top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Samu Torsti taipui vain maailmanmestarille

Samu Torsti valoi uskoa suomalaiseen alppimenestykseen, ottaen uransa parhaan sijoituksen MM-kisojen parisuurpujottelussa Italian Cortina D´Ampezzossa pidettävissä MM-kilpailuissa. Torsti oli lopulta 12:sta.

Aamupäivän karsintakierroksen neljänneltä sijalta finaalipaikan ansainnut Torsti sai ensimmäisiin finaalikierroksiin parikseen Ranskan Mathieu Faivren.

Ensimmäisellä kierroksella punaiselta radalta Torsti suurpujotteli pienen etumatkan ranskalaiseen, kunnes toisella kierroksella sininen rata oli Torstille yhtä epäonninen, kuin monille muille kilpailijoille.

- Hampaankoloon kyllä nyt jäi, tuumi Torsti heti kilpailusuorituksen jälkeen. - Vähän jäin telineisiin ylhäällä, ja sininen rata hidastui selkeästi parin reijän myötä. Laskin niihin ulkosuksella, se hieman karkasi ja vauhdit meni siinä.

-Sen jälkeen ei ollut enää mitään jakoa kiivetä takaisin kilpailuun,

Toisen finaalikierroksen pettymyksestä huolimatta, päivä jäi Torstin mukaan kuitenkin plussan puolelle.

- Karsinta oli hyvää laskemista, ja ensimmäinen kierros finaalissa oli hyvää tekemistä, eli kyllä tässä plussan puolelle kuitenkin jäädään.

Torstin parina suurpujotellut Ranskan Faivre voitti lopulta MM-kultaa, joten huonolle miehelle suomalainen ei hävinnyt.

Faivre jätti superfinaalissa taakseen Kroatian Filip Zupcicin ja pikku finaalissa Sveitsin Loic Meillard suurpujotteli MM-pronssille jättäen taakseen Saksan Alexander Schmidin.

Faivren voittoa voidaan pitää yllätyksenä, sillä hän on pystynyt pitkän uransa aikana ottamaan vain yhden maailmancupin osakilpailuvoiton. Tuo voitto tuli vuonna 2016 Val DÌseren suurpujottelussa. Ranskalainen on ollut viimeksi palkintopallilla maailmancupissa Söldenissä 2019.

Maailmanmestaruus on kuitenkin Faivrelle jo toinen. Ensimmäisen hän voitti St. Moritszin kisoissa 2017, silloin kaulaan ripustettiin joukkuekisan kultamitalli.

Naisten MM-kultaan parisuurpujotteli Italian Marta Bassino, jättäen Itävallan Katharina Liensbergerin hopealle. MM-pronssin vei Tessa Worley, hän kukisti puolestaan Yhdysvaltain Paula Moltzan.

MM-mitali oli Bassinon uran ensimmäinen. Maailmancupissa hän on voittanut uransa aikana viisi osakilpailua, viimeksi tammikuussa suurpujottelun Kranjska Gorassa.

Alppihiihdon MM-kilpailut jatkuvat keskiviikkona joukkuekilpailulla, jossa nähdään koko Suomen edustusjoukkue: Samu Torsti, Riikka Honkanen, Erika Pykäläinen ja Marlon Sjöberg.