top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Tasoitusjärjestelmä petti, suomalaiset putosivat


Mäkihypyssä on jo vuosia ollut käytössä ns, pistelaskun hyvitysjärjestelmä. FIS:n mäkikomitea on päättänyt että vastatuulesta saa pistevähennyksiä vastatuulen kovuuden mukaan ja takatuulesta tulee taas hyvityspisteitä.


FIS on vakuuttanut, että pistehyvitykset vastaavat todellista tilannetta, lauantaina taas näimme, ettei näin ole. Pistehyvityksillä tai vähennyksillä ei päästä lähelläkään tasapuolista tilannetta.


Suomen Antti Aalto ja Niko Kytösaho pääsivät hyppäämään Titisee-Neustadin kisan ensimmäisellä kierroksella vahvaan vastatuuleen ja kun viimeiset 15 hyppääjää joutuivat hyppäämään takatuuleen, löytyi Aalto ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalta yhdeksän ja Kytösaho sijalta 12.


Kotikatsomoissa pompittiin jo tasajalkaa mäkihypyn uudesta noususta, samalla unohdettiin kokonaan olosuhteet. Suomalaiset hyppäsivät kyllä hienosti, mutta huomattavasti parempiin olosuhteisiin kun ensimmäisen kierroksen etukäteishuiput.


Samalla nähtiin, että tasoituspisteet eivät olleet ajan tasalla. Toisella kierroksella, kun lähes kaikki hyppäsivät jokseenkin samoihin tuuliin, rojahtivat suomalaiset tulosluettelossa omille paikoilleen. Kytösaho oli lopulta 20:s ja Aalto 21:nen.


Tuulen merkitys taas nähtiin kun kisaa ensimmäisen kierroksen jälkeen johtanut Dawid Kubacki joutui hyppäämään takatuuleen, muiden saatua vastaisia. Kubcki romahti sijalle 7, häviten toisen kierroksen hypyllään kisan voittaneelle Kamil Stochille peräti 20 pistettä.


Titisee-Neustadin kisan pitäisi herättää ainakin FIS:n mäkikomitean, jota muuten johtaa Mika Kojonkoski, miettimään uudelleen hyvityspistejärjestelmää. Se ei selvästikään ole toimiva, vaan vastatuulesta saatu hyöty on huomattavasti suurempi kuin sen myötä menetettävät pisteet.


Voitto oli Kamil Stochin 39:s maailmancupissa ja hän nousi voittojen määrässä Adam Malyzin rinnalle. Hänen edellään ovat enää Matti Nykänen ja Gregor Schlierenzauer.


Jari Porttila


81 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page