top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Porttila muistelee: Selänteen sääriluu räjähti poikki
Lokakuu 1989, Helsingin jäähallissa on käynnissä Jokerit ja Jypin välinen SM-sarjan ottelu. Siinä mennään jatkoajalle.


Istun Nordiksen lehdistökatsomossa omalla paikallani, Iltalehden pulpetissa, kun jäältä kuuluu pamaus ja heti perään nuori Teemu Selänne kiemurtelee tuskissaan jäällä ja huutaa kivusta. 19-vuotias tähti viedään paareilla ulos hallin uumeniin.


Ampaisen saman tien ylös, ottelun tulos ei ole enää tärkeä, juoksen käytävään katsomaan miten Teemulle kävi.


Tuohon aikaan Nordiksen alakerrassa oli kahvila, josta johti ovi pukukoppikäytävälle. Yleensä sitä vartioi tiukasti järjestysmies, oliko nyt Raikka nimeltään. Olimme tulleet vuosien saatossa hyviksi tutuiksi ja pääsin morjenstamalla käytävään, jossa Teemu makasi paareilla.


Kumarruin Teemun puoleen, en edes kysynyt mitään, sillä näin heti, että nyt ei selvitty pelkällä säikähdyksellä.


-Sattuu niin perhanaasti, ja perään muutama väkevämpi voimasana.


Teemu aina niin hymyilevillä kasvoilta heijastui tuska. Hän tiesi, että kausi oli paketissa, tai ainakin pelkäsi niin. Kausi jonka piti huipentua nuorten MM-kisoihin kotihallissa.


Kausi oli myös Jokerien ensimmäinen SM-sarjassa, edellinen kausi oli päättynyt villeihin nousujuhliin ja nyt takana oli vasta 11 peliä pääsarjassa. Vielä silloin emme tienneet, että ne jäivät myös Teemun viimeisiksi sillä kaudella.


Ehdin sanoa tutulle pelimannille muutaman lohdutuksen sanan kun ambulanssimiehet nappasivat paareista kiinni ja lähtivät viemään Teemua ”lanssin” kautta sairaalaan. Taisivat luistimetkin olla vielä jaloissa kiinni.


Tässä vaiheessa aavistelin jo pahinta ja myöhemmin se myös vahvistui. Selänteen sääri ja pohjeluu olivat pamahtaneet törmäyksessä poikki, edessä oli pitkä sairasloma. Aika monet pelkäsivät, että siihen päättyi myös Teemun ura.


Ei päättynyt. Selänteen jalka kipsattiin varpaista nivusiin, sitä oli pidettävä kolmen kuukauden ajan. Kun Teemu sai kipsin viimein tammikuussa pois, oli jalka ”hirveän” näköinen. Lihaksen olivat ”surkastuneet”, edessä oli kova kuntoutus.


Onneksi Jokerien lääkärinä oli jo tuolloin Ismo Syvähuoko, hänen ohjeillaan alkoi työ, joka johti lopulta sopimukseen Winnipeg Jetsin kanssa. Selänne lähti ammattilaiseksi 1992 ja loppu onkin kirjoitettu kultaisin kirjaimin maailman arvostetuimman jääkiekkosarjan historiaan.


Jari Porttila

479 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page