top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Suomalaiset romahtivat taas vapaalla, onko syy tässä?


Vapaa hiihtotyyli ei tunnu sopivan suomalaisille hiihtäjille- ei naisille eikä miehille.


Naisissa paras suomalainen löytyi sijalta 22 , eroa kärkeen 1,52. Tuo hiihtäjä oli Kerttu Niskanen.


Miehissä paras suomalainen löytyy sijalta 39, eroa kärkeen 1,10. Tuo hiihtäjä oli Markus Vuorela.


Romahdus oli jo toisena viikonloppuna peräkkäin totaalinen, mistä se oikein johtuu?


Urheilijat manasivat yksi toisensa jälkeen, että kylmyys kangisti lihakset ja iski jalkojen lisäksi käsiin ja varpaisiin. Pakkasta oli -15 astetta ja kun siihen lasketaan mukaan viime, niin varmasti ladulla oli kylmää.


Yksi entinen huippu-urheilija ihmetteli, minkä vuoksi hiihtäjät eivät käytä tuollaisessa säässä lämmittäviä alusasuja, en osannut vastata. Nykyään tuollaisia alusasuja ja sormikkaita saa netistä kohtuulliseen hintaan. Ne lämmittäisivät mukavasti lihaksia kisan aikana.


Mutta mistä johtuu se, että suomalaiset jäävät minuuttitolkulla kärjelle jo tässä vaiheessa kautta?


Päävalmentaja Teemu Pasanen epäili, että ero saattaa syntyä välinepuolella. Nyt kun sukseen ei saa laittaa fluoria sisältäviä voiteita, ratkaisee voitelu, suksen kuviointi ja profiili enemmän kuin paljon. Toki se on tehnyt niin koko ajan, mutta tuntuu siltä, että Suomen huolto on jäänyt tässä asiassa lähtötelineisiin.


Syksyn lumileiri Ramsaussa meni metsään, kun ei päästykään testaamaan välineitä lumelle vaan jouduttiin hiihtämään rullilla asvaltilla. Samaan aikaan Oloksella pääsi hiihtämään lumella; se olikin aika monen muun maajoukkueen leiripaikka.


Suksien testaus, voitelu ja toimivuus saattaakin olla se ongelmapesä, joka nyt jätättää suomalaisia maailman huipuista niin, että eroa voidaan kohta ottaa kalenterilla.


Valmennusjohdon onkin nyt mietittävä, millä keinoin päästään tekemään arvokkaita testejä, samaan aikaan kun maailmancup jatkuu.


Tuleen ei voida jäädä makaamaan. En jaksa uskoa, että muiden maiden urheilijat olisivat pystyneet nostamaan harjoittelunsa tasoa niin paljon kesän aikana, että suomalaiset ovat jääneet heistä minuutti tolkulla. Eron on pakko löytyä välineistä.


Tuota eroa ei kurota hetkessä kiinni, onneksi tässä on vielä joulukuu aikaa löytää ratkaisu, sillä touriin mennessä hiihtäjiemme pitää olla samalla viivalla välineiden osalta muun maailman kanssa. Vaikka se vaatisi suksihuollolta 20 tunnin työpäiviä.


Jari Porttila647 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page