top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Tarmo Savola: ”Pariisin olympialaiset ensimmäinen tavoite”

Updated: Dec 16, 2021


Tarmo (vas) ja Elmo Savola siirtyiset Vasa IS:n riveihin, tähtäimessä 8000 pisteen raja.


Tarmo Savola on yleisurheilun kuninkuuslajin, 10-ottelun tulevaisuuden toivo. 21-vuotias, Lappajärveltä lähtöisin oleva ottelija tähtää tosissaan huipulle. Ensimmäinen tavoite on Pariisin olympialaisissa 2024, Los Angelesin kisoissa 2028 tavoitteena on mitali.


-Tavoitteet on asetettava korkealle, mutta sellaisiksi, että ne ovat myös saavutettavissa, Savola naurahtaa.


Takana on tekniikkapainotteinen leiripäivä Turussa, valmentaja Mika Vakkurin silmien alla. Vakkuri muistetaan entisenä ottelijana, nykyään hän toimii Olympiakomitean lajivastaavana ja Savolan ohella myös Maria Huntingtonin valmentajana.


-Tällä leirillä keskitymme aitajuoksuun ja kuulantyöntöön, tekniikka on pidettävä kunnossa myös talvella, Savola muistuttaa.


Ottelut ovat yleisurheilun vaativampia lajeja, sillä yhden ottelun sisällä pitää hallita kymmenen eri lajin tekniikka. Naisilla ottelussa on seitsemän eri lajia.


-Ehkä ottelu kiehtoo juuri sen vuoksi, kun pitää osata niin monta lajia, Tarmo naurahtaa.


-Monipuolisuus ja pystyy haastamaan itseään, se koukuttaa. Olen kuitenkin vielä aika raakile ottelijana.


Savola on hypännyt korkeutta 198 ja seivästä 462. Pituudessa on mennyt 739. Kuulassa ennätys on 13.30 ja keihäässä 50.60. Tulokset ovat hyviä 21-vuotiaalle, hänen otteluennätyksensä on viime kesänä syntynyt 7596 pistettä.


-Jos pystyisin tekemään samaan sarjaan ennätystulokseni, niin ensi kesän tavoite täyttyisi heti, Tarmo laskeskelee.


-Haluaisin siirtää veljeni Elmon perheen ennätyksen 7956 historian jo ensi kaudella, hän pohtii ääneen.


Jos Tarmo pystyisi rikkomaan perheen ennätyksen, toisi se melko varmasti hänelle paikan ensi kesän EM-kisoihin Muncheniin. Kisojen tulosraja on kova 8100, mutta kisoihin oikeuttava ranking-tulos pyörineen juuri 7950 pisteen tuntumassa. Rankingiin tosin tarvitaan kaksi ottelua kovissa kisoissa, ne määrittävät omalta osaltaan paikan pistelaskussa.


-Ensi kesän tärkein kisani ovat Kiinassa pidettävät Universiadit, opiskelijoiden MM-kisat.


Tarmo opiskelee Vaasan yliopistossa laskentatoimea ja rahoitusta ja opiskelijana hän pääsee mukaan Universiadeihin. Kisat pidetään Chengdussa kesä-heinäkuun vaihteessa. Siellä Savola voi antaa vielä EM-näyttöjä, sillä Euroopan mestaruuksista taistellaan heinä-elokuussa.


Menestysnälkä on niin kova, että Tarmo vaihtoi yhdessä veljensä Elmon kanssa seuraa Vasa IS:n riveihin.


-Harjoittelen Vaasassa Botnia-hallissa ja sain sieltä myös kovan luokan seiväsvalmentajan, kun Mikael Westö katsoo hyppyjeni perään.


Savola toi viime vuonna entiselle seuralleen, Lappajärven Veikoille peräti 23 Kalevanmalja pistettä, eikä hän osallistunut lainkaan hallikisoihin. Kesän aikanakin hän kävi normaalisti töissä, kun urheilua piti rahoittaa.


-Nyt aion kilpailla myös hallissa, kisat ovat kuitenkin parasta lajiharjoitusta.


Takana on toinen leiripäivä Turussa, Vakkurin ryhmässä. Nyt Tarmo Savola huoltaa itseään lukemalla tenttikirjoja Kivimäen matkailutilalla.


-Täällä on mukavan rauhallista, kirjoja lukemalla saa myös ajatukset hetkeksi pois urheilusta.


Palataan kuitenkin niihin tavoitteisiin. Ensi kesänä tähtäin on 7956 pisteessä, sen jälkeen 8000 pistettä ja Pariisin olympiavuonna tuloksen pitäisi alkaa 8200 pisteellä. Ei mikään mahdoton urakka.


Muistettakoon, että edellisen kerran suomalainen 10-ottelija, joka on rikkonut 8000 pisteen rajan on Jaakko Ojaniemi. Jaakko Ojaniemi otteli tuloksen 8192 vuonna 2002, sen jälkeen hän ylitti 8000 pisteen rajan myös vuosina 2004, 2005 ja 2006. Kaikkiaan rajan on ylittänyt vasta kuusi suomalaista. Elmo Savola on kaikkien aikojen tilastossa seitsemäntenä.


Jari Porttila

594 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page