top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Rinteen olympiapaikka on muiden käsissäKalevan kisojen avauspäivän suurin jännitys kohdistui miesten 1500 metrin finaaliin ja siihen, pystyykö Joonas Rinne painelemaan niin kovaa, että Pariisin olympialaisten paikka olisi varma.


Ei pystynyt, vaikka loppuaika 3.39.32 oli hyvä, niin sen olisi pitänyt olla kolme sekuntia kovempi. Mustafe Muuse tarjoutui vetoavuksi, mutta sekään ei riittänyt. Nyt Rinteen olympiamatka on muitten käsissä ja niin, että Rinteen olympiamatka varmistuisi vasta sitten, jos kaikki maat eivät käytä heille tarjottuja paikkoja rankingin perusteella.


Mahdollisuus on seitin ohut, mutta se on vielä olemassa.


Samaan saumaan paineli Lotta Kemppinen 100 metrillä Mestaruus irtosi ajalla 11,19, se olisi ollut Kemppisen ennätys, mutta tuulimittari näytti lukua +2.1. Jos lukema olisi ollut +2,0 niin ennätys olisi hyväksytty ja Kemppisen olympialaisten ranking olisi noussut selvästi.


Nathalie Blomqvist ja Sara Lappalainen näyttivät 1500 metrillä, että heidän paikkansa on Pariisissa. Kumpikin on menossa kisoihin ja kummallakin on siellä yllätysmahdollisuudet. Blomqvist kestää kovaa matkavauhtia ja kun sellaista on luvassa Pariisissa, on hän valmis taas kerran yllätykseen.


Lappalainen on nousemassa parin vaisumman vuoden jälkeen jälleen huippukuntoon, kenties samanlaiseen kuin Tokion olympailaisissa.


Vaasan Kalevan kisojen kovin paukku nähtiin kiekkopaikalla, kun 18-vuotias ja 201 senttinen Mico Lampinen onnistui sysäämään yhdeksän SM-kullan Franz Krygerin kakkoseksi. Lampinen heitti ennätyksensä 57.29. Neljän vuoden kuluttua hän taistelee varmasti paikasta Los Angelesin olympialaisiin.


Keihään karsinnassa ei saatu viitteitä siitä, että Anni-Linnea Alanen pystyisi nakkaamaan finaalissa yli 60 metrin kaaren, mutta kuten tunnettua, karsinta ja finaali ovat aivan eri kisoja. Niin kauan kun on heittoja, on myös mahdollisuuksia.


SM-kisojen avauspäivä ei nostanut yhtään uutta urheilijaa olympiakoneeseen. Rinne ja Kemppinen osoittivat olevansa valmiita kilpailemaan Pariisissa, mutta kuten sanottu, heidän paikkansa on vielä muiden jaloissa.


Lauantaina tahti kiihtyy. Topi Raitanen on kovan paikan edessä. Paikka Pariisiin aukeaa vain, jos hän pystyy puristamaan aivan ennätyksensä tuntumaan.


Esteet ovatkin pääosassa, sillä naisten esteissä Ilona Monosen pitäisi pystyä juoksemaan 9.30,00 pintaan. Mononen on nyt menossa viimeisenä sisään kisoihin, mutta tulosparannus lisäisi pistesaldoa ja varmistaisi paikan. Mononen on siihen valmis.


Toivottavasti Mononen ja Raitanen saavat vetoapua, sillä nyt kilpaillaan olympialipuista, eikä SM-mitaleista.


Naisten 100 aitojen kovin takaisku oli tieto siitä, ettei Nooralotta Neziri pysty juoksemaan. Samalla karkasi Pariin olympialippu. Lotta Harala ja Reetta Hurske pitävät huolen siitä, että finaalissa mennään kovaa, mutta pystyvätkö Saara Keskitalo ja Vilma Mäki alittamaan 13 sekunnin rajan?


Jari Porttila

 

174 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page