top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

UEFA:n päivitettävä toimintansa 2000-luvulle


Koko jalkapalloileva maailma pysähtyi eilen tanskalaisen Christian Eriksenin saatua sairauskohtauksen kesken Tanska-Suomi ottelun.


Tilanne oli dramaattinen, sillä Eriksen kirjaimellisesti taisteli hengestään Parkenin nurmella. Eriksenin sydän saatiin elvytettyä defibrillaattoria käyttämällä ja mies oli onneksi tajuissaan, kun häntä kuljetettiin kentältä kohti ambulanssia ja sairaalaa.


Onneksi lääkintähenkilökunta saatiin paikalle nopeasti ja onneksi heillä oli defibrillaattori mukana.


Nyt Eriksen on sairaalassa, Tanskan jalkapalloliiton mukaan jo kohtalaisessa kunnossa ja hänelle tehdään lisätutkimuksia jotta saadaan selville, mistä sydämenpysähdys johtui.


Samalla voidaan kysyä, ovat UEFA:n säännökset tällaisten vakavien tilanteiden osalta kunnossa.


Kansainvälinen tv-kuva Parkenilta näytti katsojille kaiken, ohjaaja tuntui suorastaan herkuttelevan lähikuvilla elottomasta Eriksenistä. Tällaista ei voisi tapahtua esimerkiksi Formula ykkösissä tai edes alppilajien maailmancupissa. Eikä tällaista saisi tapahtua jalkapallon EM-kisoissa.


UEFA tai/ja FIFA eivät selvästikään ole päivittäneet ohjeitaan 2000-luvulle. Formuloissa ja alppilajeissa onnettomuuskuvilla ei herkutella, niistä ei näytetä lähikuvia eikä edes hidastuksia, ennen kuin on varmaa että urheilija on kunnossa.


Tämä unohtui täysin Tanskan, kisat televisiovan yleisradioyhtiön pääohjaajalta.


Selitykseksi ei kelpaa se. että vaaratilanteisiin ei ole totuttu jalkapallossa. Boltonin Fabrice Muamban sydän pysähtyi kesken Englannincupin ottelun vuonna 2012. Hänetkin saatiin elvytettyä, mutta hän joutui lopettamaan uransa.


Pahat jalkavammat ovat myös tuttuja jalkapallokentiltä, jopa avomurtumat. Tästäkään huolimatta UEFA tai FIFA eivät ole laatineet selkeitä ohjeita, kuinka vakavissa tilanteissa on toimittava, millaista tv-kuvaa silloin on soveliasta välittää katsojille.


Toinen asia on UEFA:n ja FIFA:n sääntö, jossa nurmialue on pyhä. Jos ihmettelitte minkä vuoksi Tanskan päävalmentaja pysytteli vaihtopenkin luona niin pitkään, ennen kuin uskaltautui Eriksenin luokse, saattaa syy löytyä säännöistä.


UEFA:n lätkäisee valtavat sakot, jopa pelikiellon, jos joku muu kuin peliin osallistuva pelaaja käy pelirajojen sisäpuolella pelin ollessa kesken.


Nurmikko on UEFA:lle jopa niin pyhä paikka, että edes Eriksenin taistellessa elämästään paikalle ei voitu ajaa ambulanssilla.


Olisko UEFA:n ja FIFA:n syytä päivittää sääntöjään ja tulla 2000-luvulle !


Jari Porttila

139 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page