top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Pekingin olympiajärjestäjien hankkeelle täystyrmäys: ”Urheilija omistaa terveystietonsa”


Pekingin olympialaisten lumilajien kisakylässä Zhangjiakoussa aiotaan kerätä urheilijoiden terveystietoja älysänkyjen ja patjojen avulla. Kiinalaisen Global Times lehdessä marraskuun 3. päivänä julkaistussa artikkelissa kerrotaan hankkeesta.


-Kisakylän huoneissa on älysängyt, jotka keräävät tietoa urheilijan sykkeestä, palautumisesta ja muista tärkeistä parametreistä, jutussa kerrotaan.


Kiinalaiset suunnittelevat siis keräävänsä suomalaisten, norjalaisten, ruotsalaisten ja muiden kisakylässä olevien terveystietoja ilman lupaa. Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki tyrmää asian.


-Me toimimme voimassa olevien lakien ja asetusten mukaan. Niissä urheilija omistaa kaikki terveystietonsa, myös esimerkiksi testituloksensa, Lehtimäki painottaa.


-Urheiija myös päättää, kenellä on oikeus saada hänen tietojaan. Hän hyväksyy siis kirjallisesti sen, kuka saa käyttöönsä urheilijan tietoja ja missä laajuudessa.


-Kukaan ei siis voi kerätä urheilijasta tietoja ilman tämän suostumusta, Lehtimäki muistuttaa.

Lehtimäki kuuli kiinalaisten hankkeesta Maximusportilta, joten hän ei ottanut suoraan kantaa uutiseen.


-Periaatteellisella ja myös käytännön tasolla asia menee niin, että kaikkea urheilijaa koskevaa tietoa hallitsee urheilija itse. Vain hän voi antaa luvan tiedon hankintaan ja käyttöön.


Kiinalaiset perustelevat erikoista sänky-casea sillä, että valmentaja voi saada tietokoneeseensa tai kännykkäänsä reaaliaikaisesti tietoa, jos esimerkiksi urheilijan syke laskisi dramaattisesti yöllä.


Eri valmentajat ovatkin sitä mieltä, että älysänkyjen ja älypatjojen avulla kiinalaiset yrittävät kerätä itselleen tietoa huippuhiihtäjien palautumisesta. Menetelmää pidetään vähintäänkin epäilyttävänä.


Valmentajat varoittavat joukkueita myös siitä, ettei tämä jää ainoaksi tiedonkalastelukeinoksi olympialaisten kisakylässä. Kisajärjestäjien pelätään asentavan valvontakameroita myös kisakylässä majoittuvien joukkueiden yksityisiin tiloihin, näiden tallenteiden avulla pystyttäisiin seuraamaan huippuhiihtäjien valmistautumista kisasuoritukseen.


Kansainvälinen olympiakomitea tulee todennäköisesti puuttumaan terveystietojen kalasteluun. Myös KOK:n sääntöjen mukaan urheilija päättää itse omista terveystiedoistaan, urheilija on velvollinen antamaan olympialaisissa vain doping-näytteen, eikä urheilijalta otettua verinäytettäkään saa käyttää kuin ennalta ilmoitettuihin analyyseihin.


Jari Porttila

146 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page