top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Riku Illukka hätyytteli 100 metrin SE:tä


Riku Illukka juoksi alle 23-vuotiaiden miesten 100 metrin EM-finaaliin tämän ikäluokan Suomen ennätyksellä ja kauden kotimaisella kärkiajalla. Illukka kiiti erässään toiseksi ajalla 10,26, millä hänen omissa nimissään ollut SE kohensi sekunnin sadasosalla. Myötätuulta juoksussa oli 1,6 metriä sekunnissa.


– Jos perjantain finaalissa on hyvä sää ja sopivat tuulet, Tommi Hartosen miesten SE voi hyvinkin mennä. Kunnossa ollaan, Illukka vakuutti.


Torstain ennätyksellään Illukka meni miesten kaikkien aikojen Suomen tilastossa Jonathan Åstrandin rinnalle jaetulle kolmannelle sijalle. Edellä ovat vain Markus Pöyhösen 10,23 ja Tommi Hartosen SE 10,21.


– Juoksu oli teknisesti hyvä. Verryttelyssä tuntui hyvältä ja paikat olivat hyvin auki. Parannettavaa jäi loppujuoksuun, Illukka arvioi juoksuaan.


Illukan aika oli alkuerien toiseksi nopein. Paremmin juoksi vain Illukan erän voittanut britti Jeremiah Azu, joka paransi ennätyksensä aikaan 10,19.


Illukan mukaan alkuerä ei häntä jännittänyt eikä jännitä perjantain finaalikaan, vaikka hän on yksi mitalisuosikeista.


– En ole jännittäjätyyppiä. En hermoile. En hermoillut nytkään, Illukka vakuutti.


Olli-Pekka Mykkäsen valmentama Illukka, 21, edustaa Vantaan Salamia. Harjoituskauden hän harjoitteli Jyväskylässä, missä hänen harjoituksiaan valvoi Petteri Jouste.


Kuulantyöntäjä Arttu Korkeasalo paransi torstaina kahdesti ulkoratojen ennätystään Tallinnassa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Illan finaalissa hän avasi Suomen pistetilin 7. sijalla.


Korkeasalo meni finaalin työnnettyään karsinnassa ulkoratojen ennätyksensä 18,89, jonka hän paransi finaalin neljännellä työnnöllä lukemiin 18,93.


– Kyllä se 19 metriä olisi nyt saanut tulla, Korkeasalo tuumi ja harmitteli, että pitkä viides työntö painui yliastutuksi.


– Tässä on kesää jäljellä, mutta näissä kisoissa adrenaliinitasot ovat ihan eri luokkaa, kuin sitten kotimaan kisoissa.


Finaalissa Korkeasalon mitatut työnnöt kantoivat 18,29, 18,21 ja 18,93. Kolmas, viides ja kuudes toivat tuloslistaan ruksin.


­­– Kilpailun alku oli nihkeä. Se oli vähän elokuvamainen juttu, kun sitten neljännellä sain hyvän työnnön ja tajusin, että tässähän voisi ottaa vaikka mitalin, Korkeasalo sanoi.


Ennätystyönnöllään Korkeasalo nousi kilpailussa kolmanneksi, mutta tämän jälkeen sijoitus vaihtui vielä useita kertoja.


Pitkän viidennen työnnön jälkeen Korkeasalo haki huipputyöntöä viimeisellä yrityksellään, muttei tällä kerralla onnistunut.


– Rinki oli vähän hidas ja kastelin siksi oikean jalan kengänpohjaa. Mutta kävi niin, että oikea jalka luisteli ja se työntö oli siinä, Korkeasalo sanoi.


Euroopan mestaruuden voitti Valko-Venäjän Dzmitri Karpuk, joka työnsi 20,33. Hän oli kilpailun ainoa 20 metrin rikkoja. Mitaleille vaadittiin 19,41.


Korkeasalo paransi miesten tämän kauden kotimaista kärkitulosta sekä karsinnassa että finaalissa.


Naisten moukarinheiton karsinnassa Kiira Väänänen oli kuudes heitettyään 63,33 ja meni finaaliin. Sara Killinen oli 15:s tuloksella 59,63. Finaaliin vaadittiin 60,73.


Väänäsen kolme heittoa kantoivat 62,07, 63,22 ja 62,47.


– Olisin halunnut heittää hyvän heiton alle ennen finaalia, mutta tässä oli tietysti ne karsinnan paineet. Tuo kolmas heitto kuitenkin kertoi minulle, että pitää vain luottaa itseensä, Väänänen sanoi.135 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page