top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Perttu Ruuska on pitänyt Mansen pystyssä


Teemu Kinnunen tuli Perttu Ruuskan korvaajaksi Vimpelin lukkariksi. Kuva Jari Porttila


Pesäpallon runkosarjan viimeinen rypistys lähenee. Suurin jännitys on tässä vaiheessa siinä, kuka joutuu karsimaan putoamisesta Kankaanpään kanssa. Runkosarjan voitto on menossa Vimpelille, joukkue on hävinnyt koko kauden aikana vain kaksi kertaa, mutta sillä ei ole vielä yhtäkään nollan pisteen peliä.


Runkosarjassa pelataan 30 ottelua, Runkosarjaa on jäljellä joukkueesta riippuen 7-5 peliä.


Kärjessä Vimpeli porskuttaa jo 11 pisteen karkumatkalla ja vaikka se on kolmessa viimeisessä pelissä ottanut pisteet sen vaikeimman kautta, niin tuskin joukkue niin pahasti romahtaa, että runkosarjan voitto lipuu käsistä.


Vimpelin peli on perustunut varmaan ulkopeliin ja loistavaan roolitukseen sisäpelissä. Joukkueen kaksi lyöjäjokeria, Jukka-Pekka Vainionpää ja Janne Mäkelä ovat sarjan varmimpia kotiuttajia. Vimpeliin Seinäjoelta siirtynyt Vainionpää johtaa lyöjätilastoa 86 ja Mäkelä on kuudentena 63 lyödyllä juoksulla.


Vimpeliltä löytyy myös vaaralliset numerolla lyövät Matias Rinta-aho ( 24 ) ja Elmeri Anttila ( 22 ), joten ei ihme, että joukkue on paukuttanut tässä vaiheessa jo 261 juoksua. Seuraavaksi eniten on lyönyt Hyvinkään Tahko, sillä on 207 lyötyä.


Vimpelin yhdeksikkö on vahva, se pystyy ainoana joukkueena vyöryttämään tilanteita koko ajan myös kakkoskärjellä ja se saattaa olla hyvinkin arvokas seikka pudotuspeleissä.


Muu kärkinelikko on myös selvä. Sotkamo, Manse ja Kouvola. Kolme viime mainittua ovat vain kahden pisteen sisällä, joten tuosta arvokkaasta kakkossijasta taistellaan tosissaan.


Seuraavakin nelikko on jo selvillä, järjestystä toki vielä haetaan. Hyvinkää, Joensuu, Kempele ovat jo liki varmoja pudotuspeleissä, Kitee voi varmistaa käytännössä paikkansa keskiviikkona pelissä Imatraa vastaan.


Suurin yllätys on tähän saakka ollut Joensuun ja etenkin Imatran vaisut esitykset. Positiivisinta Hyvinkään vahva ote. Moni epäili joukkueen taktista kypsyyttä kauden alussa, Antti Yli-Saunamäki on näyttänyt, että nuoresta iästään huolimatta hänen paikkansa on viuhkan varressa ansaittu.


Kovin taistelu seuraavan reilun kahden viikon aikana käydäänkin siitä, kuka joutuu Kankaanpään vastustajaksi putoamiskarsintaan.


Tilannehan on se, että sarjan kaksi jumboa pelaavat keskenään siitä, kumpi putoaa ja kumpi jatkaa karsintasarjaan ykköspesiksen kakkoseksi sijoittunutta vastaan. Ykköspesiksen kärkijoukkue nousee suoraan superiin. Juuri nyt suorassa nousussa on kiinni Oulun Lippo.


Seinäjoki, Pattijoki ja Koskenkorva ovat pisteen sisällä ja todennäköinen karsintaan joutuva joukkue löytyy tuosta porukasta. Teoriassa Imatrakin saattaa vielä joutua karsijan paikalle, jos romahtaa täysin viimeisten kahden viikon aikana.


Mitä johtopäätöksiä runkosarjan perusteella voidaan sitten vetää?


Ennen kauden alkua pidettiin varmana, että vahvistunut mestari Manse jyrää, mutta toisin kävi. Manse ei päässyt pelaamaan kotikentällään kuin vasta heinäkuussa, sekin on varmasti vaikuttanut pelaamiseen.


Julkisuudessa on arvosteltu Mansen superjokeri Perttu Ruuskaa. Ruuska löi viime vuonna Vimpelissä 45 juoksua, Mansessa juoksuja on syntynyt tähän mennessä 63. Ruuska on siis pelannut numeroidenkin pohjalta todella hyvin, joten jokeri-osastolle Mansen alkukauden ongelmia ei voi siirtää.


Ruuskan tykki puhuu nyt myös monipuolisemmin eri puolille kenttää. Se tietää vastustajille ongelmia. Voidaankin sanoa, että Ruuska on Mansen takuumies.


Neljän kärki Vimpeli, Manse, Sotkamo ja Kouvola ovat kuitenkin juuri niin kovia kuin ennakoitiin. Jos välierissä on joku muu joukkue, ollaan nähty superyllätys. Sellaiseen on vaikea uskoa.


Kannattaa myös muistaa, että yksi sarjan nopeimmista miehistä ja kovimman heittokäden omaava Mikko Kanala palaa loukkaantumisen jälkeen Vimpelin riveihin kenties vielä ennen runkosarjan loppua. Huhujen mukaan jo ensi viikolla.


Jari Porttila


1,201 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page