top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Räty on valmis keihästalkoisiin- onko SUL ?


Kuusinkertainen arvokisamitalisti Seppo Räty on valmis pistämään itsensä likoon suomalaisen keihäänheiton pelastustalkoissa. Räty on suunnitellut keihäänheiton Itä-Länsi tapahtumaa, joka toimisi samaan tapaan kuin pesäpallon kuuluisa ottelusarja.


Rädyn skenaariossa Itä-Lännessä olisi mukana kaksi-kolme juniorisarjaa, miehet ja naiset sekä muutama veteraanisarja. Tapahtuma avaisi kotimaan kilpailukauden ensi vuoden toukokuun loppupuolella.


Räty itse on valmis Idän kapteeniksi. Hän siis kokoaisi idän joukkueen ja kapteenina johtaisi sen ”taisteluun”.


Seppo Räty ei ole ajatuksineen yksin, hän on keskustellut siitä idän valmentajalegendojen kanssa ja saanut heiltä positiivista palautetta. Tapahtuma nähdään hyvänä paikkana avata kausi ja luoda lisää nostetta lajiin koko rintamalla.


Tällä kaudellahan laji kohtasi sen karun tosiasian, että sen kohtalo oli monessa tapahtumassa olla vain täytelaji. Esimerkiksi Kuortaneen GP-kisoissa naisten keihäs heitettiin kokonaan ennen TV-lähetyksen alkua ja miestenkin kisa alkoi 20 minuuttia ennen TV-lähetystä.


Rädyn ideassa Itä-Länsi olisi oma iso tapahtuma, joka nostaisi lajin mielenkiintoa katsojissa. Samalla laji saisi valtakunnallista näkyvyyttä ja näin lajin pariin saataisiin ”naarattua” lisää harrastajia. Idea tuntuu hyvältä ja kannatettavalta.


Rädyn idea sai jopa lajivalmentaja Petteri Piirosen kannatuksen twitterissä, mutta heti perään tulikin sitten näköalattomuutta. Piironen halusi viedä Itä-Länsi ottelun jo ennestään suurta arvonantoa ja huomiota keräävään Pihtiputaan keihäskarnevaalitapahtumaan.


Piirosen ja keihäsväen kannattaisi nyt tehdä nopeasti lajianalyysi keihään tilasta, koska he eivät näy huomaavan lajin laskevaa trendiä suuren yleisön silmissä. Jos lajille käy kuin mäkihypylle, ettei se enää kiinnosta suurta yleisöä, niin sitten ollaan suurissa ongelmissa.


Laji-ihmisten on vaikea nähdä sitä, minkä ns. keihäsytimen ulkopuolella olevat jo huomaavat. Kun vaellellaan vuosia suossa, niin tarpominen ei enää kiinnosta ihmisiä. Keihästä on onneksi helpompi heittää, kuin esimerkiksi hypätä mäkeä. Laji vain tarvitsee esikuvia, yli 85 metrin heittäjiä, jotka pärjäävät myös maailmalla.


Silloin on ihan sama tulevatko he idästä vai lännestä, tärkeintä on että tulevat jostain.


Juuri tällaisessa tilanteessa, kun lajin huomionarvo on pudonnut, tarvitaan uusia huomion nostattajia. Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla on jo oma arvonsa nuorten valtakunnallisena leiriviikkona, joka huipentuu viikonlopun kisoihin.


Uusi Itä-Länsi tapahtuma toisi lajille uutta huomiota toukokuun lopussa. Idean isä on kuusinkertainen arvokisamitalisti. Ehkä SUL:n hallituksenkin kannattaisi nyt kuunnella Rätyä, joka on valmis tekemään oman savottansa lajin eteen.


Mäkihyppyhän hukkasi oman momentuminsa, kun se ei tarttunut aikanaan Janne Ahosen kädenojennukseen. Nyt Ahonen häärää yhdistetyn miesten kanssa, kun apu ei kelvannut mäkipuolelle.


Urheiluliitolla ei ole varaa menettää yhtään apuaan tarjoavaa kättä. Kun Tero Pitkämäki, seitsenkertainen arvokisamitalisti saadaan pian keihään lajivalmentajaksi, niin mikä olisi hienompaa kuin saada samaan joukkoon myös kuusinkertainen arvokisamitalisti Seppo Räty.

Kummankin agendalla kun on lajin kehittäminen Suomessa.



179 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page