top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Tervo kiskaisi SE:n Kangas huipputuloksen


Karhulan Katajaisten Krista Tervolle moukarinheiton uusi Suomen ennätys 71,93 oli vain pieni yllätys. Sen verran hyvin heitto on harjoituksissa kulkenut. Omissa nimissään ollutta ennätystä Tervo kohensi peräti 1,75 metriä. Vanhan ennätyksen hän ylitti kaksi kertaa.


– Valmentajan kanssa puhuttiin, että 72 metriä olisi hyvin tällä kaudella. Nyt se meni melkein jo ensimmäisessä kilpailussa, Tervo hehkutti.


Somerolla heitettiin tasoltaan kaikkien aikojen suomalainen naisten moukarinheiton mittelö: Someron Esan Silja Kosonen oli toinen 19-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 67,99 ja Kauhajoen Karhun Suvi Koskinen kolmas omalla ennätyksellään 66,01.


Tervo heitti kahdesti yli aiemman SE:n 70,18. Hänen viides ja kuudes heittonsa kantoivat 71,93 ja 70,84. Kosonen nousi naisten kaikkien aikojen tilastossa seitsemänneksi ja Koskinen 11:nneksi.


– Se on tämän kauden tavoitteena, että pikku hiljaa tulisi lisää näitä 70 metrin heittoja. Se oli tosi hyvä, että tuo kuudeskin heitto kantoi yli 70 metriä, kuluvan vuoden maailmantilastossa kuudenneksi noussut Tervo sanoi.


Tervon kauden avauskilpailu lähti aavistuksen jähmeästi liikkeelle.


– Joskus on sellainen tilanne, että jalat menevät kuin itsestään ja ne ikään kuin karkaavat heiton edelle. Nyt jalat tuntuivat tahmeilta. Piti tehdä töitä, että sai ne liikkeelle, Tervo kertoi.


Kahteen viimeiseen heittoon Tervo sai jalkoihin sopivasti virtaa ja heitto löysi muutenkin teknisesti oikeille urille.


– Siinä parhaassa heitossa osasin ottaa alun tarpeeksi rauhassa ja rennosti. Se rentous myös säilyi heiton loppuun asti, Tervo sanoi.


Jukka Vihtosen valmentaman heittäjän mukaan ennätyskunnon taustalla on ongelmaton harjoituskausi ja tavoitteiden mukaisesti edennyt voimaharjoittelu.


– Minulla on aiemmin ollut ongelmia selän kanssa, mutta nyt niitä ei ole ollut ja treenit ovat kulkeneet hyvin. Olen uskaltanut treenata punttisalissa isommilla raudoilla ja sitä kautta fysiikka on saatu toimimaan, Tervo sanoo.


Samalla, kun Tervo kohensi naisten SE:tä Sija Kosonen murskasi Tervon nimissä olleen 19-vuotiaiden SE:n 64,63 yli kolmella metrillä. Uusi ennätys kirjataan 67,99.


Aaron Kangas heitti puolestaan Somerolla kansainvälisestikin kovan tason tuloksen 77.09.

Kankaan aiempi ennätys oli 74,59.


– Viime kesältä jäi varastoon ja harjoituskausi meni hyvin. Osasin odottaa sellaista 75 metrin heittoa. Mutten odottanut, että menisi näin pitkälle heti ensimmäisessä kilpailussa, Kangas hehkutti.


Kangas, 22, nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi ja tämän kauden maailmantilastossa samoin kuudenneksi. Maailman kärkitulos on vain 53 senttiä parempi. Sitä pitää hallussaan Ukrainan 19-vuotias Mihailo Kohan.


Somerolla Kankaan toiseksi pisin heitto kantoi 75,30, joka sekin olisi riittänyt voittoon. Pisin heitto syntyi viimeisellä kierroksella.


– Kilpailun alku oli vähän hankala, kuten aina, mutta heitto parani loppua kohden. Sain siihen hyvin imua ja sitä kautta se myös lensi pitkälle, Kangas sanoi.


Katso Krista Tervon SE-heitto täältä:

https://youtu.be/jxaFtX9cAkE

73 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page