top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Suomalainen jota maailmantähdet palvovat


Suomesta löytyy yksi ihminen, jota sellaiset maailmantähdet kuin David Beckham, Josep ”Pep” Guardiola, Pier Luigi Casiraghi, Didier Deschamps ja Paul Pogba palvovat ja jolle he lähettävät joulukortteja.


Tuo mies on elävän legendan maineeseen noussut ortopedi Sakari Orava. Hän on loihtinut leikkauspöydällään kyseisille maailmantähdille useita vuosia lisää huipulla pelaamiseen.


Kun Kokkolasta lähti maailmalle mies, joka halusi auttaa urheilijoita vaivojen keskellä, harva, tuskin edes Sakari Orava itse uskoi millaiseen maailmanmaineeseen hän kohoaisi.


Oravan leikkauspöydällä on käynyt sellainen tähtiloisto, että harva suomalainen edes ymmärtää kuinka arvostettu lääkäri hän on ulkomailla. Satojen miljoonien arvoisten jalkapallotähtien lisäksi tarkasta kädenjäljestä ovat päässeet nauttimaan huipputason tennistähdet, golfaajat, yleisurheilijat, hiihtäjät, eri maiden hallitsijat jne. Lista on loputon, eikä kirjassa edes kerrota kaikista tähdistä.


-Kirjassa kerron vain niistä potilaista, jotka ovat itse julkaisseet tiedot leikkauksista tai joilta olen siihen saanut luvan, Orava muistuttaa kirjassa.


Maailmalle eniten näkyvyyttä sai aikanaan David Beckhamin leikkaus Turussa. Beck pelasi AC Milanin paidassa 14.3 2010 ja loukkasi vaarattomalta näyttäneessä tilanteessa akillesjänteensä.


Oravan puhelin soi peliä seuranneena yönä kello 01.00, AC Milanin lääketieteellinen johtaja herätti Oravan ja kysyi vanhalta tutultaan, voisiko hän leikata seuraavana päivä Beckhamin katkenneen akillesjänteen.


Orava mietti hetken ja toivotti sen jälkeen Beckhamin tervetulleeksi Turkuun. Hän saapuikin sinne Silvio Berlusconin yksityiskoneella. Orava leikkasi supertähden akillesjänteen kuntoon ja Beck sai vielä muutaman lisävuoden uralleen.


Orava loi maineensa kovalla työnteolla. Hän arvio tehneensä uransa aikana noin 25 000 leikkausta, niistä 10 000 huippu-urheilijoille.


-Ulkomaalaisia huippu-urheilijoita olen leikannut noin 1000, Orava kertoo kirjassaan.


Mukana on myös kotimaisia huippuja maailmanmestari Tiina Lillakista lähtien. 1980 luvulla Orava paransi useita keihäänheittäjiä takaisin huipulle tarkalla kirurgin kädellään. Orava on tehnyt leikkauksia 11 eri maassa, hän on operoinut 53 eri maan kansalaisia.


Orava ei ole kätkenyt taitojaan ”vakan alle”, vaan on ottanut leikkauksiin mukaan sinne haluavia lääkäreitä. Heitä onkin riittänyt eri maailmankolkista ja kaikki ovat ihmetelleet sitä, kuinka Orava on valmis jakamaan tietoaan kilpailijoille.


-Minä olen halunnut jakaa tietoa kaikille halukkaille, toivottavasti siitä on ollut jotain apua heille, Orava painotti maximusportin haastattelussa.


Kun Oravan maine on kiirinyt ympäri maailmaa, ovat myös valtionpäämiehet halunneet juuri suomalaisen leikkaavan heidät jälleen liikuntakykyisiksi. Oravan pöydällä ovat käyneet mm. Bahrainin prinssi, Serbian presidentti ja Dubain sheikki.


Joskus Oravaa on lennätetty maailman johtajien yksityiskoneilla kohdemaihin ja silloin kun Oravalla ei ole ollut kiireiltään aikaa lähteä maailmalle, ovat valtioiden johtajat lentäneet Suomeen leikattavaksi.


Orava on toiminut Suomen urheiluliiton lääkärinä ja sen jälkeen olympiakomitean lääkärinä Soulista 1988 Sydneyn kisoihin 2000.


Minulla on myös omakohtainen muisto Oravan toiminnasta 1988 Soulin keihäsfinaalin aikaan. Oli paikalla Uuden Suomen ja Iltalehden toimittajana ja tietenkin seurasin kisaa keihään vauhdinottoradan takana olevasta katsomosta, yhdessä joukkueenjohtaja Seppo Nuuttilan kanssa. Myös Orava oli samassa katsomossa.


Tapio Korjus satutti reitensä, joka oli kipuillut jo aiemmin, kesken finaalin. Hän huuteli jääpusseja, mutta niitä ei löytynyt kentältä. Nitillä ja Oravalla niitä oli, mutta kuinka saada ne Korjukselle.?


Nitti pomppasi ylös, sanoi Oravalle että nyt mennään. Nitti painoi edeltä kohti kentän laitaa vetäen järjestysmiehet ja poliisit puoleensa ja Orava pääsi pujahtamaan heidän ohi hoitamaan Korjusta.


Rauhoittava puhe ja jäät helpottivat kramppeihin ja viimeisellä kierroksella Korjus kiskaisi olympiakultaa. Minulla on tuosta operaatiosta kuvamateriaalia omassa ”olympia-arkistossani”.


-Kuvautimme Korjuksen jalan jo ennen finaalia ja siellä oli pahannäköinen lähentäjälihaksen repeämä. En tietenkään kertonut siitä Tapsalle mitään, sanoin että siitä vaan heittämään, Orava muistelee tapahtumaa kirjassa.


Riskinotto kannatti, Korjus otti keihään finaalissa kisojen ainoan suomalaisten kultamitalin.


Sakari Orava ja Tarja Lappalainen : "Elämäni Urheilukirurgina", Päivä 2020.


Jari Porttila

380 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page