top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Sotkamon ja Vimpelin peli tökkii pahasti


Joni Rytkönen mailanvarressa kuva: Jari Porttila


Pesäpallon puolivälierät ovat alkaneet shokeeraavasti. Kuka olisi uskonut, että kahden pelin jälkeen Joensuu johtaa Sotkamoa 2-0 ja Vimpeli on kuin tuurilla 1-1 tilanteessa Kiteetä vastaan?


Ei kukaan.


Sotkamo on nyt yhden tappion päässä putoamisesta mitalipeleistä!


Sotkamon peli on tökkinyt todella pahasti. Joukkue on pelannut Joensuuta vastaan nyt neljä jaksoa ja on pystynyt tekemään vain yhden juoksun. Siis yhden!


Samaan aikaan Joensuu on takonut Jymyn kenttään 16 juoksua. Siis siihen ulkokenttään, joka on tunnetusti ollut yksi superin kovimpia.


Mistä Sotkamon konttaaminen sitten saattaa johtua? Olen aika monta puhelua käynyt asian tiimoilta ja yksi syy tuntuu jokaisessa keskustelussa nousevan keskiöön. Joukkue ei nyt tunnu puhaltavan yhteen hiileen.


Syynä siihen on väläytelty nimeä Joni Rytkönen. Julkinen salaisuus on se, että Rytkönen siirtyy ensi kaudeksi juuri Joensuuhun, eli seuraan jota vastaan Jymy nyt pelaa. Toinen julkinen salaisuus on se, että Rytkönen ei kuulemma olisi halunnut edes pelata nyt käynnissä olevaa sarjaa Jomaa vastaan.


Tilanne on kieltämättä enemmän kuin hankala. Jani Komulaisen pitäisi luottaa siihen, että kaikki rosterissa olevat pelaajat antavat kentällä kaikkensa oman, siis sillä hetkellä edustamansa seuran eteen. Jos näin ei ole, on Komulainen ja koko joukkue vaikeuksissa.

Sotkamollakaan ei ole liikaa Rytkösen tasoisia pelaajia, mutta on mielenkiintoista nähdä mitä muutoksia Komulainen tekee kolmanteen otteluun.


Samaan aikaan on annettava tunnustus Joensuulle. Se on pelannut loistavaa ulko- ja sisäpeliä. Lukkari Ville Väliaho oli muutama vuosi sitten samanlaisessa tilanteessa Sotkamossa. Hänet pistettiin hyllylle, eli katsomoon seuraamaan ratkaisuotteluja. Nyt hän haluaa näyttää Jymylle mistä puusta hänet on veistetty.


Kahdessa ensimmäisessä ottelussa Väliaho on ollut lautasen herra ja jättänyt Aapo Komulaisen varjoonsa. Jotain Väliahon tasosta kertoo se, että Roope Korhonen pääsi yrittämään toisessa kohtaamisessa kotiutusta vain kerran. Ensimmäisessä pelissä yrityksiä tuli sentään neljä. Viidestä yrityksestä on tullut vain yksi juoksu.


Vimpelin ongelmat ovat samaa tasoa Sotkamon kanssa. Ensimmäisen kotiottelunsa se pystyi sentään vääntämään väkisin voitoksi, mutta siitä ei opittu mitään. Toisessa ottelussa Kitee riisui runkosarjaa ylivoimaisesti hallinneen Vimpelin täysin aseista.


Runkosarjassa juoksuja suorastaan mättänyt Vimpeli on takonut Kiteen kenttään 14 juoksua, mutta kun se on samalla päästänyt 12 juoksua, on pelaajilla syytä katsoa peiliin.


Kuinka on mahdollista, että joukkue pelaa heikointa ulkopeliään juuri tärkeimmällä hetkellä?

Onko pudotuspeleihin tuotu jotain sellaista uutta, jota pelaajat eivät ole sisäistäneet. Ja jos on, niin miksi ihmeessä, kun peli luisti runkosarjassa niin hyvin.


Vimpelissä mietitään myös varmasti Mikko Kanalan peluuttamista viimeistään nyt. Sisäpiirin mukaan hän olisi ollut valmis siihen jo aiemmin, mutta voittavaa kokoonpanoa ei haluttu muuttaa. Nyt sitä herätystä tarvitaan.


Sarjan lyöntikuninkuuden voittanut Jukka-Pekka Vainionpää on lyönyt 9 juoksua ja Janne Mäkelä 2. Sunnuntain pelissä Mäkelä pääsi yrittämään kotiutusta vain kaksi kertaa.


Pohdin ennen pudotuspelien alkua, että Hyvinkään Tahko saattaa olla yllätysjoukkue neljän joukkoon. Sen sarja Kouvolaa vastaan on tasainen, tilanteessa 1-1 mennään seuraavaksi Koplan tunnetusti meluisaan kotiluolaan.


Manse on odotetun vahva, Kempele ei ole kummassakaan ottelussa päässyt haastamaan tamperelaisia kunnolla. Perttu Ruuska on muuten paukuttanut kahdessa ottelussa 1+9 juoksua!


Jari Porttila


2,253 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page