top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Tervo heitti maailmantilaston kärkeen


Kiira Väänänen, Krista Tervo ja Silja Kosonen Portugalissa. Kuva SUL


Krista Tervo nousi Portugalissa heittämällään SE-tuloksella 74.40 moukarinheiton maailmantilaston kärkeen. Ennen häntä kahdeksan naista oli maailmassa ylittänyt 70 metrin rajan, joukossa Tokion olympialaisten nelonen.


Tervo mittautti kisassa viisi heittoa, ne kaikki kantoivat yli 70 metrin, joten hän on erittäin kovassa kunnossa jo nyt.


Moukarinheiton Aiempi SE oli Silja Kososen viime vuonna heittämä 73,43. Kosonen oli Portugalin kisassa toinen tuloksella 69.26. Tervon tulos rikkoo ensi kesän EM-kisojen ja MM-kisojen tulosrajan. Sarja puolestaan kertoo, että talven aikana tehdyt harjoitukset ominaisuuksiin ovat onnistuneet.


MM-kisoissa taistellaan 75 metrin heitoilla mitalista, EM-kisoissa siihen saattaa riittää 73-74 metrinen. Muistettakoon, että Tokion olympialaisissa pronssi otettiin tuloksella 75.49. Tervon rahkeet riittävät nappiheitolla näihin tuloksiin.


Tärkeintä antia Portugalin kisassa oli se, että kolme heittoa kantoi jo yli 72 metriä. Tervokin tietää, että kun tasoa hilataan ylöspäin, niin sitä varmemmalla pohjalla ollaan arvokisoissa. Jo mitaliin vaaditaan tulos, joka on syntynyt jo useampaan otteeseen kauden aikana, on se helpompi ottaa.


Kaksi viimeistä vuotta ovat opettaneet moukarinaisille sen, että ominaisuuksista on pidettävä huolta myös kilpailukauden aikana. Jos vain kilpaillaan, ilman että välillä harjoitellaan, saattaa tulostaso pudota liikaa. Nyt oppia on toivottavasti otettu.


Tärkeintä on siis vakioda tulostaso sellaiseksi, että 74 metrinen lentää kisassa kuin kisassa.


– Treeneissä heitot ovat menneet todella hyvin. Odotin jo viime viikon sunnuntaina heittolajien Euroopan cupista kovia tuloksia, mutta ehkä juuri ne odotukset johtivat sen kisan epäonnistumiseen, Tervo sanoi kilpailun jälkeen.


– Nyt minulla oli salainen toive, että se voisi lentää noin pitkälle. Pientä epäuskoa oli, mutta nyt se tuli kilpailun viimeisellä heitolla, kun sain siihen alle monta hyvää heittoa.


SE syntyi siis kuudennella yrityksellä.


Tervon ja Kososen jälkeen Kiira Väänänen oli kolmas, ennätyksellään 66.30.


Miesten kisan voittoon heitti Henri Liipola. Hän heitti 75,32, joka on hänen pisin heittonsa sitten vuoden 2018, jolloin hän heitti ennätyksensä 75,47.


Jari Porttila

297 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page