top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Partanen ja Rinne yllättivät


Joonas Rinne jäi vain 7 sadasosan päähän välieräpaikasta. Kuva Jari Porttila


Yleisurheilun MM-kisojen avauspäivä tarjosi suomalaisittain muutaman huippuhetken.


Avauspäivän kovin suoritus nähtiin Budapestin kaduilla, kun Aku Partanen käveli 20 km kisassa kuudenneksi. Tapa jolla Aku otti uransa parhaan arvokisasijoituksen, ei jättänyt selittelyille sijaa. Suomalainen paransi matkan SE:tä peräti 53 sekunnilla.


Kävelyn aikataulu meni uusiksi, kun Budapestin ylle saapui myrsky. Starttia siirrettiin kahdella tunnilla ja sen seurauksena kisan seuraaminenkin oli tv-katsojille haasteellista. Partanen kuitenkin palkitsi katsojat mahtavalla esityksellä.


Joonas Rinne oli puolestaan 1500 metrin alkuerissä lähellä jättipaukkua- paikkaa välierissä. Se jäi vain seitsemän sadasosan päähän.


Rinne nousi vielä 15 metriä ennen maalia kolmen parhaan joukkoon, mutta viimeiset metrit olivat liikaa ja suomalainen jäi erässään seitsemänneksi.


-Tuo oli just minulle tarjoiltu kisa. Tässä olisi ollut välieräpaikka otettavissa, jos vaan kelpaa. Ei kelvannut tänään, mutta lähelle pääsin, Rinne päivitteli kisan jälkeen.


Vaikka Rinne oli juoksun jälkeen pettynyt, osoitti kisa sen, että miehellä on kaikki edellytykset taistella jo ensi kesän EM-kisoissa finaalipaikasta.


Natalia Blomqvist paransi 1500 metrin alkuerissä ennätystään 1,5 sekunnilla, kellottaen uuden 22-vuotiaitten SE:n 4.06,93. Se ei vielä riittänyt välieriin, mutta Rinteen tapaan hänen ennusteensa lupaa hyvää ensi kesän EM-kisoihin.


– Treenikauteni sujui hyvin ja olen odotellut näitä tuloksia, mutta akilesvaivat haittasivat alkukaudesta.


Loppukaudesta vauhti on löytynyt ja Blomqvist on parantanut ennätystään juoksu juoksulta.


Topi Raitasen esitys oli yhtä vaisu, kun kaikki juoksut Paavo Nurmen kisojen jälkeen. Diesel hyrrää, mutta vauhtia ei löydy.


Janne Ukonmaanahon ja Raitasen on nyt perattava tarkasti läpi missä virheet on tehty, sillä niitä on eittämättä tehty. Etsintä kannattaa ulottaa aina kevään vuoristoleiriin saakka.


Virheiden löytäminen on tärkeää, sillä ensi kesänä Topi puolustaa taas esteiden EM-kultaansa.


Camilla Richardsson juoksi ennakkoluulottomasti 10 000 metrin finaalissa, vetäen joukkue yli puolimatkaan. Juuri noin pitää juosta, se että paukut eivät vielä riittäneet loppuun saakka ei haitannut.


Saga Vannisen ottelun avauspäivä meni hiukan alakanttiin, ainoastaan korkeustulos 180 sai hymyn huulille. Toisena päivänä suomalainen taistelee toisesta suomalaisten pistesijasta näissä kisoissa.


Avauspäivän huikein kisa käytiin kuularingissä. Kahdesta pohkeessa olleesta veritulpasta huolimatta ME-mies Ryan Crouser pukkasi alkukierroksilla kisaennätyksen 22.98.


Italian Leonardo Fabbri työnsi viidennellään jo yli 23 metrin, mutta ei pysynyt ringissä. Alla hänellä oli jo uusi ennätyksensä 22.34.


Kuudennella paukut oli syöty ja Crouser juhli taas maailmanmestaruutta, räpäten viimeisellään 23.51, vain viiden sentin päähän keväällä työntämästään ME-tuloksesta.


Se viisi senttiä muuten erotti Crouserin 100 000 dollarin bonuksesta, jonka WA on luvannut ME-tuloksesta.


Sunnuntaina ratkeaa sitten se, kenestä leivotaan maailman nopein mies. Raportoin siitä jo Budapestistä.


Jari Porttila

Insta: @jariporttisporttila

editor-in-chief108 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page