top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Raitasen olympiaunelma murskaksi Vaasassa


Topi Raitanen EM-Roomassa. Foto Jari Porttila


Topi Raitasen unelma Pariisin olympiamatkasta koki tylyn kohtalon Vaasan SM-kisoissa. Raitasen lähti tavoittelemaan 8.30 tulosta, jolla olisi vielä parantanut ranking-sijoitustaan, mutta kun loppuaika oli 8.46,63, tiesi se sitä, että olympiapaikka ei ole enää omissa käsissä.


Toki paikka voi aueta, jos Topin edellä olevien urheilijoiden maat eivät käytä kaikkia paikkoja, mutta käytännössä tuo toive on niin ohuissa langoissa, että katse on siirrettävä jo ensi vuoteen ja Tokion MM-kisoihin.


Raitasen kohtaloksi koitui alkuvuoden loukkaantuminen ja kevättalvella päälle kahdesti iskenyt korona. Hän joutui antamaan liikaa tasoitusta vastustajille, eikä se maailman huipulla onnistu,


Saman tilanteen edessä on myös Wilma Murto. Onneksi Elina Lampela on noussut varmaksi 450 hyppääjäksi ja EM-kisojen neljäs sija antoi niin valtavan itseluottamusbuustin, että hän voi leijailla Pariisissa taistelemaan jopa mitalista. Vaasassa kulta irtosi tuloksella 452.


Naisten esteissä Ilona Mononen lähti nauttimaan juoksusta, Hän on vielä sisällä kisoissa, mutta viikonloppuna taistellaan ympäri maailmaa maitten mestaruuksista, joten tilastot saattavat vielä muuttua.


-En minä ajattele, saatika laske pisteitä. Jos olympiapaikka tulee, niin se tulee ja sitten mennään Pariisiin, tuumi EM-kisojen suurimpiin lukeutunut suomalaisyllättäjä.


Anni-Linnea Alanen pystyi napsimaan lisäpisteitä ja ne saattavat tuoda hänelle paikan Pariisin koneeseen. Voittotulos oli 58.66, se ei Pariisissa riitä vielä finaaliin, mutta nyt Alasen heitto on löytymässä ja ne 60 metrin kaaret ovat aivan nurkan takana.


Vaasan onnellisin mestari oli varmasti EM-kisojen finalisti Santeri Kuusiniemi. Hän pysäytti kellot finaalissa aikaan 13,66, voittaen Elmo Lakan seitsemällä sadasosalla.


Vaikka Kuusiniemi on EM-kisojen kuutonen ja nyt myös Suomen mestari, eivät Pariisin ovet avaudu hänelle. Hänen rankinginsa nousee nyt 50 pintaan, mutta kisoihin pääsee vain 40 maailman parasta aituria.


Tähän väliin voidaan todeta, että varhain lauantaina USA:n olympiakarsinnoissa kolmas sija ja siis se viimeinen olympiapaikka otettiin ajalla 12,96. Finaalin kahdeksannen aika oli vaatimaton 13,39.


Naisten pika-aidoissa Reetta Hurske ja Lotta Harala ovat lupaavassa kunnossa. Jos meno paranee vielä 12,60 alaosiin, voi kaksikko taistella Pariisissa välieräpaikoista. Vaasassa kaksikon ajan olivat 12,76 ja 12,81, mestari Hurskeen aika ensin mainittuna.


Tässä on taas kerrottava, että USA:n karsintojen alkuerissä yhdeksän naista paineli alle Hurskeen voittoajan. Suomalaisten esitykset ovat kuitenkin jo sitä tasoa, että niillä pääsee keskustelemaan Timanttiliigan osanotto-oikeudesta!


Keihäspaikalla nähtiin ensimmäinen ”pommi”, kun Toni Kuusela vetäytyi kisasta ennen karsintaan; paikat eivät yksinkertaisesti kestä heittämistä. Samalla taidettiin jättää jäähyväiset Kuuselan uralle, toivottasti hän pääsisi heittämään vielä kerran, jos ei muualla niin Saarikentän juhlakisassa vaikka ensi kesänä.


Jari Porttila

 

 

290 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page