top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Pituuden voittanut Vehmaa Evilän jalanjäljillä, Baas uusille sekuntiluvuille

Kalevan kisojen toisen päivän suurin yllätys nähtiin miesten pituushypyssä. Voittotulos 749 ei aiheuttaisi hurraa-huutoja, mutta kun sen teki vasta 16-vuotias Kasperi Vehmaa, asettuu tulos aivan uusiin raameihin.

Jotain Vehmaan tuloksesta kertoo se, että MM-mitalisti Tommi Evilä hyppäsi 748 vuotta vanhempana. Jos vertailukohtaa haetaan maailmalta, niin 17-vuotiaitten nuorten olympialaisten ennätys on Australian Joshua Cowleyn 782. Cowley on nyt 20-vuotias ja hän on hypännyt tänä vuonna 796.

-Lähdin hakemaan mitalia, mutta kulta oli kyllä yllätys, Vehmaa naureskeli kisan jälkeen.

Jos nuorukainen pysyy ”ehjänä”, kehittyy hänestä seuraavien vuosien aikana Suomen seuraava kahdeksan metrin mies.

Naisten 400 metrin finaalista tuli varsinaiset ennätysmurskajaiset. Mette Baas vei voiton ennätyksellään 52,74 ja Viivi Lehikoinen oli toinen niinikään ennätyksellään 52,99.

– Mahtavaa, kun Suomessa 400 metrin taso on mennyt näin paljon eteenpäin, että kaksi juoksee alle 53 sekunnin. Nyt sai taistella loppuun asti, 400 metrin mestaruuden uusinut Baas hehkutti.

Ennätyksillään kaksikko nousee 22-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa sijoille neljäs ja viides. Edellisen kerran kovempaa on Suomessa juostu vuonna 1999, kun Petra Söderström viiletti 52,47.

Baas on kuluvan kauden aikana juossut alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa seitsemänneksi ja pudottanut ennätystään rajusti. Vielä viime kesän jälkeen se oli 53,42.

– Olen pystynyt harjoittelemaan pitkälle ehjänä ilman vammoja, tulostakin alkaa tulla, Baas kertaili kehityksen taustoja.

Miesten 400 metrillä Erik Back onnistui uransa yhdeksännessä Kalevan kisojen finaalissa voittamaan mestaruuden. Hän kukisti toiseksi tulleen juoksun tilastosuosikin Jyväskylän Viljami Kaasalaisen ajoin 47,63 – 47,81.

Back, 27, on ollut Kalevan kisoissa kerran kolmas ja neljä kertaa neljäs. Hän juoksi hiljattain Helsingissä ennätyksensä 47,36.

Naisten 3000 metrin estejuoksun Suomen mestaruuden voitti Camilla Richardsson kauden kotimaisella kärkiajalla 10.02,27.

– On hienoa, että olen taas viivalla. Tuntuu aina hyvältä voittaa ja varsinkin tällaisen harjoituskauden jälkeen, Richardsson sanoi.

Ella Junnila voitti kotistadionillaan naisten korkeushypyn Suomen mestaruuden. Voittotulos 191 sivusi Minna Vehmaston 38 vuotta vanhaa Kalevan kisojen ennätystä. Samalla Junnila ylitti myös kauden kotimaisen kärkituloksen.

Junnila ponkaisi parhaan tuloksensa sitten maaliskuisten Euroopan hallimestaruuskilpailujen, missä hän ylitti SE:n 196. Junnila voitti uransa toisen Suomen mestaruuden ylitettyään 191 ja oli lähellä mennä ulkorataennätystään sivuavan korkeuden 195.

– Itsekin luulin, että se menee yli, mutta pikkaisen oli hitaat jalat, Junnila kertaili toista yritystään korkeudesta 195.

Naisten keihäässä nähtiin tasainen kilpailu. Sanne Erkkola otti kultaa heitettyään 58.66, Anni-Linnea Alanen oli toinen 57.03 kiskaisulla ja pronssi meni Saara Lipsaselle tuloksella 57.90.

Suomen nopein nainen on Lotta Kemppinen ajalla 11,65, Suomen nopein mies taas on Samuel Purola ajalla 10.38,

Aaron Kangas palasi Kalevan kisoissa kilpailuihin ensimmäisen kerran sitten kesäkuun lopun. Kangas heitti alkukesästä 76,85, mutta ajautui sitten ylikuntoon, joka söi terän olympiapaikan tavoittelulta.

Kesän kilpailutauon Kangas käytti harjoitteluun ja uusi moukarinheiton Suomen mestaruuden heitettyään 73,51.

– Pieniä viitteitä ylikunnosta oli, mutta oli vaikea tilanne, kun selviä viitteitä siitä ei ollut. Oli vaikea miettiä, mitä tehdä kesäkuussa. Levon kautta hain tulosta. Olisiko sitten pitänyt treenata kovempaa, mutta tämä on jossittelua, Kangas kertaili kesän ongelmia.

Taika Koilahti voitti uransa toisen pituushypyn Suomen mestaruuden ponnistettuaan viidennellä yrityksellään 618.