessä Itävallan poliisi ratsasi Itävallan hiihtomaajoukkueen tilat, tuolloin julkisuuteen levisi kuvia kuinka itävaltalainen hiihtäjä Max Hauke sai lisäverta suoraan suoneen. Kahden itävaltalaisen ohella Seefeldissä kärysi kaksi virolaista ja yksi Kazaksatanin hiihtäjä. Kaikkiaan itse teosta saatiin kiinni siis viisi hiihtäjää kolmesta maasta.


Schmidtin lisäksi kaksi häntä avustanutta henkilöä tuomittiin vankilaan ja kaksi muuta henkilöä sai sakkoja, toinen heistä oli Schmidtin isä. Operaatio Suoneniskuksi nimetty tutkinta tuotti siis lääkäreille ja heidän avustajilleen kovat rangaistukset.


Schmidt operoi Erfurtissa sijainneesta laboratoriostaan käsin. Hiihtäjien lisäksi hänen asiakaskunta muodostui ammattilaispyöräilijöistä. Poliisi on selvittänyt kaikkiaan 23 urheilijan henkilöllisyyden. Hiihtäjät olivat saaneet veridopingia myös Lahden MM-kisoissa 2017.


Virossa on parhaillaan käynnissä oikeudenkäynti Mati Alaveria vastaan. Hän toimi MM-hiihdoissa kärynneiden virolaisten valmentajana.


Jari Porttila


74 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page