top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Siirtyykö Usain Boltin ennätys historiaan ?


Ensi yönä jännitetään yleisurheilumaailmassa sitä, siirtyykö Usain Boltin nimissä oleva U18 vuotiaitten 200 metrin maailmanennätys 20,13 historiaan.


Boltin lyömättömän ennätyksen uhkaajaksi on noussut Erriyon Knighton. Tammikuussa 17-vuotta täyttänyt amerikkalainen on ollut alkukaudesta hurjassa kunnossa. Hän juoksi Floridan Clermontissa viikko sitten 100 metriä 9,99, tosin aavistuksen verran liian kovassa myötätuulessa.


Usain Boltin kohdalla ensimmäinen tilastomerkintä löytyy vuodelta 2007, kun hän oli 21-vuotias. Bolt juoksi silloin 100 metriä 10.03. Boltin nimissä oleva U18 ME 200 metriltä on siis 20.13, Knighton on juossut matkan tällä kaudella jo aikaan 20,31. Se on hänen ennätyksensä.


Walnutissa Knighton saa kovaa kiriapua, sillä Noah Lyles avaa kautensa Kaliforniassa. Lylesin ennätys on hurja, hän juoksi kaksi vuotta sitten Lausannen timanttiliigan kilpailussa 19,50, hän on myös matkan puolustava maailmanmestari Dohasta.


Eikä Lyleskaan pääse helpolla, sillä 22-vuotias Kenny Bednarek heittää hänelle kovan haastaan. Amerikkalainen juoksi huhtikuussa myötätuulessa peräti 19,65, joten hän on valmis 20 sekunnin alitukseen.


Naisten 200 metrillä on vähintään yhtä mielenkiintoinen kilpailu, kun viidensiin olympialaisiinsa tähtäävä Allyson Felix kohtaa Bahaman Shaunae Miller-Uibon. Felix on aloitellut kautta juoksemalla jo 22,59 ja 100 metriäkin on kulkenut aikaan 11,30.


Felixin palkintokaapista löytyy peräti yhdeksän olympiamitalia, niistä peräti kuusi on kultaista. Paavo Nurmihan voitti aikanaan yhdeksän kultaa ja kaikkiaan 12 olympiamitalia.


Miller-Uibo on puolestaan 400 metrin olympiavoittaja Rion kisoista, Felix otti niistä kisoista 400 metrillä hopeaa. Felix piti 2019 tauon lapsensa syntymän vuoksi, mutta nyt hän haluaa vielä äitinäkin voittaa olympiamitalin.


NFL-tähti yrittää tehdä historiaa


Miesten 100 metrillä viivalla on peräti yhdeksän miestä, joiden ennätykset ovat alle 10 sekunnin. Silti suurin mielenkiinto kohdistuu mieheen, joka ei ole vielä koskaan juossut matkaa, mutta haluaa mukaan Tokion olympialaisiin.


DK Metcalf tunnetaan paremmin amerikkalaisen jalkapalloseura Seattle Seahawksin huippunopeana laitamiehenä. Hän on NFL:n tämän hetken nopein juoksija ja nyt hän kokeilee kuinka kovaa pystyy juoksemaan 100 metriä telineistä.


Metcalf ei ole paljastanut medialle, pyrkiikö hän osallistumaan USA:n olympiakarsintoihin, jos niin hänen pitäisi pystyä juoksemaan suora noin 10,10-10,15 väliin.


Mahdotonta se ei ole, sillä historian saatossa NFL:ssä on pelannut useita ”entisiä” pikajuoksijoita. Nopein heistä on ollut Meksikon olympialaisten 100 metrin kultamitalisti Jim Hines, hänen ennätyksensä oli 9,95. Meksikon jälkeen Hines pelasi Miami Dolphinsissa ja Kansas City Chiefsissä.


Hines on muuten ainoa 10 sekunnin alitukseen pystynyt NFL-pelaaja.


Metcalf saa kisassa apuja ainakinKyree Kingiltä. Amerikkalainen juoksi alkukaudesta Floridassa 9,97. Tulos oikeuttaa maailmantilastossa viidenteen sijaan.


Walnutin perinteiset kisat näkyvät suorana CMoren suoratoistopalvelussa, alkaen kello 23.30. Kisat selostaa Maximusportin päätoimittaja Jari Porttila ja kommentaattorina toimii pituushypyn MM-mitalisti Tommi Evilä.

338 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page