top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Pystyykö Manse pysäyttämään Vimpelin?


Janne Mäkelä on noussut pudotuspeleissä Vimpelin ykköskotiuttajaksi. Kuva Jari Porttila


Superpesiksen miesten välierät alkavat keskiviikkona jännittävillä pareilla. Etenkin viime kauden finaalin uusinta jo välierissä Vimpelin ja Mansen välillä herättää tunteita.


Vimpeli selvisi välieriin suoraan neljällä voitolla vaisusta Jymy-Jusseista, siitä otteluparista on vaikea vetää johtopäätöksiä välieriin.


Manse oli jo 0-2 tappiolla Kouvolaa vastaan, ennen kuin heräsi ja vei neljä seuraavaa ottelua. Näyttääkin siltä, että Manse on saanut pelinsä kulkemaan ja konkarit heräämään.

Kysymys kuuluukin, pystyykö Manse pysäyttämään runkosarjan ykkösen ja rynnimään finaaliin?


Selvää on tässä vaiheessa vain se, että otteluparista tulee jännittävä ja kuuma. Vimpelin on pakko pitää kiinni kotiedustaan, sillä Saarikentällä pelipaikka ja erityisesti kotiyleisö tuo tamperelaisille yhden vaikeuskertoimen lisää.


Jos verrataan joukkueiden materiaalia, niin ne ovat lähes yhtä vahvat. Lukkaripuolella Juha Puhtimäki on saanut kiinni pelijuonesta ja mennyt aavistuksen ohi viime kauden sensaatiosta Teemu Kinnusesta. Tässä kohtaa Vimpelillä on siis petraamista.


Jokeriosastolla Vimpeli sen sijaan jyrää. Siinä kun Mansen jokeri Perttu Ruuska on lyönyt 15 juoksua kuudessa pelissä, tykitti loistavaan syysvireeseen päässyt Janne Mäkelä neljässä ottelussa 15 juoksua ja hieman vaisuhkosti Seinäjokea vastaan pelattu Jukka-Pekka Vainionpää 11 juoksua.


Mansen seuraavaksi parhaat kotiuttajat ovat Henri Puputti ja Lauri Kivinen neljällä lyödyllä. Vimpelin Matias Rinta-aho löi puolestaan kolme juoksua. Mansen kolme parasta kotiuttajaa on lyönyt yhteensä 23 juoksua, Vimpelin kolmen parhaan vastaava luku on 29 ja vimpeliläisillä on takana kaksi ottelua vähemmän kuin Mansella.


Huomattavaa sen sijaan on se, että Mansella vähintään kaksi juoksua on lyönyt kahdeksan pelaajaa, Vimpelillä vain kolme. Manse kotiuttaa siis laajemmalla rintamalla ja aiheuttaa Vimpelille varmasti ongelmia.


Vimpelin kärjet ovat puolestaan huipputasoa. Jere Saukko toi neljässä pelissä 9 juoksua, Olli Heikkala 5 ja Mikko Kanala kolmessa ottelussa 4 juoksua. Yhteensä siis 18 juoksua.


Mansella Juuso Myllyniemi oli yllättäen paras juoksujen tuoja, hän toi niitä 11 kuudessa ottelussa. Kalle-Tapio Huusko toi 7, Severi Tikkakoski 6 ja Simo Vainikainen 5 juoksua.

Mansella juoksuja toi yhteensä 12 miestä, Vimpelillä 11, eli puntit ovat jokseenkin tasan.


Mikä sitten ratkaisee otteluparin, josta mennään kolmella voitolla finaaliin?


Taidollisesti joukkueet ovat jokseenkin tasavahvoja, mutta se kumpi pystyy pelaamaan ylärekisterissään vie voiton. Vimpelillä on kauden aikana ollut ongelmia peleihin latautumisessa, mutta nyt sitä ongelmaa ei saa olla. Tallan pitää olla pohjassa heti alusta alkaen. Tilanteita pitää rakentaa nöyrästi, eikä hakea ensin läpäreitä.


Tässä ottelusarjassa kannattaa seurata Vimpelin Olli Heikkalaa ja Mansen Henri Puputtia. Nämä ”kuumakallet” osaavat varmasti pumpata omiinsa virtaa ja yrittävät saada vastustajan menettämään ainakin hetkeksi keskittymisensä.


Sotkamon Jymylle tie finaaliin näyttää sileältä. Kempeleen Kiri haki välieräpaikkaa seitsemännen ottelun supervuorosta ja juhlat olivat sen jälkeen sitä tasoa, että moni epäilee joukkueen olevan henkisesti jo tyytyväinen siihen, että pääsi mitalipeleihin.


Sotkamo on taasen odottanut Vimpelin tavoin viikon verran välierien alkua. Aapo Komulainen, välierien ykköslukkari on päässyt hiomaan matalan rajamailla liikkuvia syöttöjään, joilla hän vie aseet Kempeleen tehomiehiltä Antti ja Matti Korhoselta. Antti tykitti puolivälierissä 15 ja Matti 14 juoksua.


Sotkamon peli pyörii pitkälti Aapo Komulaisen ja Roope Korhosen ympärillä. Roopelle rakennetaan tilanteet ja sitten hän lyö kotiin Jere Vikströmiä ja Elmeri Purmosta.


Sotkamo tuskin joutuu tässä välierässä pistämään peliin kaikkeaan, niin selkeä suosikki se on. Kempeleen saumat piilevätkin siinä, että vastaan tulee vastustajaa aliarvioiva kainuulaisryhmä. Se ei liene mahdollista.


Jari Porttila


796 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page