top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Ruuskanen: ”Teron osaaminen on hyödynnettävä”


Kalevan kisojen päällimmäiseksi keskustelunaiheeksi nousi lauantaina kulisseissa keihäänheitto, sen nykytila ja tulevaisuus. Useampikin heittäjä otti kisapaikalla kantaa lajin tulevaisuuteen ja kaikkien sanoma oli selkeä; jos Tero Pitkämäki hakee lajivalmentajan paikkaa, on hänen osaamisensa hyödynnettävä.


-Terolla on palkintokaapissa seitsemän arvokisamitalia. Olisi ihmeellistä jos tuon tason heittäjän kokemusta ei hyödynnettäisi, sanoi kokenein keihäsmiehemme Antti Ruuskanen maximusportille.


Ruuskasen kanssa samoilla linjoilla oli myös toinen konkariheittäjä Teemu Wirkkala. Hän liputtaa Pitkämäen valinnan puolesta, vaikka harjoittelee ja opiskelee valmennusta Kuortaneen urheiluopistolla, siis samassa paikassa jossa nykyinen lajivalmentaja Petteri Piironen vaikuttaa.


Urheiluliiton lajivalmentajien paikat tulevat syksyllä yleiseen hakuun. Sitä ennen valitaan uusi valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkolan paikalle. Vahvin ehdokas tälle paikalle on Tommi Evilä, MM-kisojen mitalisti ja entinen pituushypyn SE-mies.


Tulevan valmennusjohtajan odotetaan pistävän valmennuskuviot ainakin osittain uusiksi. Nythän valmennusjohtajan alaisuudessa toimii valmennuksen asiantuntijana Jorma Kemppainen ja valmennuspäällikköinä Eeva kantomäki ja Tommi Evilä. Lajivalmentajina (NOV) toimivat sitten Suren Ghazaryan ( pituus ja 3-loikka ), Kalle Lehmusvuori ( moukari ), Jani Lehtinen ( kävely ), Rami Virlander ( kestävyysjuoksu ), Tommy Ekblom ( kestävyysjuoksu ), Jarno Koivunen ( seiväs ), Olavi Parjanen ( keihäs ), Mikko Peltonen ( para ), Petteri Piironen ( keihäs ), Steve Ribbon ( seiväs ) ja Mikael Ylöstalo ( pika ja aitajuoksut ).


Urheiluliiton taloudellisen tilanteen vuoksi valmennusorganisaatiota tullaan karsimaan.


Jokainen voi päätellä itse mihin kohtaan karsinta osuu. Tietyillä lajeilla, kuten seipäässä, keihäässä ja kestävyysjuoksussa on nyt peräti kaksi lajivalmentajaa. Tulevaisuus voi olla toisenlainen. Esimerkiksi voimakkaassa myötätuulessa olevilla otteluilla ei ole lajivalmentajaa.

Keihäässä kaksikko saattaa muuttua yksiköksi ja Pitkämäki on vahvoilla tuohon virkaan.


-Tietysti asiaa pitäisi kysyä nuorilta heittäjiltä, minä kun olen sellainen vanhan liiton mies. Minä harjoittelen itsekseni, minulle eivät mitkään ryhmätreenit sovi, Ruuskanen kertoi.


-Voihan se olla, että nykynuoret haluavat harjoitella yhdessä ja silloin heille sopii paremmin sellainen samassa paikassa harjoittelu, Ruuskanen viittaa vallalla olleeseen ajatukseen, jossa huiput koottaisiin yhä enemmän harjoittelemaan Kuortaneen urheiluopistolle.


Kuortane toimii nykyään keihäänheiton valmennuskeskuksena ja kaikki liiton taholta tuleva kotimaanleiritys pyritään kokoamaan sinne. Silloin valmentajankin pitäisi olla samassa paikassa. Pitkämäen kohdalla tämä ei ole ongelma, sillä hän asuu noin 45 minuutin päässä Ilmajoella.


-Terolla on niin valtavasti kokemusta siitä, kuinka pitää valmistautua arvokisoihin ja kuinka siellä pitää toimia, että palaisi kotiin mitalin kanssa. Olisi typeryyttä heittää sellainen kokemus hukkaan, Ruuskanen painottaa.


Pitkämäen valinta toisi myös pirteän tuulahduksen keihäänheiton valmennuksen nykytilaan. Naisissahan meillä on selkeästi tulossa uusi sukupolvi Julia Valtasen johdolla huipulle, miehissä tilanne on heikompi, mutta Jami Kinnusella ja Topias Laineella on selkeästi potentiaalia nousta lajin seuraaviksi tähdiksi. Kumpikin heittää vielä samalla tavalla, kovasta vauhdista, kuten Pitkämäki parhaimmillaan.


Ruuskasen kohdalla tilanne on toinen. Hän heitti karsinnassa ensimmäisen kerran sitten Dohan karsinnan, josta ei mennyt jatkoon.


-Positiivista oli se, että ainakaan vielä paikoissa ei tunnu kolotusta.


Kysymys kuuluukin, jatkuuko Tokio-projekti vielä vuodella, kun olympialaiset siirtyivät kesään 2021?


-Syksy näyttää. Siinä on vielä monta asiaa joiden pitää loksahtaa kohdilleen. Mutta voi olla, että jatkan vuodella tai jopa kahdellakin, mutta aika näyttää.


Turku, Jari Porttila

164 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page