top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Roponen passitti Kasain ennätyksen historiaan


Suomalaisnaisten upea taistelu ja pronssimitali MM-viestissä Oberstdorfissa oli historiallinen monessakin mielessä. Historiankirjoihin se jää pysyvästi siitä, että loistavasti kolmannen osuuden hiihtäneestä Riitta-Liisa Roposesta tuli kaikkien aikojen vanhin MM-mitalin saalistanut urheilija.


Ennen Roposta tuota titteliä piti hallussaan toinen legenda. mäkihyppääjä Noriaki Kasai. Kumpikin voitti mitalinsa 42-vuotiaana, mutta Roponen on kuukauden vanhempi kuin Nori.


Roponen nousi mukaan viestijoukkueeseen viimeisen kuukauden väkevillä suorituksillaan. SM-kisojen kulta ja MM-avauksen kymmenes sija vakuutti valmennusjohdon siitä, että hänen paikkansa on joukkueessa.


-Aivan uskomaton tunne voittaa MM-mitali, Roponen huokaili kisan jälkeen.


Kolmen ensimmäisen osuuden hiihtäjät, Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo ja Roponen eivät olleet pysyä hiihtopuvuissaan, kun Krista Pärmäkoski laski loppusuoralla ennen USA:n ankkuria Jessie Digginsiä.


Moni pelkäsi kovan loppukirin omaavan amerikkalaisen painavan lopussa ohi, mutta Pärmäkoski piti pintansa ja tuuletti rajusti huutaen maalissa mitalia.


-Onhan tämä aivan uskomattoman hienoa, me voitimme pronssin.


Valmennusjohto päätti Pärmäkosken vastustuksesta huolimatta, että hän hiihtää ankkuriosuuden. Päätös oli oikea ja varsinkin viimeisen kilometrin aikana Pärmäkoski näytti miksi häneen luotetaan.


Diggings yritti pudottaa suomalaisen, mutta Krista roikkui väkisin amerikkalaisen kannoilla ja painoi sitten viimeisessä nousussa ennen maalialuetta amerikkalaisen ohi.


-Ohjeena oli, että laske takaa ohi loppusuoralla. Olin kuitenkin niin väsynyt, että ajattelin painua kärkeen jo mäen päällä. Se oli voittava taktiikka, Pärmäkoski naureskeli.


MM-mitali oli Pärmäkoskelle jo kahdeksas, ensimmäisen hän voitti 2011 Oslossa. Roposelle MM-mitali oli myös kahdeksas, hän voitti ensimmäisen mitalinsa Oberstdorfissa vuoden 2005 MM-kisoissa.


Jasmi Joensuulle ja Johanna Matintalolle arvokisamitali oli ensimmäinen aikuisten sarjassa. Mutta ei varmasti viimeinen.


31 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page