top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Rautiainen ei pelkää vastuuta


Aleksi Rautiainen pelasi ensimmäiset superpesiksen pelinsä Kiteen paidassa 15 vuotta sitten vuonna 2005. Kauden päätteeksi hänen kaulaansa ripustettiin SM-kulta, ura alkoi heti huipulla.


-Pelasin silloin alkukaudesta, mutta sitten ratkaisupelit seurasin junnuna katsomosta, joten ei siitä mestaruudesta ole hirveästi jäänyt muistikuvia, Rautiainen naurahtaa.


Vuosien 2018 ja 2019 mestaruusjuhlat ovat sen sijaan syöpyneet Rautiaisen mieliin, sillä hän oli yksi mestaruuksien takuumies jokerilyöjänä.


-Viisi vuotta siinä oltiin koko ajan pronssilla, tuntui että siitä oravanpyörästä ei oikein päässyt edes irti. Kun sitten pääsimme, tuntuivat mestaruudet todella makealta.


Joensuun otti 2018 niskaotteen Vimpelistä. Silloin mestaruusputkessa rallatellut Veto taipui ensimmäisessä välierässä kotonaan Joensuulle ja tuota hetkeä voidaan pitää JoMan uuden tulemisen merkkipaaluna.


-Se yksittäinen voitto oli todella tärkeä meille henkisesti. Olimme tehneet jo edellisenä talvena paljon työtä henkisellä puolella ja kun pystyimme voittoon Saarikentällä, avautuivat monet lukot.


Ei siis ollut mikään ihme, että myös viime vuonna Joensuu jyräsi välierissä Vimpelin, meni finaaliin ja ”rullasi” siellä Sotkamon.


Rautiainen on ollut kahtena mestaruusvuonna tärkeässä roolissa joukkueessa. Siinä kun Juha Niemi on ollut pääkotiuttaja, niin Rautiaista on käytetty tilanteen rakentajana ja kotiuttajana. Monipuolinen rooli on sopinut hänelle hyvin.


Viime kausi oli myös ensimmäinen, kun hän sai 100 juoksun rajan rikko, kun yhteen lasketaan runkosarja ja pudotuspelit.


-Eihän sitä olisi uskonut, että pystyn lyömään joskus 100 juoksua, hän hämmästelee vieläkin saldoaan.


-Olin vuonna 2009 kymmenen parhaan lyöjän joukossa ja löin silloin yhteensä 37 juoksua. Juoksumäärät ovat lisääntyneet hurjasti kymmenessä vuodessa.


Superpesiksen virallinen lyöjätilasto huomio vain runkosarjan lyödyt juoksut, niitä Rautiainen paukutti 70 ja oli listalla kahdeksas. Pudotuspeleissä hän nakutti 30 juoksua 10 pelissä, eli kolme juoksua ottelua kohden. Voi sanoa, että kunnonajoitus osui kohdalleen!


Tulevana kesänä Rautiaisen rooli on uusi, kun Juha Niemi vaihtoi seuraa, on Rautiainen joukkueensa ykkösmörssäri.


-Niin, ainahan sitä odotetaan juoksuja kun jokerina tulee lyömään. Minä en ota siitä paineita, elän tilanteen kerrallaan ja jätän sen heti taakseni.


-Olen aina ollut sitä mieltä, että kuumin pelaaja lyös ensimmäisenä. En ota siitä itseeni, jos en pääsekään purkamaan ensimmäisenä tilannetta. Mutta olen tietysti siihen valmis.


Joensuu on siis juhlinut viiden pronssivuoden jälkeen kahtena vuonna peräkkäin SM-kultaa upealla Kerubi-stadionillaan. Rautiainen ylistää seuraa ja kaupunkia, jossa pesäpalloilusta on tehty tuote.


-Täällä meitä arvostetaan. Kun stadion tuli valmiiksi ja saimme sinne oman pukukopin, oli tunne mahtava. Aikaisemminhan me tulimme kentälle piikkarit jalassa puolen kilometrin matkan pukukopeilta, aika moni siitä meille kuittailikin.


Nyt puitteet ovat Suomen parhaan. Stadionille mahtuu lipan alle 2500 katsojaa ja otteluista on tehty tapahtumia, joissa yleisö viihtyy.


-Puitteisiin ja ottelutapahtumaan on panostettu kunnolla ja ainakin minä olen tyytyväinen kokonaisuuteen, Rautiainen vakuuttaa.


Monelle vierasjoukkueelle ”Stadionille” saapuminen on jo kokemus sinänsä. JoMalle siitä on varmasti etua kaikissa peleissä.


-Ilman muuta siitä on hyötyä, meitä on vaikea voittaa Kerubi-stadionilla.


Rautiainen toivoo, että pääsisi pelaamaan stadionilla myös tänä kesänä.


-Pelaan viimeisiä vuosiani, joten en haluaisi jättää niistä yhtään väliin.


Jari Porttila

314 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page