top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Ståhl Turkuun ME-jahtiin


Miesten kiekonheiton maailmanvaliot kilpailevat Paavo Nurmi Gamesissa 14. kesäkuuta. Naisten 100 metrin aitajuoksun parhaat suomalaiset haastavat viime kesänä 12,42 ja 12,51 juosseita Tobi Amusania ja Nadine Visseriä. Naisten moukarinheittoa tähdittää Anita Wlodarczyk , joka on lajin historian menestynein urheilija.


Kiekonheiton olympia- ja MM-voittaja Daniel Ståhl on Turun kiekkokilpailun tilastosuosikki ja yleisönsuosikki. Ståhl ei halua hävitä äitinsä kotikaupungissa, mutta helppoa voittoa ei ole luvassa.


– Jos tuulet ovat suotuisia, Paavo Nurmen stadionilla voidaan nähdä jopa kauden tasokkain kiekkokilpailu, arvioi kilpailun urheilijahankinnoista vastaava Arttu Salonen.


Salosen haaviin on tarttunut koko viime kauden maailmantilaston kärkinelikko: Ståhl 71,40, Kristjan Ceh 70,35, Simon Pettersson 69,48 ja Lukas Weisshaidinger 69,04.


– Ståhl ja Pettersson heittivät Ruotsille kaksoisvoiton Tokion olympialaisissa, Weisshaidinger sinetöi Itävallalle pronssin ja Ceh Slovenialle viidennen sijan, joten Ståhlin haastajilla on Turussa revanssin paikka. Kilpailuun on tulossa vielä lisää huippunimiä, Salonen piirtää kilpailun asetelmaa.


– Vain kaksi puuttuu. EM-kulta ja ME, Ståhl linjasi tavoitteitaan viime kesänä.

EM-kilpailut ovat heinäkuisten Eugenen MM-kilpailujen jälkeen elokuussa Münchenissä eikä Jürgen Schultin ME:n 74,08 rikkominen ole mahdotonta.


– Ståhl heitti jo talvella hallissa hieman yliastutulla 71,60 ja nyt varhaiskevään Yhdysvaltain turneella 69,11. Eli kaikki on mahdollista kesäkuussa Turussa, kun kilpailurutiini ja varmuus ovat kohdallaan, Salonen uskoo.


– Yhtä lailla kovia tuloksia voi odottaa MM-ja EM-titteleitä jahtaavilta Cehiltä, Petterssonilta ja Weisshaidingeriltä.


Naisten 100 metrin aitajuoksu on miesten kiekon - ja keihäänheiton tapaan Paavo Nurmi Gamesin kestosuosikkeja. Ensi kesäkuussa kärkinimiä ovat Tokion olympiakisoissa neljänneksi ja viidenneksi juosseet Nigerian Tobi Amusan ja Hollannin Nadine Visser.


– Visser ja Amusan ovat molemmat erinomaisia kilpailijoita ja tarjoavat lajin suomalaisille huippunimille todella tasokkaan vastuksen, Salonen sanoo.


Amusan on juossut jo kuluvan kevään aikana 12,61 ja ennätyskelvottomassa myötätuulessa kahdesti alle 12,60:n. Visser löysi viime kesänä erinomaisen vauhdin ja juoksi ennätyksensä 12,51 ja lisäksi kahdesti alle 12,60:n.


Suomen naispika-aitureiden tapaan huippuseurassa kilpailevat myös moukarinheiton tuore SE-nainen Krista Tervo sekä junioreiden ME:n haltija Silja Kosonen.


Turun moukarikilpailun tähti on Tokiossa kolmatta kertaa olympiakultaa voittanut Puolan Anita Włodarczyk. Hänellä on plakkarissa myös ME 82,98, neljä maailmanmestaruutta ja saman verran Euroopan mestaruuksia.


-Oli hienoa avata kausi SE-tuloksella ja kun arvokisojen rajatkin tuli nyt rikottua, niin kauteen voi lähteä ilman turhia paineita rajojen rikkomisesta, Tervo kertoi Maximusportin haastattelussa.


-Se helpottaa ilman muuta kilpailukalenterin rakentamista. Harjoittelussa pysymme talvella laadituissa suunnitelmissa, hän naurahti.


63 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page