top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Porttila: Pystymetsästä 80 metrin kerhoon


Moni keihäänheiton ystävä hieraisi sunnuntai-iltana silmiään, kun 22-vuotiaitten SM-kisojen keihästulokset singahtivat eetteriin. Mestaruuden voitti täysin tuntematon Pyhäselän Urheilijoiden Tino Mäkelä ja hänestä tuli tämän kauden kolmas 80 metrin kerholainen voittotuloksellaan 80.11.


Kuinka tämä on mahdollista?


Mäkelä oli heittänyt heinäkuun alussa kauden parhaansa 70.52, SM-kisojen finaalissa tuohon tuli parannusta lähes 10 metriä! Miehen ennätys oli viime vuoden 22-vuotiaitten SM-kisoista, silloin tuloksella 72.52 irtosi pronssia.


SM-kisoissa Mäkelä jätti taakseen jo vuosia eri valmennusryhmissä kiertäneet Teemu Narvin ja Toni Keräsen, jotka kumpikin heittivät finaalissa ennätyksensä. Narvi 77.56 ja Keränen 77.04.


Kärkikolmikon tuloksista voi toki päätellä, että tuulet olivat Kemissä kohdillaan, mutta silti, kuinka voittajaksi ylsi mies lähes suoraan pystymetsästä?


Ensimmäiseksi Mäkelän kohdalla kiinnittyy huomio hänen seuraansa, Pyhäselän Urheilijoihin. Aivan oikein, samaa seuraa edusti aikanaan SE-mies Aki Parviainen ja 85 metriä puhkaissut Ari Pakarinen. Löytyypä tilastoista myös 80 metriä ylittänyt Pyhäselän Urheilijoitten Mika Parviainen. Nyt paikkakunnalta, jossa asuu 7000 ihmistä, tuli jo neljäs 80 metrin kerholainen.


Eivätkä paikkakunnan keihäsurhot tähän lopu. Vasta 23-vuotias Patrik Torn on heittänyt tänä vuonna 73.25. Jos piirretään 20 km kolmio, jonka päässä ovat Pyhäselkä-Tohmajärvi-Tuupovaara ollaan alueella, josta todennäköisesti tulevat seuraavat mahtiheittäjämme.


Pyhäselän Niklas Hyvönen oli 17-vuotiaitten SM-kisoissa toinen ja saman seuran Juha Karjunen kahdeksas.


Tuupovaarassa ovat kasvamassa Parviaisen veljekset, 17-vuotias Aku ja 13-vuotias Topi. Aku oli 17-vuotiaitten SM-kisoissa nelonen, hänen ennätyksensä on viime kesältä 76.30 (700 gr). Veljessarjan nuorin, vasta 13-vuotias Topi voitti 14-sarjan SM-kultaa tuloksella 71.21, jättäen seuraavaa yli 10 metriä. Hän on ikäluokassaan ylivoimainen.


Aivan kaikki tulevaisuuden lupaukset eivät tule tuolta pieneltä keskittymältä, sillä 2.2.2003 syntynyt Emil Porvari hallitsee 17-vuotiaitten sarjaa, hänen ennätyksensä on viime kesänä heitetty 76.45, tulos on 15 senttiä parempi kuin Akun ennätys.


Mutta mennään kysymykseen kuinka on mahdollista, että kauden kolmas 80 metrin heittäjä tuli kaikille täysin puskista?


Tino Mäkelän taustoja tuntevat valmentajat kertovat miehen harjoittelevan isänsä Kimmo Mäkelän johdolla. Hänellä ei ole kuulemani mukaan edes omia keihäitä, vaan hän heittää Pyhäselän Urheilijoiden keihäillä harjoituksissa ja kisoissa. Kaikki lajin parissa työskentelevät tietävät, ettei seurojen harjoituskeihäiden ja kilpakeihäisen ero saattaa olla 5-10 metriä.


Mäkelä ohitti kotimaan tilastossa siis jopa Antti Ruuskasen. Ilman, että Mäkelällä olisi edes omia kilpailukeihäitä tai euron euroa tukirahaa.


Mäkelä on monipuolinen urheilijataustan omaava heittäjä, joka vasta muutama vuosi sitten aloitti kunnon keihäänheiton harjoittelun. Ja nyt hän on jo 80 metrin mies.


Mistä tämä kertoo? Äärimmäisestä lahjakkuudesta, mutta myös siitä, että meillä kotimaassa on taidettu unohtaa ominaisuuksien harjoittelu. Kun meidän akatemiaheittäjät keskittyvät jo 75 metriä heitettyään harjoittelussa ”nippeliasioihin” ja unohtavat ominaisuuksien harjoittamisen, tulee meille vain pikkunättejä 75 metrin kaaria heittäviä urheilijoita.


Mäkelän 80 metrin puhkaisu on valmennuskunnalle hyvä muistutus siitä, että yltääkseen kansainvälisen tason heittäjäksi, on harjoiteltava kovaa. Ensin ominaisuudet on saatava kovalle tasolle, vasta sitten voidaan harjoittelussa aloittaa ”hifistely”. Mäkelähän on onneksi heittäjänä vasta raakile, joka on nousemassa huipulle.


Itärajalla syntyi jo 80-luvun lopussa oma koulukunta, Idän Heittäjät, joka halusi toiminnallaan haastaa Kuortaneen tieteellisiin analyyseihin pohjautuvat valmennusmallin. Silloin Seppo Räty ja hänen jälkeensä Aki Parviainen näyttivät, että kova työ ominaisuuksien eteen toi myös tulosta.


Nyt idän ja lännen heittäjien väliselle "taistelulle" olisi taas tilausta. Kemin kisoissa hopeaa ottanut Narvi ja pronssia heittänyt Keränen kun ovat Kuortaneen oppikunnan tuotteita.


Jari Porttila

854 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page