top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Pesiskenttien supertähdestä kommentaattoriPesiskenttien supertähti, Vimpelin Vedossa, Alajärven Ankkureissa ja Oulun Lipossa pelannut Vesa Liikala on saatu mukaan 13. ja 14. kesäkuuta pelattavien Vimpelin ja Sotkamon välisten otteluiden selostamoon. Liikala toimii kummankin ottelun kommentaattorina.


Liikala on ollut kysytty mies pesäpallolähetyksiin, mutta vasta nyt 12 kertaa Itä-Länsi otteluunkin osallistunut Liikala lupautui selostamoon.


-Tämä on ollut niin erikoinen vuosi ja kun nyt saatiin aikaiseksi kaksi näin kovaa ottelua Saarikentälle, niin ajattelin että lähdetään mukaan kun kysyttiin.


-Mielelläni lähden Jari Porttilan kanssa selostamoon, toivottavasti saamme katsojille tuotua hieman lisäarvoa.


Liikala on erittäin arvostettu pesäpalloilija. Hänet valittiin vuoden pesäpalloilijaksi vuonna 1994. Itä-Länsi ottelussa hän pelasi peräti 12 kertaa, ensimmäisen kerran 1984 ja viimeisen 1999. Hänet valittiin myös kaksi kertaa Itä-Lännen parhaaksi pelaajaksi.


-Silloin ne olivat arvo-otteluita, joiden merkitys pelaajille oli todella suuri. Niissä onnistumiset ovat kyllä omankin urani hienoimpia muistoja, Liikala tuumii.


-Toisaalta myös se hetki, kun Vimpeli nousi pitkän korpivaelluksen jälkeen takaisin superiin oli mahtavaa. Toimin silloin joukkueen kakkospelinjohtajana.


Liikala oli aikansa superlahjakkuus. Hän piti päälajinaan yleisurheilua vielä 18-vuotiaaksi saakka.


-Juoksin 100 metrin 11,1 ja viimeisessä kisassani voitin A-poikien piirinmestaruuden 200 metrillä ajalla 22,9. Siihen asti harjoittelin yleisurheilua ja kävin vain pelaamassa juniorisarjan pelejä.


-Kun en ehtinyt olla mukana pesäpalloharjoituksissa kovin säännöllisesti, niin aina en mahtunut edes pelaavan ryhmään, Vesa muistelee.


-Sitten Rauno Latvala pyysi minut mukaan 18-kesäisenä Vedon ykkösjoukkueeseen ja lähdin tietenkin kokeilemaan. Sen jälkeen lajivalinta oli selvä, Liikala muistelee.


Tuohon aikaan pelaajilla ei ollut erillisiä pelaajasopimuksia, eikä pelaamisesta myöskään maksettu palkkaa.


-Meillä oli pinnaraha. Muistan kun otimme ensimmäisen voittomme ja sain sen jälkeen 50 markkaa pinnarahaa. Ihmettelin, että oikeinko tästä mukavasta harrastuksesta maksetaankin.


Liikala oli koko uransa ajan maan pelottavin mies mailanvarressa, hänellä on nimissään yhä nopeuslyönnin Suomen ennätys.


-Tinttasin Kuortaneen leirillä tutkaan 194 km/tunnissa, tietääkseni kukaan ei ole vieläkään lyönyt palloa tutkaan kovempaa.


-Voitin myös kaikki Itä-Lännen yhteydessä pidetyt tutkaanlyöntikisat.


Liikalan hartiat olivat kuin ne kuuluisat ladon ovet, joten ei ihme, että pallo sai kyytiä.


-Opin tekemään kovaa ruumiillista työtä nuoresta pitäen, sieltä sitä voimaa tuli. Mutta eihän lyönti ole kiinni vain käsivoimista, vaan jaloilla on siinä aivan yhtä suuri merkitys, Liikala muistuttaa.


Hänen heittokätensä oli myös maan kuulu. Jos juoksija oli ehtinyt vain lipulle kotitaipaleella Liikalan saadessa pallon käteen, niin palo oli aivan varma. Liikalan jälkeen kukaan koppari ei ole pystynyt heittämään palloa takakentältä yhtä kovaa ja matalalla kotipesään.


-Harjoittelin heittämistä kesät-talvet. Tiesin, että pallo piti saada kovaa ja laakana kotipesään. Silloin tuli paljoja. Nykyään kopparit heittävät palloa aivan liian ylös, kaaripalloissa kestää turhan kauan ennen kuin ne ovat kotipesässä.


Jos oli Liikala nopea 100 metrillä, niin myös pesävälit menivät sutjakkaasti. Hän oli vuosina 1985 ja 1994 sarjan etenijäkuningas.


-Parhaimmillani juoksin 30 metriä 3,69, Liikala kertoo.


Nykyäänkin 3,70 alitukseen pystyy vain muutama mies koko sarjassa, se kertoo Vesan nopeudesta.


Vimpeli ja Sotkamo kohtaavat siis lauantaina 13. kesäkuuta ja heti perään sunnuntaina 14. kesäkuuta Vimpelin saarikentällä. Liikala toimii kummassakin ottelussa JRTV:n kommentaattorina ja on mukana myös puoli tuntia ennen varsinaista ottelua käynnistyvässä alkustudiossa. Lisätietoja tv-lähetyksistä saa täältä:


-Odotettavissa on kuumat pelit. Kun Vimpeli ja Sotkamo ovat vastakkain, siinä on aina mukana tunnetta, Liikala toteaa.

1,162 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page