top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Siiri Rantasesta kirja ja dokumenttiSuomen vanhimmasta elossa olevasta olympiavoittaja Siiri Rantasesta ilmestyy syksyllä muistelmateos kirjana ja tv-dokumentti. Kirja tulee painosta syys-lokakuussa ja dokumentin ensi-ilta on Lahdessa 14.joulukuuta, Siiri Rantasen täyttäessä 96-vuotta.


-Onhan se hienoa että muistetaan. Toivottavasti näistä on jotain iloa tuleville sukupolville, Rantanen kommentoi asiaa maximusportille.


Siiri ”Äitee” Rantanen kirjan kirjoittaa maximusportin päätoimittaja Jari Porttila.


-Hanke sai alkunsa jo 2017 kun kirjoitin Siiristä kirjaani Talvilajien olympiasankarit ( Docendo 2017 ). Äitee kirjan haastattelut aloitettiin jo syksyllä 2019 ja ne saatiin tehtyä ennen koronaepidemian puhkeamista, Porttila kertoo.


Kirja on ensimmäinen Rantasesta kirjoitettava muistelmateos.


-Jos voisi sanoa nuorisotermein, niin Siiri on ollut tässä täysillä mukana. Koronaepidemian aikana olemme soitelleet viikoittain ja käyneet läpi tiettyjä aikajaksoja, Porttila kertoo.


Dokumenttielokuvan tuottaa puolestaan promedia ja Jani Wallenius. Hänen mukaan hanke on edennyt aikataulun mukaan.


-Koronan vuoksi tiettyjä haastatteluja on siirretty eteenpäin, mutta vastaavasti meillä on ollut aikaa käydä arkistoja ja kuvamateriaalia lävitse.


-Dokumentissa on mukana paljon filmimateriaalia, jota ei ole aiemmin nähty. Olemme saaneet käyttöömme myös yksityishenkilöiden kuvaamaa materiaalia, jota toki otamme vastaan yhä, Wallenius kiittelee maximusportin haastattelussa.


Dokumentin ensi-ilta on Lahdessa. Lahden kaupunki on mukana hankkeessa, jossa kunnioitetaan suuren urheilijan uraa ja kerrotaan sen kivikkoisistakin vaiheista 1940 ja 1950 luvun kovina aikoina.


-Harva ymmärtää millaisen tien Siiri on huipulle noussut. Aamukuudelta lypsylle, kun 50 lehmää oli lypsetty käsin, oli aika tehdä ruokaa, sitten ehti hiukan huilata tai harjoitella ja illalla taas 50 lehmän lypsyurakka. Sellaista oli 20-vuotiaan urheilijan alun elämä 40-luvulla, Porttila kertoo.

27 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page