top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Turussa nähdään jopa olympialaisia kovemmat kisat


Paavo Nurmi Games (PNG) on kiinnittänyt tukun yleisurheilun kansainvälisiä huippunimiä ja avannut lipunmyynnin 7.-8. kesäkuuta käytävään kilpailuun.


Turussa kilpailevat ainakin moukarinheiton supertähdet Anita Włodarczyk ja Paweł Fajdek, keihäänheiton maailmanmestari Johannes Vetter ja olympiavoittaja ja Euroopan mestari Thomas Röhler sekä kiekonheiton hallitseva maailmanmestari Daniel Ståhl.


– Myynnissä on 2500 lippua molemmille kilpailupäiville. Uskomme, että yleisöä voidaan kesäkuussa ottaa rajoitetusti sisään, sanoo kilpailua järjestävän PN Turku OY:n toimitusjohtaja Jari Salonen.


Salosen mukaan kilpailu halutaan järjestää, vaikka talousyhtälö on haastava.


– Isolla riskillä mennään, mutta uskallamme olla luottavaisia, että valtio täyttää lupauksensa, Salonen viittaa valtion tapahtumatakuuseen, jota koskeva lainsäädäntö on vasta matkalla eduskunnan käsittelyyn.


– Me emme voi odottaa. Urheilijat tarvitsevat kilpailuja ja Suomessa järjestettävistä kilpailuista Paavo Nurmi Games tarjoaa korkeimmat rankingpisteet, mikä on erityisen tärkeä olympiapaikkaa hakeville urheilijoille.

ME-nainen ja iso liuta MM- ja EM-menestyjiä

Paavo Nurmi Gamesin urheilijahankinnoista vastaavan Arttu Salosen haavissa on koko ajan kasvava rypäs lajin kansainvälisiä huippuja.


– Naisten moukarinheitossa nähdään lajin kaikkien aikojen menestynein urheilija. Polvileikkauksesta toipunut Puolan Anita Włodarczyk on lajin ME:n haltija ja tavoittelee Tokiosta jo uransa kolmatta olympiavoittoa, Salonen sanoo.


Suomen ykkösheittäjät, Silja Kosonen ja Krista Tervo pääsevät näin kisaamaan lajin todellisen supertähden kanssa.


Miesten moukarinheiton nimilista on kuin arvokisoista. Mukana ovat nelinkertainen maailmanmestari, Puolan Paweł Fajdek ja hänen maanmiehensä Wojciech Nowicki, joka on Euroopan mestari ja kolminkertainen MM-mitalisti. MM-mitali löytyy myös Unkarin Bence Halászin ja Ranskan Quentin Bigotin palkintokaapista.


Suomalaisista Aaron Kangas pääsee mittaamaan tasonsa olympiafinaalin tasoisessa kilpailussa.


Naisten kolmiloikkaan ovat tulossa kreikkalainen Euroopan mestari Paraskeví Papahrístou sekä kaksinkertainen MM-hallien mitalisti, Dohan MM-nelonen, Jamaikan Kimberly Willams.


Suomen kärkikaksikko Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen ovat myös mukana kisassa.


– Juoksulajeista voisi nostaa, vaikka miesten 800 metriä. Mukana ovat Puolan Adam Kszczot, joka on kaksinkertainen MM-mitalisti ja MM-hallien mestari, Kenian Ferguson Rotich, joka on MM-mitalisti sekä maaliskuisten EM-hallien mitalistit Puolan Mateusz Borkowski ja britti Jamie Webb.


Turkua ”toisena kotikaupunkinaan” pitävä Daniel Ståhl kohtaa kiekkoringissä hallitsevan Euroopan mestarin ja ex-maailmanmestarin Liettuan Andrius Gudžiusin. Keihäänheitossa iskevät yhteen viime kesänä 97,76 heittänyt Johannes Vetter ja Turun kisojen vakiovieras Thomas Röhler.

Jari Salosen mukaan Paavo Nurmi Games kerää Turkuun myös koko lailla kaikki yleisurheilun kotimaiset kärkinimet.


– Valittu strategia järjestää kilpailu kaksipäiväisenä näyttää osuneen oikeaan. Suomalaisilta on tullut kiitosta, että kotimaassa on mahdollisuus tällaiseen kilpailuun, Salonen sanoo.


Suomalaisurheilijat saavat kisoista tärkeitä ronking-pisteitä, niiden perusteella valitaan Tokion olympialaisiin niitä urheilijoita, jotka eivät ole rikkoneet kisarajoja.


36 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page