top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Ruuskanen pettyi: ”Näillä näytöillä ei Tokioon mennä”


Antti Ruuskanen ei peitellyt pettymystään Pihtiputaan keihäskarnevaalin jälkeen. Ruuskanen oli kolmas tuloksella 77,89, kun kärkisijat heittivät Jarmo Marttila ja Jami Kinnunen tuloksin 80,56 ja 79,06.


– Kun on ollut ensimmäistä kertaa mukana Keihäskarnevaaleilla 8-vuotiaana ja sen jälkeen aina kun terveys on sallinut, olisin halunnut päättää kilpailut täällä yli 80-metriseen, viimeistä kilpailukauttaan heittävä Ruuskanen sanoi.


Ruuskasen parhaat heitot syntyivät kahdella viimeisellä kierroksella ja kantoivat 75,44 ja 77,89.


– Verryttelyssä heitot menevät ok. Mutta kilpailussa, kun vauhtia tulee lisää, tekniikka ei tahdo pysyä mukana eivätkä tekniikka ja tehot kohtaa. Tästä urheilija itsekin on vähän ymmällään, Ruuskanen tunnusti.


Ruuskasen mukaan hänellä on edellytykset heittää selvästi paremmin, kuin kesän kaksi sentilleen samaan tulokseen 77,89 päättynyttä kilpailua antavat ymmärtää.


– Olen 80 metrin kunnossa ja ylikin. Heittäminen oli vain sitä samaa taaperrusta kuin Saarijärvellä juhannuksena. Se ei tarvitse kuin yhden loksahduksen, että ymmärtää kuinka se toimii, Viipurin Urheilijoita edustava Ruuskanen sanoo.


Tuota teknistä loksahdusta tai oivallusta Ruuskanen hakee nyt valmentajansa Jyrki Blomin kanssa. Toiveissa on edelleen kilpailla Tokion olympiakisoissa, edellyttäen, että tulokset lähtevät nousuun.


Suomen olympiakomitea julkistaa maanantaina joukkueen. Suomessa on tällä hetkellä neljä valintakelpoista mieskeihäänheittäjää Toni Kuusela, Lassi Etelätalo, Oliver Helander ja Ruuskanen. Tokiossa saa kilpailla vain kolme, joten tarjolla lienee mahdollisuus lisänäyttöihin.


– Minä en ota stressiä olympiavalinnoista. Kisoihin pitää lähettää terveet ja kunnossa olevat miehet. Näillä näytöillä ei tarvitse kisoihin mennä. Kyllä pitää olla päälle 80 metrin tulokset, että sinne kannattaa mennä, Ruuskanen totesi.


Jarmo Marttila satsasi Pihtiputaalla kaiken ensimmäiseen heittoon. Se kantoi 80,56 ja riitti voittoon. Sen enempää kovia heittoja Marttila ei saanut itsestään irti olkapäävaivan takia. Hän jätti kolme viimeistä heittoa väliin.


– Latasin ensimmäiseen heittoon kaiken. Sen jälkeen oli hyvä tuntuma, mutta olkapää ei antanut heittää kovaa kuin sen yhden heiton. Katsoin että oli parempi jättää kilpailu kesken, Marttila sanoi.


Marttila on tällä kaudella heittänyt 82,04 ja aikoo olla taistelemassa kärkisijoista elokuussa Tampereen Kalevan kisoissa.


– Olkapää ei tarvitse kuin palauttelua ja se on taas heittokunnossa. Nyt vaan on ollut muutama kisa aika lyhyessä ajassa ja se on ottanut vähän itseensä, Marttila sanoi.


– Heitän heinäkuussa vielä yhden kilpailun ja sitten pidän neljän viikon harjoitusjakson.


Myös Jami Kinnunen satsasi hellekilpailussa avauskierroksille. Pisin heitto 79,06 syntyi toisella kierroksella ja toi kakkossijan.


– Nyt oli todella kuuma. Tiesin, että alkukierroksilla pitää onnistua, sillä viimeisillä on mehut pois. Sain kasaan kolme perushyvää heittoa, Kinnunen arvioi kilpailuaan.


Kinnunen on ollut kuluvalla kaudella varmassa kunnossa, joka lupailee 80 metrin rajan rikkoutumista. Pihtiputaan kilpailu oli hänelle kolmas tänä kesänä, jossa keihäs on lentänyt yli 79 metriä. Kesän paras tulos on 79,11.


– Tämän kauden parhaiden heittojen keskiarvo 78 metrissä, joten voisi se jossakin kisassa lipsahtaa vähän pidemmällekin, mutta täytyy nauttia, kun voi terveenä kilpailla, sanoi Kinnunen.


Tukholmaan Timanttiliigan kisoissa nähtiin suomalaisväriä kun Elmo Lakka oli mukana 110 aidoissa ja Topi Raitanen 3000 esteissä. Kummankin suoritus oli pettymys.


Topi Raitasen kilpailu Timanttiliigan Tukholman osakilpailussa päättyi keskeytykseen. Raitasen mukaan 3000 metrin estekilpailu oli alusta lähtien vaikea. Elmo Lakka oli viides 110 metrin aitajuoksussa ajalla 13,83.


– Tässä on vähän haasteita korkeanpaikan leirin ja tämän kilpailun ajankohdan kanssa. On ollut pientä väsymistä leirin keskellä, Raitanen sanoi.


Raitanen on ollut maajoukkueiden EM-kilpailuiden jälkeen leirillä Liikuntakeskus Pajulahdessa, missä hän on asunut alppimajassa, joka vastaa vuoristo-oloja.


– Nyt on vähän samanlainen tilanne kuin talvella tammikuun leirin jälkeen, Raitanen viittasi Etelä-Afrikan Dullstroomin leiriin, jonka jäljiltä talven ensimmäinen kilpailu Pajulahdessa jäi kesken.


– Tunsin koko ajan, ettei tänään ole oma päivä. Oli sellainen tunne, että lihakset tuntuivat tyhjiltä enkä pystynyt oikein puristamaan, Raitanen sanoi.


Raitasen mukaan olympiakisojen suhteen ei ole huolta.


– Tässä on vielä aikaa ennen Tokion kisoja. Nyt oli kyse korkeanpaikan harjoitteluun liittyvistä asioista, Raitanen sanoi.


Raitanen kilpailee seuraavan kerran 14. heinäkuuta Joensuun GP-kilpailuissa. Hänen kaksi viimeistä kisaa ovat päättyneet keskeytykseen.


Elmo Lakka oli viides 110 metrin aitajuoksussa ajalla 13,83. Mahdollisuudet parempaan aikaan kaatuivat osumaan vieressä juosseen aiturin kanssa. Juoksun voitti Hollannin Koen Smet ajalla 13,59.


– Lähtö onnistui tosi hyvin ja pääsin hyvin rytmiin, mutta sitten kädet osuivat David Kingin kanssa sen verran kovasti yhteen, että rytmi hajosi, Lakka harmitteli.


– Aitajuoksu on joskus tällaista. Täytyy koettaa pitää oma paketti paremmin kasassa, ettei tällaista pääse tapahtumaan isommissa kinkereissä.


Britti David King oli kilpailun kolmas ajalla 13,63 ja Saksan Martin Vogel toinen ajalla 13,62.


Tällä kaudella Suomen ennätyksen 13,31 juossut Lakka virittelee kuntoaan Tokion olympiakisoihin vielä 1-2 kilpailussa.


– Näillä näkymin juoksen vielä Lapinlahdella GP-kilpailuissa ja mahdollisesti myös yhden kansainvälisen kilpailun.


136 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page