top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Ståhlin jättiheitto hylättiin kuvanauhan perusteella


Daniel Ståhlin jättiheitto 70.20 Tutun Paavo Nurmi stadionilla tiistaina hylättiin suomalaisten kehittämän tarkistusmenetelmän pohjalta. Heitto tarkistettiin jälkikäteen erikoiskameran kuvaamana ja siinä todettiin hänen toisen jalkansa koskettaneen maata ringin ulkopuolella.

Ståhl itse kuuli tapauksesta vasta kun urheilijat poistuivat kentältä ja tulokset tulivat viralliseksi. Hän ei protestoinut tapahtumaa.


-Vai niin, ehkä jalka sitten kävi väärällä puolella, Ståhl kertoi.


Ruotsalaisjätti sai kisassa vain yhden hyväksytyn tuloksen, 69.21, kaikki muut hän astui enemmän tai vähemmän yli. Kaikki heitot kantoivat 65 metrin paremmalle puolelle.


Käytännössä heittäjän tuntemukset ovat ringissä niin herkillä, että hän kyllä huomaa jos tossu hipaisee maata ringin ulkopuolella. Heittotuomarin on sitä sen sijaan vaikeampi nähdä ja jos hän ei ole varma asiasta, on hänen nostettava valkoinen lippu.


Ringin reunaa valvoo kuitenkin joissain kisoissa myös huipputarkka kamera, joka ottaa kymmeniä kuvia sekunnissa. Juuri tuon kameran kelaus johti Ståhlin jättiheiton hylkäämiseen.


Paavo Nurmi stadionilla oli erillinen tuomariston huone, jossa tuomarit pystyivät katsomaan hidastettuna, kuva kuvalta sen, pysyykö heittäjä ringissä. Kuvat paljastivat, että ei pysynyt.


Samaa systeemiähän käytetään arvokisoissa myös pituushyppy ja kolmiloikkapaikalla. Vaikka lankun jälkeiseen vahaan ei jäisikään jälkeä, mutta kameran kuva todistaa piikkarin kärjen olleen vahan päällä, tuomitaan hyppy yliastutuksi.


Käytäntö on sikäli erikoinen, että se on käytössä vain arvokisoissa ja joissakin suuremmissa kisoissa, mutta ei esimerkiksi kaikissa Timanttiliigan kisoissa. Jos yliastumista ei voida todentaa kuvamateriaalista, niin silloin niukat yliastumiset saattavat jäädä huomioimatta.


Hyppypaikalla näin käy, jos vahaan ei jää jälkeä. Silloin hyppyä ei voida tuomita yliastutuksi.


Turun kiekkokisa näytti, mistä käytännössä on kyse. Ilman kuvamateriaalia Ståhlin 70 metrin puhkaisu olisi hyväksytty, vaikka heittäjä itse saattoi jopa tietää tossun käyneen väärällä puolella rinkiä.


Nurmen kisoissa tehtailtiin muitenkin loistavia tuloksia. Johannes Vetter heitti heti ensimmisellään keihään maailmantilaston kärkeen kauden ensimmäisellä 90 metrin puhaisulla. Vetterin tulos 91.49 yllätti hänet itsensäkin.


-Heitin kaksi päivää sitten Saksassa ja kun tulin Turkuun, oli aivan puhki. Minun täytyi todella keskittyä kaikkeen tekemiseen, jotta en loukkaisi itseäni. Tämä oli vähän kuin arvokisojen karsinta ja finaali, vain sillä erotuksella, että matkusti siinä välissä yli 10 tuntia, saksalainen huokaili.


Saksalaiset ovat hallinneet viime vuodet keihäsmarkkinoita, eikä valtakaudelle näy loppua. Andreas Hoffman kiskaisi Turussa toiseksi, huipputuloksella 85.24. Suomalaisista Lassi Etelätalo heitti kauden parhaansa 79.77. Etelätalo heittää seuraavaksi Turun SM-kisoissa viikonloppuna, jolloin viivalle tulee myös Antti Ruuskanen.


Naisten 100 aidoissa suomalaisille saatiin vihdoin viivalle kovat haastajat ja he menivätkin menojaan finaalissa. Tähän asti Euroopan parhaiksi nimetyt suomalaiset saivat yllättäen katsella kolmen eurooppalaisen selkää. Nadine Visserin voittoaika oli 12,68.


Annimari Korte oli paras suomalainen, mutta neljäs sija oli kovassa seurassa pettymys. Korteen aika 12,89 oli samaa tasoa kuin mihin hän on pystynyt kauden muissakin kisoissa. Nooralotta Neziri oli Korteen jälkeen viides ajalla 13,00, myös hän oli pettynyt kisan jälkeen.


Lotta Harala aitoi finaalissa ennätyksensä 13,10 ja voi olla ainoana suomalaisena tyytyväinen suoritukseensa. Finaalissa näyttikin siltä, että suomalaiset ottivat jopa liikaa paineita ja juoksusta puuttui huippuaikoja tuova rentous.


Topi Raitanen pisteli hurjan kenraalin perjantain Monacon Timanttiliigan kisoihin. Raitanen juoksi kovaa vain viimeiset 300 metriä ja huomasi maalissa kellottaneensa huippuajan 8.22,45. Tulos jäi vain sekunnin miehen ennätyksestä.


-Turhaan hölläsin viimeiset 50 metriä, en vain tajunnut että menin lopulta noin kovaa. Valmentajalta tuee varmasti noottia, mutta tämän jälkeen on hyvä lähteä juoksemaan kovaa aikaa Monacossa.


Kristiina Mäkelä oli loikkapaikalla itse varmuus. Voittotulos 14.12 ja odotukset SM-finaaliin sen kuin nousivat. Mari Huntington osoitti taas olevansa Suomen ykkösnainen pituuspaikalla, tulos 650 jäi vain sentin hänen ennätyksestä.


Turku, Jari Porttila

111 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page