top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Pitääkö huolestua, kun Roponen kukistaa nuoria hiihtäjiä?


Vilma Ryytty oli paras suomalainen Rukan vapaan 20 km massalähdössä.


Mitä se kertoo suomalaisesta hiihtourheilusta, kun Riitta-Liisa Roponen on suomalaisten suurin toivo Jällivaaran maailmancupissa lauantaina?


Roponen starttaa kisaan 45 vuoden ja 210 päivän ikäisenä. Hän on syntynyt 6.5.1978. Ikä on toki vain numeroita passissa, mutta pitäisikö meidän huolestua siitä, että nuoret hiihtäjämme eivät pysty vastaamaan veteraanin haasteeseen?


Pitäisi ja suomalaisten hiihtovalmentajien pitäisi vähintäänkin katsoa peiliin.


Roposen kunniaksi on sanottava, että hän on hurjassa kunnossa, kun hän pystyi Oloksen tykkilumen kisoissa lyömään koko Suomen parhaimmiston ja vieläpä selvästi. Roposen suksien voitelufirma vakuutti vielä kisan jälkeen, ettei Roponen hiihtänyt kielletyllä fluorivoiteella, se tekee suorituksesta vielä kovemman.


Lauantaina nähdään, mihin se riittää kovassa kansainvälisessä seurassa. Kova se on, vaikka valtaosa ruotsalaisista sai Rukan tuliaisina koronan. Samalla Roposesta tulee kaikkien aikojen vanhin maailmancupin henkilökohtaiseen kisaan osallistunut hiihtäjä.


Roponen ei kilpaillut Rukalla, koska halusi antaa nuorille lupauksille mahdollisuuden kilpailla kotimaassa kotiyleisön edessä. Vilma Ryytty käytti tuo mahdollisuuden hyväkseen ja oli vapaan tyylin yhteislähtökisassa paras suomalainen.


Ryytty jätti taakseen Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen, melkoinen teko, vaikka tuo kaksikko olisi kärsinyt suksi ja voiteluongelmista.


Vasta 22-vuotiaalla Ryytyllä on vain neljä maailmancupin starttia. Ensimmäinen tuli viime keväänä Oslon 50 km kisassa, paras sijoitus Rukan massastartissa, jossa hän oli 28:s.


Ryytty oli reilut pari vuotta sitten juniorien MM-kisoissa Vuokatissa sprintissä viides ja viime keväänä Kanadassa U23 MM-kisoissa parhaimmillaan 10 km vapaan kisassa 11:sta. Samoissa MM-kisoissa tuolla kympin matkalla pronssia otti Norjan Margrethe Bergane. Norjalainen oli Rukan yhteislähdössä sijalla 11.


Toinen naisten kisan nuori lupaus on 25-vuotias Rebecca Immonen. Hän oli Rukalla 33:s ja viime keväänä Oslon 50 km kisassa 31:nen. Nuo ovat hänen parhaat sijoituksensa maailmancupissa tähän mennessä. Nyt silmissä kiintää varmasti murtautuminen jo 30 parhaan joukkoon.


Immonen on startannut maailmancupissa seitsemän kertaa, Osloa lukuun ottamatta kuusi niistä Suomessa. Voi tietysti kysyä, että kun Ryytty ja Immonen ovat tällä hetkellä parhaat nuoret hiihtäjämme, onko heille annettu tarpeeksi mahdollisuuksia kehittyä ja kilpailla maailmancupissa?


Miehissä Jällivaarassa on ainakin nuori ja kokemattomampi joukkue, kuten nimet Oskari Hökkä, Miro Karppanen, Lauri Lepistö, Remi Lindholm, Markus Vuorela kertovat. Heistä Remi Lindholm kukisti Rukalla itsenä Iivo Niskasen, joten nyt odotukset ovat korkealla, vaikka matka on vain kymppi.


Lindholm on ollut kuusi kertaa 15 parhaan joukossa maailmancupissa, paras on 11. sija Davosin 20 km kisasta vuosi sitten.


Viikonlopun maailmancup sirkus alkoi jo perjantaina Lillehammerissa naisten yhdistetyllä, jossa Minja Korhonen oli loistavasti kuudes. Vasta 16-vuotias koululainen kilpaili nyt vasta kahdeksannen kerran maailmancupissa ja otti uransa parhaan sijoituksen.


Lauantaina tuo tilasto saattaa jälleen parantua, sillä Korhonen on lajin todellinen superlupaus. Uskoisi myös olympiakomitean kiinnostuvan hänestä.


Jari Porttila

241 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page