top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Tokion analyysi: Näin Mattsson taistelee mitalista


Matti Mattsson taistelee varhain torstaiaamuna mitalista 200 metrin rintauinnissa Tokion Olympialaisissa. Maximusportin analyysin mukaan Mattssonilla on mahdollisuudet alittaa 2.08,00 ja juuri sitä mitalin saaminen edellyttää.


Jos Mattsson pystyy uimaan finaalissa esimerkiksi alkuerän ja välierän yhdistelmän, eli vetää ensimmäiset 100 metriä kuin välierissä aikaan 1.01,85 ja toisen satasen alkuerän vauhtia 1.06,00, kellottaisi hän ajan 1.07,85. Sillä taistellaan ainakin pronssista.


-Matilla on kaikki mahdollisuudet taistella ainakin pronssista, se vaatii juuri tuon 1.08,00 alituksen, laskeskeli myös Suomen uintimaajoukkueen entinen päävalmentaja Kari Ormo.


Matilla on ollut uinneissaan kaksi eri taktiikkaa. Alkuerissä hän säästeli ensimmäiset 100 metriä, välierissä hän ui ensimmäisen satasen yli puoli sekuntia nopeammin, mutta toinen 100 metriä tuli hiukan varmistellen 37 sadasosaa hitaammin.


Käytännössä Mattssonin kuntopohja kestää varmasti kolme raakaa 200 metrin vetoa. Ja juuri siitä on ”kultasormi” Ormonkin mukaan kyse, kun jyvät erotellaan akanoista finaalissa.


-Uidakseen kolme kovaa 200 metrin vetoa, on kuntopohjan oltava todella kova. Uskon, että Matilla se on sitä. Hän on harjoitellut tarpeeksi kovaa.


Kysyin myös DPlayn kommentaattori Jani Sieviseltä, mitä hän ajattelee Matin mahdollisuuksista.


-Matti taistelee ja ottaa mitalin, vakuutti Jani, Atlantan olympialaisten 200 metrin sekauinnin hopeamitalisti.


Välierissä vain Australian Izaak Stubblety-Cook ui muita selkeästi kovempaa. Hän kellotti ajan 2.07,35, voittaen Mattssonin välierän. Aussi on finaalin selkeä suosikki. Hänen jälkeensä kaikki onkin mahdollista, myös Mattssonin mitali.


Mitali vaatii kuitenkin täydellistä uintia, jossa kovaa on mentävä alusta lähtien. Pienenä nyanssina voisi kertoa, että aussi oli välierässä vielä ensimmäisen satasen jälkeen 25 sadasosaa Matin jäljessä ja 150 metrin väliajoissa kaksikon ero oli vain yhdeksän sadasosaa aussin hyväksi.


Mikäli Matti pystyy vetämään viimeisen 50 metriä 32,50 (nyt 33,29) niin silloin Suomi avaa torstaiaamuna mitalitilinsä.


Toinen urheilija, jonka venymiskyky asetetaan mittariin on Satu Mäkelä-Nummela. Hänen pitää ampua aamulla viimeiset 50 kiekkoa puhtaasti. Se nostaisi hänet finaalin porteille, ainakin uusintapaikkaan siitä.


Golfissa ei ratkaista mitään vielä torstaina, mutta kovin montaa lyöntiä Sami Välimäki ja Kalle Samooja eivät voi kärjelle antaa kun ja jos aikovat taistella mitaleista.


Kuuntele Tokion kisojen podcastini Kisakatsomo täältä: https://open.spotify.com/episode/0uF65lZw7xP5z3rd3DUoYg


Jari Porttila

52 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page