top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Puputti kultajuhlissa ”Asiat pitää hoitaa niin kuin Mansessa”Manse PP on pesäpalloilun uusi Suomenmestari. Tamperelaiset olivat hävinneet kaksi edellistä finaaliottelua, mutta ratkaisevassa viidennessä finaalissa he nousivat kotikentällään Kaupissa väkisin voittoon. Kun ensimmäinen jakso Kouvolaa vastaan päättyi 0-0, vei Manse toisen 3-0.


-Tämä on aivan uskomattoman sitkeä porukka. Kyllä se kertoo paljon joukkueesta, että pystyimme nousemaan voittoon silloin kun oli pakko, Mansen lukkari Juha Puhtimäki huokaili maximusportille kesken kultajuhlien.


-Seuraavaksi viedään Poikaa muuten Tampereen keskustorille, hän kertoi.


Suurkaupungin valot ovatkin uusi asia perinteiselle voittopystille. Viimeksi Poikaa on juhlittu suuremmassa kaupungissa 1973, jolloin helsinkiläinen Puna-Mustat juhli mestaruutta.


-Jos haluat rakentaa huippujoukkueen, niin se on tehtävä niin kuin Mansessa on tehty, viidennessä finaalissa 3-0 juoksun lyönyt Henri Puputti vakuutti maximusportille.


-Kukaan ei voi tehdä sitä vaan omilla junioreilla, ei siihen pystytä Sotkamossa eikä Vimpelissä.


-Se että Mansesta puhuttiin kauden alussa ostojoukkueena pisti oikein vihaksi. Se oli turhaa kateellisten lässytystä, Puputti sanoo suoraan.


-Manse on Suomen toiseksi suurin junioritason seura, eli kyllä täällä tehdään myös sitä ruohonjuuritason työtä. Uskon, että tämä mestaruus antaa näille nuorille motivaatiota harjoitella ja uskoa siihen, että harjoittelu tuo tulosta.


-Mansen C-pojat pelaavat jo huipputasolla Suomesta, sieltä on nousemassa meille pian uusia pelaajia, Puhtimäki vakuuttaa vieressä.


Mansen mestaruutta voidaan pitää voittona suomalaiselle pesäpalloilulle. Joukkuetta rakennetaan suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Pelaajasopimukset tehdään ajoissa ja siirtomarkkinoillakin ollaan liikenteessä ensimmäisenä.


Ammattimaisesti hoidetut jääkiekko- ja jalkapalloseurat ovat luoneet Tampereella lajikulttuurin, jossa joukkueen rakentamiseen uhrataan aikaa ja rahaa. Nyt se poiki mestaruuden heti toisella kaudella pääsarjassa. Ehkä siinä on toimintamallia pienemmille pesäpallopaikkakunnille.


-Kyllähän me annoimme hyvän lähtölaukauksen pesäpallon 100-vuotiskaudelle, Puhtimäki hehkutti maximusportille.


-Laji sai valtavasti uusia katsojia ja täällä Tampereella meistä tuli kesän pääpuheenaihe.


-Aika moni halusi, että mestaruus ratkeaisi Game5:ssa ja niinhän siinä kävi. Olimme selkä seinää vasten, mutta näytimme osaamisemme.


Mestaruus oli Puhtimäelle kolmas ja Puputille neljäs. Puputti huomasi myös pienen eron joukkueelle annetussa Poika-patsassa.


-Tämä ei ole se alkuperäinen poika, sitä varmaan suojellaan meiltä juhlijoilta, hän naurahti.


Puhtimäki ja Puputti olivat autossa matkalla Tampereen keskustorille, kun haastattelua tehtiin. Kumpikin kiitti vuolaasti pelinjohtaja Matti Iivarista.


-Matti jos kuka ansaitsi tämän voiton. Upea ura sai vihdoin kruunun, Puhtimäki huokaili.


-Matti on koko joukkueen juhlakalu, oli hienoa että saimme tämän voiton yhdessä, Puputti vakuutti.


Puhtimäki ja Puputti jatkavat ensi vuonnakin Mansessa, Iivarisen jatkosta ei ole varmuutta. Pelin jälkeen hän arvuutteli, että tähänhän voisi jopa lopettaa.


Mansen joukkueesta ei voi nostaa ketään yksittäistä pelaajaa esille mestaruuden ratkaisija. Toisin kuin alkukaudesta puhuttiin, Manse ei ollut ryhmä yksittäisiä tähtiä, vaan nimenomaan tähtijoukkue.


-Oli jopa yllättävää kuinka nopeasti joukkue hitsaantui yhteen. Ehkä siinä auttoi se, että koko joukkue puhui ”samaa kieltä”, Puputti pohti.


Yksi tähti ryhmästä pitää kuitenkin poimia. Juha Niemi näytti toisen jakson alussa 1-0 johtolyönnillään mistä puusta hänet on veistetty. Niemi ei tee itsestään numeroa, mutta tiukassa paikassa häneen pystyi luottamaan kuin vuoreen.


Kouvolan ei tarvitse hävetä esitystään, se pelasi kaikki viisi peliä mieluummin ylä-kuin alakanttiin. Toni Kohonen teki myös pesäpallohistoriaa, hän on ensimmäinen pelaaja jolla on kasassa 20 mitalia pelaajana, niistä 10 on kultaista, yhdeksän kertaa hän on ollut finaalissa häviävän osapuolen joukkueessa.


Jari Porttila

3,686 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page