top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Analyysi: Potkonen tarjoaa medialle mietelauseita


Tokion olympialaisissa ollaan ylitetty jo puoliväli ja suomalaisten kisailme on ollut enemmän kuin positiivinen. Suomalaisurheilijat ovat yllättäneet kotimaan kriittisen median, kokonaisilme on loistava.


Yhtenä uuden ajan ilmentymänä voidaan pitää Mira Potkosta. Hän on jyrännyt voitosta voittoon lajissa, joka vaatii teknisyyttä, päätä ja teräksistä kuntoa. Hän on näyttänyt 40-vuotiaana rajussa lajissa, nyrkkeilyssä, että ikä on todellakin vain joukko numeroita passissa.


Erityisen ilahtunut olen ollut tavasta, jolla Potkonen on kohdannut media voittoisten ottelujen jälkeen. Hän on selvittänyt tuon rastin yhden lauseen taktiikalla, mahtavasti hoidettu.


Tiedän, että median korvista nousee savua, kun urheilija ei pysähdykään heidän eteensä vuodattamaan tuntojaan kesken turnauksen. Potkoselle se on tapa keskittyä itse suorittamiseen.


Hänen turnauksensa on kesken niin kauan kun otteluja on jäljellä. Olisi oman suorittamisen purkamista, jos hän lähtisi analysoimaan mennyttä median edessä. Kävellessään voittajana kehästä, hän aloittaa keskittymisen jo seuraavaan vastustajaan. Se on täysin ymmärrettävää ja hyväksyttävää.


Toki Potkonen on sanonut sen yhden virkkeen ”mietelauseen” medialle jokaisen suorituksen jälkeen. Näin hän osoittaa kunnioitusta kotikatsomoissa hänen puolestaan jännittäville kannustajille. Syvällisten analyysien paikka on sitten finaalin jälkeen.


Arvi Savolaiselle olisi suonut mitalin mahtavassa pronssiottelussa, mutta toisin kävi. Viides sija jätti kuitenkin Lahden Ahkeraa edustavalle painijalle varmasti nälkää, joka purkautuu kolmen vuoden kuluttua Pariisissa.


Petra Olli Riossa ja Savolainen Tokiossa osoittivat kuitenkin sen, että suomalaisella painilla on tulevaisuutta. Rahassa laji ei pyöri, tuota tilannetta saattaisi helpottaa kotimaisen GP-sarjan perustaminen. Laji on katsojaystävällinen ja jännittävä, joten TV-formaatin luominen olisi helppoa. Sitä kautta saataisiin myös yritykset kiinnostumaan lajista.


Pompataan suomalaisista sujuvasti päivän ME-juoksuun. Moni on ihmetellyt, miten on mahdollista että kolmen kärki alitti Kevin Youngin mahdottomana pidetyn ME:n finaalissa.


Ensimmäinen selitys on tietenkin se, että kaikki olivat huippukunnossa. Lisäksi Tokion mondo on todettu huippunopeaksi ja olosuhteet olivat muutenkin kunnossa. Suurin yksittäinen asia ovat kuitenkin uudet, energiaa lataavat vieteripiikkarit.


Karsten Warholmin piikkarit on tehty Puman ja Mercedesin yhteistyönä. Warholmilla on jaloissaan juuri hänelle räätälöidyt jalkineet, jotka mondoon iskeytyessään lataavat energiaa, joka vapautuu ponnistettaessa. Juuri 400 aidoissa niistä saatava hyöty on suuri.


Säännöthän sanovat, että Tokiossa saa kilpailla piikkareilla, jotka ovat olleet kaikkien saatavilla puoli vuotta ennen kisoja. Mistä sitten mahtaa johtua, että Suomeen on saatu vasta neljä paria näitä ihmekenkiä?


Tietenkin siitä, että säännöt eivät määrittele muuta kuin että kenkien on oltava myynnissä. Kun keskustelin yhden valmistajan kanssa, niin hän kertoi, että kaikki piikkarit tehdään vielä tilaustyönä. Niitä ei ole myynnissä kivijalkakaupoissa, vaan ne laitetaan ”myyntiin” nettikauppaan.


Kun yrität tilat sieltä kenkiä, tulee ruutuun ilmoitus ”Sold out”, loppuun myyty.


Eli tosiasiassa nämä ihmepiikkarit ovat vain harvojen herkkuja.


Mitään ottamatta pois Warholmilta ja Tokion mitalikolmikolta, he ovat varmasti maailman kovimmat aiturit kautta aikojen. Mutta oli heillä jaloissaan myös maailman parhaat piikkarit.


Ensi yönä ovat sitten tulessa keihäänheittäjämme. Toni Kuusela ja Lassi Etelätalo heittävät heti klo 9:05 paikallista aikaa, herätys on siis viimeistään viideltä. Kello on silloin 23:00 Suomessa.


Ensimmäinen ryhmä on kivenkova, sillä kisan suurin suosikki Johannes Vetter heittää myös siinä, samoin kuin finaalin kakkossuosikki, Intian Neeraj Chopra.


Erityisellä mielenkiinnolla seurataan Egyptin Ihab Abdelrahmanin suorituksia. Hän on suorittanut doping-tuomionsa ja on taas vapaa kilpailemaan. Petteri Piirosen entinen valmennettava on heittänyt tällä kaudella 83.88.


Jari Porttila


73 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page