top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

”Toivottavasti seuraava matka ei ole kotimatka”


Krista Pärmäkoski oli aidon pettynyt naisten yhdistelmäkisan jälkeen. MM-kisojen avaus sujui mollivoittoisesti ja Pärmäkoski oli maalissa vasta 13:sta, eroa kärkeen syntyi 1,53 ja pronssikin jäi 1,23 sekunnin päähän.


-Olen pettynyt, ei kulkenut ollenkaan niin kuin odotin ja toivoin, Pärmäkoski myönsi kisan jälkeen.


-Perinteinen oli nihkeää, enkä saanut kunnon potkua vapaallekaan. Terävyys puuttui, Pärmäkoski myönsi.


Pärmäkoski on totuttu näkemään yhdistelmäkisassa kärkikahinoissa ainakin perinteisen aikana, nyt kärki karkasi häneltä jo ensimmäisellä kierroksella. Ensimmäisen 7,5 kilometrin aikana Therese Johaug repi eroa pärmäkoskeen jo 30 sekuntia ja vapaalla sitä tuli vielä 1,20 lisää.


Kun Pärmäkoskelta tiedusteltiin hänen tulevia matkojaan kisoissa, oli vastaus hämmentävä.


-Toivottavasti se ei ole kotimatka.


Illan suussa varmistui, ettei se ole kotimatka, sillä Krista hiihtää yhdessä Jasmi Joensuun kanssa sunnuntaina vapaan parisprintissä. Valmennusjohto haluaa siis herätellä Kristan jumissa olevaa koneistoa.


Päivän suomalaisnimi oli uransa ensimmäisen arvokisastartin tehnyt Vilma Nissinen. Nissinen ei ole saalistanut tällä kaudella maailmancupin pisteitä, nyt hän oli uransa avanneessa yhteislähtökisassa peräti 22:nen.


-Tasapainoinen esitys. Teimme eilen taktiikan ja se onnistui täydellisesti. Ole todella tyytyväinen.


Reilu vuosi sitten Nissinen oli Val di Fiemmen perinteisen sprintissä 16:sta, se on hänen uransa toistaiseksi paras maailmancupin sijoitus.


Maailmanmestaruus meni Johaugille, hänen jälkeensä Frida Karlsson ja Ebba Andersson ottivat seuraavat mitalit.


Yhdistelmäkisan perusteella Norja ja Ruotsi taistelevat parisprintin kullasta, mutta heidän jälkeensä tulikin paljon kysymysmerkkejä. Venäläiset ja Yhdysvaltalaiset olivat kaukana tasostaan, joten Suomella on täydellisellä päivällä mahdollisuudet taistella jopa pronssista.


Miesten yhdistelmäkisassa koettiin melkoinen pettymys, kun Iivo Niskasen eväät oli syöty jo perinteisen viimeisessä pitkässä nousussa. Niskaselta odotettiin jopa mitalia, mutta viimeistään vapaan ensimmäinen kierros näytti, että joko kunto tai välineet eivät olleet kohdillaan.


Niskanen hävisi voiton vieneelle Aleksander Bolschunoville 2,03. Ero on häkellyttävän suuri, kun muistaa että Bolshu hiihti myös sprintissä neljänneksi. Nyt Venäläinen kuittasi ensimmäisen arvokisavoittonsa ja näytöksen perusteella ottaa niitä seuraavan viikon aikana vielä lisääkin.


-Ei tullut sellaista täydellistä onnistumista tähän, Niskanen myönsi.


Niskanen oli lopulta 13:sta, hänen kohdallaa tilanne on jokseenkin sama kuin Pärmäkosken. Kummankin meno muistutti lähinnä vanhan diesel-auton kiihdyttämistä, toivotaan että menisi, mutta kun ei kulje niin ei kulje.


-Tuo loppu nyt oli sellaista hiihtelyä kun putosin kärkiryhmästä. Toivottavasti homma lähtisi nyt tästä rullaamaan paremmin.


Miesten kisa oli suomalaisille synkeä, sillä Markus Vuorela löytyy sijalta 34, Juho Mikkonen sijalta 43 ja pahasti kaatunut Lauri Lepistö sijalta 52.


Niskasen päämatka kisoissa on 50 kilometriä, nyt täytyy vain luottaa siihen, että diesel hyrähtää mukavasti käyntiin, viidellä peninkulmalla sen teho voi tuoda mitalin.


Miesten kohdalla sunnuntai saattaa muuttaa suunnan, sillä parisprintin kaksikko Ristomatti Hakola-Joni Mäki omaa kaikki mahdollisuudet jopa mukaan mitalitaisteluun. Norja on toki ykkössuosikki, mutta Johannes Kläbö joutui lauantaina niin koville, että sen on pakko näkyä sprinttiviestissä.


Jari Porttila


44 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page