top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Porttilan blogi: Kanerva vai Korjus olympiakomitean johtoon?


Suomen olympiakomitean puheenjohtaja vaihtuu syksyllä, kun Timo Ritakallio ei enää jatka tehtävässään. Ritakalliosta tulee näin historian ensimmäinen olympiakomitean puheenjohtaja, joka ei johtanut joukkoja kesäolympialaisissa.


Olympiakomitean hallitus asetti toimikunnan, jonka tehtävänä on kartoittaa järjestölle uutta puheenjohtajaa.


Toimintaohjeeksi käy ohje: etsikää olympiakomitealle johtaja.


2000-luvulla Olympiakomitea on yrittänyt istuttaa johtoon liikemaailmasta henkilöä, jolla on jokin side urheiluun. Ensin oli Roger Talermo, jonka toivottiin Amerin toimitusjohtajana tuovat rahoitusta ja sitten Timo Ritakallio, jonka uskottiin pystyvän suuren liikeyrityksen toimitusjohtajana samaan. Kummankin kohdalla petyttiin rajusti.


Talermo ja Ritakallio eivät onnistuneet vankistamaan olympiakomitean rahoituspohjaa, eivätkä onnistuneet myöskään luomaan parempia suhteita valtiovallan suuntaan.


Toivottavasti olympiakomitean puheenjohtajasta päättävät lajiliitot avaavat nyt silmänsä ja näkevät, mihin tämä tie on johtanut. Olympiakomitea ei ole enää se johtava urheilujärjestö, jollainen se oli vaikkapa Tapani Ilkan tai Risto Niemisen aikana.


Olympiakomitea ja suomalainen huippu-urheilu tarvitsee nyt johtoon henkilön, joka tulee huippu-urheilun parista. Olympiakomitea johtoon tarvitaan henkilö, jolla on selkeä näkemys siitä, kuinka suomalaista huippu-urheilua tulee johtaa ja mihin suuntaan sitä pitää viedä.


Tiedän, että tietyt piirit haluaisivat taas johtoon suuren yrityksen toimitusjohtajan, mutta se tie ei vie mihinkään. Sen ovat 2000-luvun valinnat osoittaneet.


Poliitikon valinnalla on vähän sama kaiku, toki joukosta erottuu yksi henkilö, jonka johdossa Olympiakomiteakin voisi varmasti hyvin. Ilkka Kanervalta löytyvät kaikki ne ominaisuudet, jotka olympiakomitean johtoon tarvitaan. Hän tietää ja taitaa urheilun agendan kenttätasolta huipulle asti ja hänellä on myös tarvittavat yhteiskunnallisesti.


Vaikka Kanerva on poliitikko, on hän myös urheilumies henkeen ja vereen. SUL:n entisellä ja pitkäaikaisella puheenjohtajalla on kokemusta urheilujärjestön johtamisesta ja hän jos kuka pystyisi avaamaan myös niitä yhteiskunnallisesti merkittäviä ovia, joita on nyt avattava.


Kalervo Kummola on itse tuossa työryhmässä, joka haarukoi ehdokkaita. Tämä tarkoittaa sitä, että Kale ei voi olla itse ehdolla tehtävään. Hän olisi nimittäin toinen ”patruuna”, jolla olisi kaikki edellytykset hoitaa tehtävää.


Nuoremman polven johtajista ensimmäisenä mieleen tulee Kuortaneen huippu-urheilukeskuksen johtajana jo vuosia toiminut Tapio Korjus. Hän on toiminut myös kaksi kertaa Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana, joten Korjuksen kontaktit päättäjiinkin ovat kunnossa. Olympiavoittajana hän myös tietää, mitä huipulle pääsy vaatii.


Korjus on tehnyt Kuortaneesta johtavan valmennuskeskuksen, jonka suojatit ovat voittaneet kymmeniä arvokisamitaleja. Hänellä on myös loistavat kansainväliset kontaktit maailman eri valmennuskeskuksiin.


Jos ja kun olympiakomitean johtoon kaivataan nyt urheilun läpikotaisin tuntevaa johtajaa, täyttävät Kanerva ja Korjus nämä ehdot täydellisesti.


Jari Porttila

123 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentarer


bottom of page