top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Seppo Rädyllä selkeä näkemys tulostehtailuun


Kolminkertainen olympiamitalisti Seppo Räty on seurannut ilahtuneena yleisurheilijoiden kovaa tulostehtailua alkukesän aikana. Rädyllä on myös selkeä näkemys siitä, mistä yleisurheilijoiden kova tuloskunto johtuu.


-Olisikohan yksi selitys se, että koronan vuoksi hallikausi jouduttiin perumaan ja sen vuoksi moni urheilija harjoitteli myös koko kevään kunnolla. Ei tarvinnut keskittyä niihin jonnin joutaviin hallikisoihin, Räty muistuttaa.


-Totuushan on se, että maailman todelliset huiput eivät koskaan ole satsanneet hallikisoihin, vaan he ovat harjoitelleet kesän korvalle ja tehneet sitten kovia tuloksia pitkin kesää.


Rädyn puheissa on vinha perä, sillä esimerkiksi Usain Boltilta ei löydy WA:n tilastoista yhtään hallinoteerausta.


-Nyt on keskitytty koronan vuoksi harjoitteluun ja se näkyy heti tuloksissa, Räty vakuuttaa.


-Sanoin sitä jo omana aktiiviaikana. Kukaan ei ole minua kuunnellut, saatikka välittänyt siitä mitä olen sanonut. Huiput harjoittelevat keväällä, eivät kilpaile höpö höpö kisoissa hallissa.

Rädyn mukaan myöskään korona-ajan matkustuskiellot eivät ole häirinneet suomalaisten harjoittelua.


-Suomessa pystyy harjoittelemaan erittäin hyvissä olosuhteissa, pystyi harjoittelemaan jo 40 vuotta sitten ja pystytään nytkin. Sitä on ihan turha lähteä etelään tuhlaamaan rahoja, jos on maailmantilastossa jossain sadan paikkeilla, Räty pamauttaa.


-Sitten kun ollaan lajin absoluuttisella huipulla, kannattaa lähteä hiomaan kuntoa ennen kesäkauden alkua ulkomaille, mutta muuten se on vain rahojen tuhlaamista.


-Meillähän on tullut pituudessa uusi Suomen ennätys ja 100 metrillä ja 100 aidoissa on juostu erittäin kovia aikoja, ilman kevään leirejä.


Keihäänheitossa suomalaisten tulokset eivät ole vielä vakuuttaneet. Miehissä ei kukaan ole ylittänyt Suomessa 80 metriä eikä naisissa 60 metriä. Tuleva viikonloppu kaunistaa toivottavasti näitä tilastoja, kun maan kärki kohtaa Myyrmäen Kultainen Keihäs kisassa lauantaina.


Rädylle 80 metrin ylitys ei vielä merkitse sitä, että heittäjä olisi lähelläkään maailman huippua.


-Sehän olisi hirveän helppoa, jos heittäisi sinne Suomen ennätyksen pintaan. Jos kiskaisee yli 90 metriä, niin silloin voi sanoa olevansa jo lähellä maailman huippua. Pitäisi heitellä sinne Suomen ennätyksen tuntumaan, niin helppoa se olisi.


Räty ei siis jaksa innostua siitä, että 80 metrin ylityksiä hehkutetaan maailmanluokan tuloksina.


-Eihän ne sitä ole, kyllähän kaikki sen tietävät. Nuorille heittäjille sen rajan ylittyminen on yksi merkki kehityksestä, mutta ei siihen saa olla missään tapauksessa tyytyväinen, jos tavoitteena on siis maailman kärki.


Lahti, Jari Porttila.

172 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page