top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Pullin pronssihyppy toi paikan Tokion olympialaisiin


Kristian Pulli palautti Suomen mitalikantaan Torunissa Euroopan hallimestaruuskilpailuuissa. Pullin kuudes hyppy kantoi Suomen halliennätykseen 824 ja hän voittti pronssimitalin.


Pulli paransi 13 sentillä Eero Haapalan kahdeksan vuotta vanhaa sisäratojen Suomen ennätystä. Samalla hän rikkoi Tokion olympiakisojen tulosrajan. Viime kesänä Pulli hyppäsi ulkoratojen SE-luvuiksi 827.


Pullin saavuttama mitali on Suomen ensimmäinen mitali Euroopan hallimestaruuskilpailuista 21 vuoteen. Viimeksi mitalin saavutti Timo Aaltonen, joka vuonna 2000 voitti Euroopan hallimestaruuden kuulantyönnössä.


Pulli ponnisti EM-finaalissa nousujohteisen sarjan, joka alkoi 769 ja 777 kantaneilla hypyillä. Kolmas ja viides hyppy kantoivat omiin halliennätyksiin 800 ja 810 ja viimeinen yritys Suomen ennätykseen 824, millä tuloksella Pulli ohitti Ukrainan Vladislav Mazurin.


Erittäin kovatasoisen kilpailun voitti puolustava mestari Kreikan Militiádis Tentóglou maailman tämän vuoden kärkituloksella 835. Toiseksi sijoittunut Ruotsin Thobias Montler hyppäsi Ruotsin ennätyksen 833.


Kristian Pullia valmentaa hänen isänsä Seppo Pulli. Hän vaihtoi viime kaudella hyppytekniikkaansa siirtymällä ilmalennon aikana kolmeen ja puoleen saksaukseen. Hallikauden vireensä hän haki kahdella pitkällä Etelä-Afrikan leirillä.


"En itse asiassa muista siitä hypystä mitään"


– Alkuun oli taas tukkoista. Kolmannella kierroksella pääsin lankulle ja tuli sellainen olo, että ehkä tästä kuitenkin voisi tulla jotakin, Pulli kertoi.


– Viidennellä kierroksella juoksin vaan täysillä lankulle ja ajattelin, että ponnistus tulee sieltä itsestään.


– Siitä mitalihypystä en itse asiassa muista mitään. Enkä vielä edes tiedä, oliko se niin hyvä hyppykään teknisesti.


– Pojat teki niin hirveitä tuloksia (Pulli viittasi Tentóglouun ja Montleriin), mutta pronssikamppailu oli tiukka. Ajattelin vaan, että nyt tarvitaan täydellinen hyppy, Pulli kuvasi ajatuksiaan.


– Hyvältä tuntuu, että Suomen mitaliton putki katkesi. Enkä siinä edes huomannut, että olympiarajakin meni samalla rikki, Pulli iloitsi.


Olympiarajan rikkoontuminen merkitsee siis varmaa paikkaa Tokion olympialaisiin ja helpottaa näin huomattavasti kesän rakentamista. Nyt Pullin ei tarvitse hakea kuumeisesti kisarajan rikkomista, vaan hän voi rakentaa huippukuntonsa Tokioon.


Pullin tulos on todella kova, sillä esimerkiksi viimeisissä Rion olympialaisissa pronssia voitettiin tuloksella 829. Lontoon olymialaisissa 2012 Pullin hyppäämällä tuloksella olisi voitettu hopeaa!


Ella Junnila ponnisti EM-finaaliin


Ella Junnila ponnisti Torunissa Euroopan hallimestaruuskilpailuiden finaalin ylitettyään korkeushypyn karsinnassa 191, mikä toi kuudennen sijan. Junnila on tällä kaudella ylittänyt kaikissa kilpailuissaan vähintään 190.


Junnila ylitti 182 ensimmäisellä yrityksellään sekä 187 ja 191 toisellaan. Kilpailua ei tuon korkeuden jälkeen enää jatkettu, koska sen ylitti vain kahdeksan urheilijaa.


– Tavoite oli, että mennään finaaliin kolmella hypyllä. Nyt oli kuitenkin pientä alustaongelmaa, mutta päinvastaista kuin viimeksi SM-kilpailuissa Jyväskylässä, Junnila sanoi.


– Alusta oli nopea ja juoksu kulki. Piti siirtää askelmerkkiä neljä kertaa finaalin aikana, kun ponnistus meni liian lähelle. Vasta tuossa toisessa 191:n hypyssä sain ponnistuksen oikeaan paikaan, Junnila kertoi.


Junnila on tällä kaudella parantanut Suomen halliennätystä kahdesti tuloksin 192 ja 194 ja oli kilpailun aikana luottavainen. Sitä hän on myös sunnuntaisen finaalin suhteen.


– Aika rauhallisella mielellä olin. Tiesin, että sellaisella perussuorittamisella finaalipaikka tulee, Junnila sanoi.


– Nyt pitää vain saada jalat kunnolla palautumaan, että pystyn finaalissa kunnolla voimalla tykittämäään.


34 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page