top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Roponen hiihti itselleen viestipaikan

Riitta-Liisa Roponen teki yhden uransa hienoimmista hiihdoista MM-kisojen vapaalla kympillä. Roponen oli ylivoimaisesti paras suomalainen, hän sijoittui lopulta sijalle 10 jääden pronssista vain 37 sekuntia.

Roposen esitys oli niin vahva, että hän lunasti sillä paikan Suomen viestinelikkoon.

Roponen jätti Krista Pärmäkosken taakseen yhdeksällä sekunnilla. Roponen taisteli viestipaikasta tiistaina sijalle 24 sijoittuneen Laura Monosen kanssa. Eroa Monoseen syntyi 44 sekuntia.

-Olen niin onnellinen kun pystyin tekemään kauden parhaan hiihtoni MM-kisoissa, Roponen iloitsi kisan jälkeen.

Roponen hiihtää nyt jo yhdeksänsissä MM-kisoissa. Edellisen kerran hän on sijoittunut henkilökohtaisella matkalla kymmenen parhaan joukkoon Falunissa vuonna 2015. Silloin hän oli yhdistelmäkisassa kahdeksas.

Hänen palkintokaapista löytyy neljä perinteisen viestin mitalia. Roponen on ollut ensimmäisiä Val di Fiemmen MM-kisoja 2003 lukuun ottamatta aina Suomen viestijoukkueen jäsen.

Tiistain kisan perusteella Suomen viestinelikko on Johanna Matintalo- Krista Pärmäkoski – Riitta-Liisa Roponen ja Jasmi Joensuu. Matintalo ja Joensuu edustavat nuoria tulevaisuuden tähtiä, Roponen ja Pärmäkoski kokemusta.

Pärmäkoski oli jo toistamiseen MM-ladulla sijalla 13. Se ei tyydytä mitalitaistelussa yleensä mukana ollutta suomalaista.

-Annoin liian paljon etua syksyn sairastelun myötä. Se pitää pystyä hoitamaan ensi vuonna niin, että pääsen harjoittelemaan ilman sairastumisia, Pärmäkoski pohti.

Suomalaisnaisilla on syytä tutkiskella myös harjoitusmetodejaan. Siis etenkin sen nelikon, joka hiihti vapaan kympin. Roposta lukuun ottamatta suoritukset olivat pettymyksiä ja osoittavat sen, ettei nykyisen kaltaisella harjoittelulla ole mitään sanomista Pekingin olympiakisoissa.

Jos haluaa menestyä, on pystyttävä uudistumaan. Muuten Pekingistä lähdetään hakemaan vain osallistumismitalia. Suomalaisten neljäs edustaja kisassa oli sijalle 40 jäänyt Anne Kyllönen. Hän hävisi jopa Kiinan Bayani Jialinille.

Kisan ylivoimainen voittaja oli, yllätys yllätys, Norjan There Johaug. Hän kukisti hopealle tulleen Frida Karlssonin 54 sekunnilla. Pronssia ottanut Ebba Andersson jäi kärjestä 1,07!

Huomionarvoista kisassa oli se, että muut norjalaiset jäivät koko kauden huomioiden kauas kärjestä. Ranghild Haga oli toiseksi parhaana norjalaisena vasta seitsemäs.

Viestiä ajatellen Norja ja Ruotsi tuntuvat yhä kovilta, mutta pronssista tulee suuren joukon tiukka taistelu. Yhdysvallat, Venäjä ja Saksa ovat menettäneet selvästi asemiaan ja se avaa Suomen nelikolle mahdollisuuden taistella viestissä jopa mitalista.