top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Ruuskanen jättää kaiken yhden kortin varaan


Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen jättää olympianäytön antamisen yhden kortin varaan, eikä se ole Kuortaneen vaan Saarijärven juhannuskisa.


Kuortaneella olympialaisten ranking-pisteitä jahtaavat mm. Jarmo Marttila ja Topias Laine, mutta Ruuskasta tai Oliver Helanderia joukossa ei näy.


Ruuskasen pitäisi avata kautensa Saarijärvellä, hämmennystä aiheuttaa toki se, minkä vuoksi siellä eikä Kuortaneella.


Tiistaina Vaasassa käydään viimeiset ranking-pisteitä Tokioon antavat kisat Vaasassa. Sielläkään eivät Ruuskanen ja Helander ole mukana. Vaikuttaakin siltä, että kaksikon olympiamatka on uhattuna, tai sitten heidät ilmoitetaan kisoihin 2019 tulosten perusteella ja heiltä vaaditaan näyttöä myöhemmin heinäkuussa.


Koko paletti saattaa toki muuttua, jos Marttala tai Laine ylittävät kisarajan tai saavuttavat paikan rankingin avulla.


Maanantaina ja tiistaina Vaasassa käytävä olympiaranking-kilpailu on yleisurheilijoille siis viimeinen mahdollisuus parantaa asemiaan Kansainvälisen yleisurheiluliiton rankingissa, jota käytetään Tokion olympiakisapaikkojen jaossa.


– Vaasan kilpailu on samalla urheilijoille ensimmäinen mahdollisuus kartuttaa rankingpisteitä, joilla jaetaan paikkoja vuoden 2022 Eugenen MM-kisoissa, muistuttaa Suomen Urheiluliiton (SUL) huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen.


Olympiayleisurheilussa ja lajin MM-kilpailuissa on määritelty, montako urheilijaa kuhunkin lajiin halutaan. Kisapaikan urheilija varmistaa rikkomalla tulosrajan tai sijoittumalla rankingissa siihen joukkoon, josta täytetään ne paikat, joita tulosrajan rikkoneiden ja tavoitellun urheilijamäärän väliin jää.


– Takaraja tulosten teolle Tokion olympialaisiin on 29. kesäkuuta. Eugenen MM-kisojen rankingissa se taas alkaa 27. kesäkuuta ja päättyy vuoden päästä 26. kesäkuuta, Salonen sanoo.


Korte ja Lakka kartuttavat MM-kisapisteitä


Rankingjärjestelmässä urheilija saa pistetä tuloksesta ja sijoituksesta. Jälkimmäiset pisteet riippuvat kategoriasta, johon kilpailu kuuluu. Vaasassa jaetaan B-kategorian pisteet, jotka normaalisti tulisivat mestaruuskilpailuista, eli Kalevan kisoista.


– Rankingarvo siirtyi Vaasan kilpailulle, koska Kalevan kisat ovat elokuussa Tampereella, eikä niitä pisteistä olisi ollut hyötyä olympiapaikkojen tavoittelussa, Salonen sanoo.


Suomen olympiajoukkueeseen on valittu jo kymmenen yleisurheilijaa. Heistä aiturit Annimari Korte ja Elmo Lakka ovat ilmoittautuneet Vaasan kilpailuun, joka on heille ennen muuta tilaisuus kartuttaa pistekertymää 2022 MM-kisoja varten.


Kaarlen kentällä nähtäneen myös onnistuneesti selkävaivaa kuntouttaneen pika-aituri Nooralotta Nezirin kauden avaus. Neziri ja Vaasassa kilpaileva keihäänheittäjä Lassi Etelätalo ovat rankingin kautta käytännössä jo valintakelpoisia.


– Minulla on nyt takana vasta toinen kunnollinen aitatreeni, mutta ajattelen, että mikä kehittäisi paremmin kuin kilpailu. Teen kuitenkin vielä sunnuntaina aitatreenin ja lopullinen ratkaisu kilpailemisesta syntyy sen jälkeen, Neziri sanoi.


Useilla urheilijoilla yhä mahdollisuus olympiapaikkaan


Vaasassa kilpailee myös runsaasti urheilijoilla, joilla on ote tai ainakin pienet mahdollisuudet nousta rankingin kautta olympiajoukkueeseen.


– Tulevassa viikonvaihteessa useissa maissa on mestaruuskilpailuja, joten eri lajien viimeisten paikkojen osalta rankingtilanne saattaa elää vielä paljonkin. Se vaikeuttaa ennakoimista, kuinka hyvät mahdollisuudet kenelläkin on, Salonen sanoo.


Vaasassa urheilevista ainakin kestävyysjuoksija Sara Kuivistolla, aitajuoksija Viivi Lehikoisella ja Oskari Möröllä, seiväshyppääjistä Wilma Murrolla, Elina Lampelalla, Urho Kujanpäällä, Mikko Paavolalla ja Tommi Holttisella sekä moukarinheittäjistä Krista Tervolla, Silja Kososelle ja Aaron Kankaalla on mahdollisuudet nousta olympiakisoihin.


Pienet mahdollisuudet omaavat myös muiden muassa kolmiloikkaaja Simo Lipsanen, pituushyppääjä Taika Koilahti ja kiekonheittäjä Salla Sipponen.


– Noista urheilijoista Kuivisto on rankingissa nyt kisoihin pääsevien joukossa 800 ja 1500 metrillä. Täpärästi rankingin kautta ”sisällä” ovat myös Krista Tervo, Wilma Murto ja Elina Lampela, mutta varma paikka ei heistä ole vielä kenelläkään, Salonen arvioi.94 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page