top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Ruuskanen ja Helander karsimaan olympiapaikasta


Antti Ruuskanen palasi vihdoin kilpakentille Saarijärven juhannuskisoissa. Tulos 77.89 kertoo asiantuntijoille myös syys siihen, miksi Ruuskanen valitsi juuri Saarijärven Kuortaneen sijaan. Saarijärveltä Ruuskasen manageri sai vielä kerättyä starttirahaa.


Ruuskanen ei ole vielä olympiakunnossa, se on selvää. Sarjan parhaan vedon lisäksi ”ropasta” irtosi muutama 74 metrinen, taso on siis 20 metriä heikompi kuin Johannes Vetterin. Näillä näkymin Ruuskanen ei tule päättämään uraansa Tokion olympialaisissa.


Keihäspakka on nyt vielä totaalisesti auki, vaikka näyttöjä voi antaa enää kahden päivän ajan.

Faktaa on se, että tänä vuonna kisarajan 85.00 on ylittänyt vasta Toni Kuusela. Hän voi olla varma kisalipusta.


Olympialaisiin kelpuutetaan 32 heittäjää. Kisarajan on maailmassa ylittänyt 24 heittäjää, loput kahdeksan paikkaa jaetaan ranking-pisteiden myötä. Rankingin ykkösenä ja sijalla 25. on Lassi Etelätalo, myös hän voi olla varma kisalipustaan.


Ruuskanen ja Oliver Helander ovat rikkoneet kisarajan kesällä 2019. World Athleticsin ihmeellisten sääntöjen vuoksi ne kelpaavat kisanäytöiksi. Ruuskanen on heittänyt tänä vuonna siis 77.89, Helander puolestaan 80.82.


Ruuskanen on Suomen tilastossa tänä vuonna sijalla kahdeksan ja Helander on viidentenä.

Tokion kannalta tiistaina Vaasassa heitettävä kilpailu on erittäin tärkeä. Jos Jarmo Marttila tai Topias Laine ylittää siellä 85 metrin rajan, merkitsee se Ruuskasen ja Helanderin olympiamatkalle päätepistettä.


Jos Vaasassa ei tule 85 metrin ylityksiä, niin sitten ollaan mielenkiintoisessa tilanteessa.

Suomi voi nimetä Tokioon sääntöjen mukaan neljä heittäjää, joista kolme voi osallistua kisoihin.


Jos uusia 85 metrin heittäjiä ei tule, niin silloin valinta tehdään Ruuskasen ja Helanderin välillä. Käytävillä kuiskutellaan, että kaksikon välille järjestetään parin viikon sisällä karsinta, jonka voittaja lähtee Tokioon ja toinen jää kotimaahan varamieheksi.


Kosmetiikkaahan tämäkin on, sillä viimeistään Kuortaneen kisa näytti, että taistellakseen mitalista on Tokiossa heitettävä vähintään 87 metriä. Juuri tällä hetkellä Ruuskanen ja Helander eivät ole sellaisessa kunnossa.


Kyse onkin lähinnä siitä, päättääkö Ruuskanen loistavan uransa olympialaisissa vai matkaako Helander ensimmäisiin olympialaisiinsa.


Jari Porttila

663 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page