top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Siiri Rantanen nosti naisurheilun framille


Kahdeksankertainen arvokisamitalisti Siiri Rantanen on saanut 2000-luvulla enemmän huomiota kuin menestysvuosinaan 1950- ja 1960-luvulla. Rantanen on vanhin elossa oleva suomalainen olympiavoittaja, hänen palkintokaapissaan on 1956 Cortinan olympialaisten viestikulta.


-Hienoa että urani saatiin vihdoin kirjan kansien väliin, Siiri naureskeli hypistellessään juuri painosta tullutta elämänkertaa.


-Paljon sitä on tullut tehtyä, mutta vielä sitä on tekemistäkin. Juuri aamulla kävin neljän kilometrin lenkillä sauvojen kanssa, hän naurahtaa.


Siiri Rantanen otti ensimmäisen olympiamitalinsa Oslossa 1952, kisoissa joissa naisten hiihto oli mukana ensimmäistä kertaa. Jos norjalaiset olisivat saaneet päättää, niin naiset eivät olisi hiihtäneet vielä silloinkaan olympiamitaleista. Onneksi eivät saaneet, sillä suomalaiset ottivat kisassa kolmoisvoiton. Lydia Wideman otti kultaa, Mirja Hietamies hopeaa ja Siiri pronssia.


Siitä lähtien Siiri Rantanen edusti kaikissa arvokisoissa vuoden 1962 Zakopanen MM-kisoihin saakka Suomea ja palasi aina kisoista kotiin mitalin kanssa. Mieluisin oli tietenkin Cortinan kultamitali 1956.


-Nyt taitaa venäläisen piru periä, Kiurun Aku huusi minulle ladun varrella. Olin juuri ottanut Neuvostoliiton ankkurin kiinni ja kyttäsin hänen takanaan menoa, Siiri kertaa.


-Lähdin ohi siinä pitkässä mäessä ennen stadionia. Kun katsoin 100 metrin jälkeen taakseni, en nähnyt siellä ketään, nopeasti hän siinä taipui.


Ennen starttia suomalaisten kultamahdollisuuksiin ei uskottu.


-Päävalmentaja Veli Saarinen tuli ”kannustamaan” meitä sanomalla, että eihän teillä ole mitään mahdollisuuksia, häviätte venäläisille kolme minuuttia. Meni Veli hiljaiseksi, kun tuuletin voittoa maalissa, tuli sentään onnittelemaan, mutta ei se muuta puhunut, Siiri muistelee.


Rantanen tunnetaan napakkana naisurheilun puolestapuhujana ja myös tekijänä. Cortinassa hän esti naisille tarkoitettujen suksien myynnin ja muutenkin hän iski nyrkkiä pöytään suomalaisten naisurheilijoiden harjoitteluolosuhteiden parantamisen vuoksi.


Vuonna 1962 urheilun miesjohtajat pääsivät rappaamaa. Lahden Hiihtoseura asetti Siirin MM-kisojen jälkeen Siirin kilpailukieltoon eikä Hiihtoliitto puuttunut siihen mitenkään.


-Kun on köyhä niin pitää olla nöyrä, Veli Saarinen naureskeli minulle.


Kilpailukiellon seurauksena Rantanen vaihtoi seuraa, mutta hän ei enää noussut edustamaan Suomea arvokisoissa. Lopullinen maineenpalautus tapahtui Lahden MM-kisoissa 2017, kun Hiihtoseura ja Hiihtoliitto pyysivät Rantasta hiihtämään kunniakierroksen Salpausselän montussa.


-Se oli yksi urani hienoimmista hetkistä. Presidenttikin oli maalissa vastassa, Siiri muistelee tapahtunutta.


Siiri Rantanen täyttää joulukuussa 96-vuotta. Elämänkerran on kirjoittanut maximusportin päätoimittaja Jari Porttila.


-Olisihan se hienoa jos saisin viettää vielä 100-vuotis syntymäpäiviäni, hän naurahtaa.

Katso Siiri ”Äitee” Rantasen kirjan julkistusvideo Docendon youtube-kanavalta täältä: https://www.youtube.com/watch?v=nHm5d2_aJtE


59 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page