top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

”Toivottavasti pääsee vielä hyppäämään”

Oberstdorfin MM-kisojen ainoa henkilökohtainen mitalisti Ilkka Herola koki yhdistetyn maailmancupin päätösviikonlopun ensimmäisessä kilpailussa jälleen sen todellisuuden, joka seuraa siitä, että hyppy ei kulje suurmäessä.

Kun parhaat tykittivät Klingenthalin suurmäessä 148 metriä, oli Herolan tyytyminen 118 metriseen. Se tiesi mäkiosuudella sijaa 26, eroa kärkeen oli peräti 2,38.

-Hyppääminen oli taas mitä oli. Olosuhteet olivat vaikeat, enkä ole muutenkaan päässyt sinuiksi tuon mäen kanssa, Herola manasi.

Olosuhteet olivat todella erikoiset. Vastatuuli oli välillä paria metriä, siis keskiarvo, Herolan kohdalla se oli vain 0,6. Tuollainen ero tuulessa tietää ainakin kymmentä metriä hypyn pituudessa.

-Täytyy vain toivoa, että sunnuntaina päästään hyppäämään, eikä käytetä varakisaa. Se meni myös samalla tavalla pieleen, Herola kertoi.

Hiihto Herolalla kulkee. Hän oli taas hiihto-osuuden nopein, Herola kiersi kympin 40 sekuntia kovempaa kuin kilpailun voittanut Jarl Magnus Riiber. Riiber varmisti voitollaan kolmannen perättäisen yhdistetyn maailmancupin kokonaisvoiton.

-Hiihto nyt onneksi vielä kulkee, niin tulee edes jollain lailla säädyllisiä tuloksia, huokaili lopultaa sijalle 14. noussut Herola.

Eero Hirvosen hyppy oli mäessä niin huono, että hän keskeytti hiihto-osuuden pian sen alkamisen jälkeen. Leevi Mutru otti sen sijaan kauden ensimmäiset maailmancupin pisteet, ollen sijalla 28. Se tiesi Suomelle yhtä ”ilmaista” maapaikkaa ensi kauden alkuun.

Sunnuntaina Saksassa käydään kauden viimeinen kilpailu. Yhdistetyn pukumestari Janne Ahonen pyrkii selvittämääm kisapaikalla Itävaltalaisten erikoisten, ”viheltävien” hyppypukujen salaissuutta. Tiettävästi itävaltalaiset ovat tehneet hyppypuvun käsiosat uudenlaisesta kankaasta, joka lisää käsien tuomaa ”liitovoimaa”.