top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Palauttaako Blomqvist naisjuoksijat mitalikantaan?Tänään ne alkavat, tai ovat itse asiassa juuri alkaneet, Rooman EM-kisat.


Kisat käydään hurjissa olosuhteissa, kentän pinnassa on yli 50 astetta lämmintä, tavalliset lämpömittarit tilttasivat, kun Iltalehden toimittaja mittasi pätsin lämpötilaa.


Kuumuus on todella raakaa ja se vaikuttaa kaikkien urheilijoiden suorituksiin. Erityisesti heittäjät ovat kentällä kovilla, sillä varjopaikkoja saa etsi suurennuslasilla.


Helle vaikuttaa myös nestetasapainoon, urheilijoiden on nautittava nestettä litrakaupalla kentällä ollessaan, myös elektrolyyteistä on pidettävä huolta, niin myös katsomossa.


Onkin mielenkiintoista nähdä kuinka isot miehet, kiekonheittäjät suoriutuvat tehtävästään, kun aamulla on ensin karsinta ja finaali heti illalla. Tässä kokemus on varmasti valttia ja sitä löytyy Ruotsin Daniel Ståhlilta.


Ståhlin suurimpia sponsoreita on muuten suomalainen CapitalBox, yrityslainoja tarjoava pankkiiriliike. Ståhl kertoi avoimesti, että suomalaisyrityksen tuki on ollut hänelle elintärkeä. Yritys toimii myös Ruotsissa.


Suomen joukkue sai vielä viime hetkellä uuden urheilijan Roomaan, kun Sanne Erkkola pääsi mukaan rankingin kautta keihääseen. Annimari Korteen kohdalla ovet sulkeutuivat hänen ilmoitettuaan Kisakatsomossa selkeästi uransa päättyneen Eläintarhan sunnuntain juoksuun.

Päätöksen kuuli tuoreeltaan Eltsussa myös Urheiluliiton Jani Tanskanen.


Suomella on useassa lajissa peräti kolme edustajaa, naisten seipäässä jopa neljä, kun Wilma Murrolla on hallitsevana Euroopan mestarina henkilökohtainen paikka kisoihin. Urheiluliiton puheenjohtaja Riikka Pakarinen onkin erityisen tyytyväinen siihen, että joukkueessa on niin monen eri lajin edustajia. Enää menestys ei lepää miesten keihäänheiton varassa.


Rooman kisakuljetukset tökkivät pahemman kerran. Urheilijat toki pääsevät stadionille erikoiskuljetuksilla pienellä viiveellä ja myös pois sieltä, vähän suuremmalla viiveellä. Median kohdalla on toisin. Mediaa asuu ympäri Roomaa, eikä Stadio Olympicolta tahdo päästä millään pois edes päiväsaikaan, saatikka yöllä. Minulta meni kolme tuntia selviytyä Rooman keskustaan. Ihmettelen, miten katsojat pääsevät yöllä takaisin majapaikkaansa.


Muistakaa muuten Kisakatsomon ja CapitalBoxin erikoisarvonta, käykää Facebook ja Instatileillämme ja osallistukaa kahden Paavo Nurmi Kisojen VIP-lippupaketin arvontaan.


Perjantai on  Suomen päivä, sillä Nathalie Blomqvist juoksee 5000 metrillä mitalista. Euroopassa on vain seitsemän naista alittanut tällä kaudella 15 minuutin rajan, Blomqvist on yksi heistä ja hän teki sen jo alkukeväästä.


Tilastoissa Hollannin Sifan Hassan on selkeä ykkönen, mutta sen jälkeen tuleva kuusikko on tasainen ja Nathalie voi yltää mihin vain, etenkin kun muistetaan hänen hyvä loppukiri.


Muistettakoon, että viimeksi suomalainen naiskestävyysjuoksija on yltänyt EM-mitaleille juuri Roomassa 1974, kun Nina Holmen voitti 3000 metrin kultamitalin.


Jännittävää iltaa odotellessa, mitalien kohtalo ratkeaa juuri ennen puolta yötä.


Ciao


Jari Porttila, Rooma

126 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page