top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Sotkamon juniorimylly jauhaa kovaa tulosta

Updated: May 15, 2020Sotkamon Jymyn superin joukkue kokoontui torstaina ensimmäisen kerran yhteisharjoituksiin yli kahden kuukauden koronatauon jälkeen Hiukan kentälle.

-Hieno tunne päästä taas tekemään poikien kanssa töitä yhdessä, pelinjohtaja Jani Komulainen kertoi.

-Toki teemme harjoitteet pienryhmissä, toinen ryhmä tekee fysiikkaa tuolla radalla ja toinen pelinomaisia harjoitteita tässä kaarella, Komulainen muistutti.

Pesäpalloliitto ei vielä julkaissut miesten superin peliohjelmaa, eikä hiiskunut tulevasta pelijärjestelmästäkään mitään. Maximusportin saamien tietojen mukaan huippujoukkueista Vimpeli haraisi kauden aloittamista vastaan, jos katsomoon ei pääse yli 500 katsojaa.

-Me olemme seurana ja joukkueena valmiit aloittamaan kauden heinäkuun alussa, Komulainen painottaa.

Sotkamossakin tutkitaan vaihtoehtoa, jossa aluehallinnolta saataisiin lupa päästää kentälle vaikka 1500 katsojaa. Sotkamon stadionilla tuollekin katsojamäärille on helppo järjestää turvavälit.

-Seurajohto vastaa tuosta puolesta, minä yritän muun valmennusjohdon kanssa saada pojat valmiiksi siihen hetkeen kun kausi alkaa.

Komulainen aloittaa nyt kolmannen kautensa Sotkamon pelinjohtajana. Hänen peliuransa hakee Suomessa vertaistaan, palkintokaapissa on 17 SM-mitalia, niistä peräti 12 on kultaista.

-Vaikka toimin pelaaja joukkueen kapteenina, niin olihan pelinjohtajaksi siirtyminen iso askel. Tässä pitää ottaa kaikki pelaajat huomioon myös yksilöinä.

-Ensimmäinen vuosi oli ilman muuta vaikein, viime vuonna olin jo sisäistänyt tehtävän paremmin, hän tunnustaa.

Ensimmäisenä vuonna 20018 Sotkamo jäi ensimmäisen kerran 2000-luvulla ilman mitalia, mutta viime vuonna Komulainen luotsasi joukkueensa jo finaaliin.

-Siinä Joensuu oli vielä selvästi parempi, Komulainen tunnustaa nyt rehdisti.

Komulaisen aikakaudella joukkuetta ollaan rakennettu yhtenäisemmäksi, tärkeää on ollut avoimuus ja toisen huomioon ottaminen.

-Meillä on ollut yhteistyötä Kajaanin kaupunginteatterin kanssa. Olemme saaneet heiltä oppia siitä, kuinka käsitellään omia tuntemuksia ja opimme ymmärtämään itseämme. Olemme päässeet heittäytymään siellä aivan uudenlaiseen maailmaan.

Yhteenkuuluvaisuuden tunne on näkynyt myös kentällä. Vaikka pesäpallossa kyse on pitkälti yksilöiden taidosta, niin Sotkamossa kaikki näkevät jokaisen suorituksen myös joukkueen näkökulmasta. Yksilön onnistuminen ruokkii koko joukkueen onnistumista, jaettu ilo näkyy myös itseluottamuksen nousuna.

-Viimeisen kolmen vuoden aikana joukkue on käynyt läpi melkoisen muodonmuutoksen. Meillä on nyt hyvä yhdistelmä kokemusta ja nuoruuden paloa, Komulainen kehuu.

-Meillä on 17 pelaajan rinki, ne ketkä eivät mahdu pelaavaan ryhmä saavat pelimahdollisuuden joko ykkössarjan joukkueessamme tai Siilinjärvellä, jonne siirtyy lainasopimuksella pari pelaajaa.

-Sarjasta tulee myös niin tiivis, että meillä on mahdollisuus kierrättää pelaajia, joten kaikki kyllä saavat mahdollisuuden.

Sotkamon 2000-luvun mitaliputki on pohjautunut pitkälti omaan pelaajatuotantoon. Seuran junioritoiminta on maan kärkitasoa, sen lisäksi paikkakunnalla toimii pesäpalloakatemia.

-Pyrimme nostamaan joka vuosi 1-2 junioria superin ryhmään. Näin pelaajat tietävät, että heillä on mahdollisuus päästä pelaamaan täällä myös huipputasolla.

-Junioritoiminta on koko lajin toiminnan perusta. Toivon ja uskon, että se kovista ajoista huolimatta tuottaa meille jatkuvasti uusia huippulupauksia. Lajin kannalta on erittäin tärkeää, että panostus junioreiden valmennukseen jatkuu kaikkialla yhtä vahvana kuin tähänkin mennessä, Komulainen muistuttaa.

Jari Porttila

963 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page