top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Pärmäkoski tärisi, Hirvosen valmennus uusiksi


Krista Pärmäkoski tärisi kuin haavanlehti YLE:n haastattelussa kovan 30 kilometrin urakan jälkeen. Pärmäkoski sijoittui Therese Johaugin ylivoimaisesti voittaneessa kisassa kahdeksanneksi.


Sijoitus oli Pärmäkosken paras MM-kisojen henkilökohtaisilla matkoilla, viestissä hän ratkaisi Suomelle pronssia. Tärinä olikin vielä seurausta viestistä, hänen energiavarastonsa eivät ehtineet täyttyä sen jälkeen kunnolla ja elimistö reagoi 30 kisan jälkeen rajusti.


-Raskas reissu oli ja siinä sai olla tarkkana, kun matkalla oli niin monenlaista latua ja olosuhdetta, Pärmäkoski huokaili kisan jälkeen.


-Kaikki annettiin ladulle ja sijoitukseen pitää olla tyytyväinen. Eihän se tietenkään sitä ollut, mitä ennen kauden alkua haettiin, hän myönsi.


Vaikka Pärmäkoski jäi nyt ilman mitalia henkilökohtaisilla matkoilla, oli hän tyytyväinen siihen, että palaa kisoista kotiin mitali kaulassa.


-Viestissä sain tosi hyvin irti itsestäni ja se tietenkin lämmittää. Tiedän että sitä vauhtia vielä sieltä löytyy.


-Tähän kun saa alle ehjän harjoituskauden, niin tiedän että kaikki on mahdollista, Pärmäkoski sanoi viitaten projekti Pekingiin.


Suomalaisen naishiihdon tulevaisuuden kannalta oli hieno asia, että Johanna Matintalo taisteli kisassa sijalle 13. Matintalon viesti oli mahtava ja nyt tuli onnistuminen myös henkilökohtaiseen kisaan. Myös hän voi lähteä luottavaisin mielin Pekingin harjoitusrupeamaan.


-Uran paras arvokisasijoitus, ei siihen pettynyt voi olla, Matintalo pohti.


Matintalo myönsi, että rata oli paikoittain erittäin vaarallinen.


-Varjo-osuuksilla rata oli ihan jäinen ja auringossa aivan vetinen. Minunkin viereltäni yksi tyttö kaatui alamäessä, kun suksi vaan tökkäsi liisteripohjalla siihen veteen.


Pahin kaatuminen nähtiin alamäessä, jossa vauhti nousi 50 kilometriin tunnissa. Kisan kakkonen Heidi Weng, kolmonen Frida Karlsson ja nelonen Ebba Andersson kaatuivat pahasti. Karlsson satutti pahasti kätensä ja hänet vietiin maalialueelta ambulanssilla suoraan sairaalaan.


Therese Johaugin voittomarginaali oli historian suurin, peräti 2,34!


Yhdistetyssä Itävalta sujutteli voittoon ennen Norjaa ja Saksaa. Suomi oli viides. Kisan jälkeen yhdistetyn päävalmentaja, Eero Hirvosen henkilökohtainen valmentaja Petter Kukkonen kohautti YLE:n haastattelussa, kun hän väläytti siirtymistään syrjään Hirvosen käskijän paikalta.


Kukkonen on varmasti oikeilla jäljillä, sillä Hirvosen ei ole viimeisen parin vuoden aikana kehittynyt toivotulla tavalla ja silloin on syytä tarkastella kriittisesti valmennusta. Urheilijalla on vain yksi ura ja Hirvosen kohdalla sen pitäisi huipentua ensimmäisen kerran Pekingin olympialaisiin,


Vuodessa ei toki tehdä ihmeitä, mutta ehkä muutos valmennuksessa saisi aikaan ”herätyksen” myös urheilijassa. Nykyiset metodithan on nyt katsottu, vielä olisi aikaa uusille.


Yhdistetty saavutti kisoissa yhden mitalin. Sitä voidaan pitää hyvänä saavutuksena ja Ilkka Herolan nousu maailman terävimpään kärkeen on nyt sementoitu. Road to Peking näyttää hyvältä.


Mäkipuolella riittää sen sijaan mietittävää. Janne Väätäisen ensimmäinen vuosi ei tuottanut toivottua kehitystä. Antti Aalto on jumittunut sijoille 20-35, kehitystä ei ole tapahtunut.


Niko Kytösaho on noussut samalle tasolle Aallon kanssa, muut ovat vielä kaukana tasosta, jossa taisteltaisiin edes maailmancupin pisteistä. Mäkihypyn osalta Peking tulee suomalaisille liian aikaisin.


Jari Porttila

65 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page